Anuncia't al Descobrir

5 camins de ronda per resseguir el litoral de la Costa Daurada

Una selecció d’excursions arran de mar per descobrir els racons més idíl·lics entre Torredembarra i l’Ampolla

El litoral de la Costa Daurada és ple de camins de ronda. Aquests senders deuen el seu nom a les rondes que havien fet tradicionalment les patrulles a la vora de la costa, per vigilar el contraban a tocar de la línia de mar. Molts d’ells eren antics camins que es feien servir per comunicar els pobles costaners o els fars. Avui, aquests camins són uns excel·lents aliats de l’excursionisme i la natura. A través del sender de Gran Recorregut GR-92, que ressegueix tot el litoral català, des de Portbou a les Cases d’Alcanar, podreu recórrer alguns dels trams costaners més verges i ben conservats de Catalunya. Fent-los descobrireu que al sud també hi ha platges i cales paradisíaques, penya-segats, pinedes que arriben a tocar de l’aigua i paisatges mariners al·lucinants on els blaus i els verds més intensos es donen la mà.

De Torredembarra a Altafulla

Altafulla L’skyline d’Altafulla des del camí de rondaCecília Lorenzo
La ruta que va de Torredembarra a Altafulla transcorre entre penya-segats i bufadors, cales d’aigües transparents, unes termes romanes, dos pobles mariners de gran bellesa i la possibilitat de visitar el far més alt i més nou de tot l’Estat. És un itinerari planer, de tres quilòmetres, sense gaires complicacions i molt entretingut. Un dels atractius de la caminada és la visita a la torre del far de la punta de la Galera. Pujar els 217 graons fins al mirador situat a dalt de la torre és una experiència única que es pot fer només en determinats moments de l’any quan des de l’Oficina de Turisme de Torredembarra es programen visites guiades (habitualment a l’estiu). Podeu consultar la web www.turismetorredembarra.cat.

D’Altafulla a la platja Llarga

 Cala Fonda Cala Fonda des d’una de les pinedes que travessa el Camí de RondaWikimedia Commons (Jorge Franganillo)
Fer els gairebé vuit quilòmetres del camí de ronda que va des del castell de Tamarit, a Altafulla, fins a la platja Llarga, a Tarragona, és una bona excusa per contemplar un dels trams de la Costa Daurada més verges del litoral. El sender comença vora el castell de Tamarit i rodeja els penya-segats per arribar a cala Jovera, amb una illa al davant, i, tot seguit, es dirigeix a la platja de la Móra, la punta de la Móra, la cala Becs, la cala Fonda (o cala Waikiki) i, finalment, la platja Llarga, ja a tocar de Tarragona. Per fer el camí calen unes dues hores. Això sí, l’esforç, encara que només sigui per gaudir de les vistes dels espadats, les cales, el mar i el castell de Tamarit, val molt la pena.

De Salou al far de Salou

Far de Salou Les passarel·les de fusta permeten apropar-se al far de SalouCecília Lorenzo
Un camí de ronda molt ben condicionat i senyalitzat arriba des del passeig marítim de Salou passant per algunes cales, zones de penya-segats i balconades a la mar Mediterrània fins al far de Salou. Els voltants són plens de pins i vegetació mediterrània on s’han instal·lats plafons que informen sobre la flora i la fauna més característica de la zona. El recorregut, de sis quilòmetres i mig, arriba al far del cap de Salou, un dels fars més antics i millor conservats de Catalunya i un dels pocs que encara està habitat. El recorregut segueix l’antic camí de ronda que s’usava per a la vigilància de la costa o els pescadors i ofereix la possibilitat d’arribar a llocs on durant molts anys no es podia accedir. Cala Penya Tallada, cala Font, cala Vinya i cala Crancs són algunes de les cales més atractives.

De l’Ametlla de Mar a l’Almadrava

Cala lo Ribellet Cala lo Ribellet, a CalafatGetty Images
Preneu el GR-92 en direcció nord des de l’Ametlla de Mar. Resseguint el litoral, arran d’aigua, creuareu diverses platges i cales com la platja de l’Estany Tort, la cala Nova, les Tres Cales, Cala Forn o la platja de l’Olla. També passareu pel castell de Sant Jordi d’Alfama (s. XVIII), una fortalesa situada a tocar de la platja que té el seu origen en l’antic orde medieval de Sant Jordi d’Alfama. Després de passar per la punta de Calafat, petites cales com cala lo Ribellet, i creuant el poble de Calafat arribareu a l’Almadrava, una llarga platja on, fins fa poc temps, encara s’hi desplegaven les xarxes per pescar les valuoses tonyines de la Mediterrània. En total, la ruta fa nou quilòmetres.

De l’Ametlla de Mar a la cala de l’Àliga

GR-92 El Sender de Gran Recorregut GR-92 recorre tot el litoral catalàWikimedia Commons
Des de l’Ametlla de Mar, però aquest cop en direcció sud, aquesta ruta de nou quilòmetres i mig voreja la costa per zones gairebé verges, molt ben conservades, amb pins arran de mar i cales d’aigües turqueses i netes. Cal sortir de l’Ametlla en direcció a l’Ampolla, cap al sud. Passareu per la caleta de Pepo, la platja Bon Capolet, la platja de Bon Capó, la platja de l’Estany, una zona on es poden veure antigues bateries de costa i fins a la platja de Santes Creus, un espai natural protegit, on hi ha una petita llacuna i una platja verge. Després de passar per la platja de l’Estany Podrit s’arriba a la punta i a la cala de l’Àliga. Podeu acabar en aquest punt o fer set quilòmetres més fins a arribar a l’Ampolla.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació