Anuncia't al Descobrir

9 experiències a la vora de l’Ebre

Propostes de natura i cultura per viure a l’entorn del riu

Lo riu és vida. I encara ho és més ara que fa bon temps i que tenim mil maneres de gaudir-ne. Ja sigui navegant en un caiac, en un llagut tradicional o en una ‘golondrina’, fent un recorregut en bicicleta resseguint-ne el traçat o coneixent-ne el patrimoni i les tradicions. Des de Mequinensa fins a la plana del delta de l’Ebre, el riu amb més cabal de la península Ibèrica fa els 130 quilòmetres del tram final envoltat de boscos, arrossars, canyissars, ciutats i pobles de postal. Us proposem nou maneres de conèixer aquest entorn únic i viure una experiència a prop de les seves aigües.

Safari EcoCultural al delta de l’Ebre

barraca tradicional Una barraca tradicional al delta de l’EbreGetty Images
Els Polets (és a dir, en Josep Bertomeu pare i en Josep Bertomeu fill) són l’ànima de l’empresa de visites i activitats tradicionals per la zona del delta de l’Ebre. Una de les propostes que ofereixen és el Safari EcoCultural, un producte per donar a conèixer els diversos ecosistemes del Parc Natural del Delta de l’Ebre, la seva riquesa ornitològica i els sabers de la seva gent. Al punt de trobada gaudireu d’una introducció a la cultura popular i a les arts tradicionals de la pesca i el cultiu de l’arròs. En acabar, fareu un recorregut amb vehicles, per conèixer els exòtics ecosistemes del delta de l’Ebre i la seva riquesa ornitològica. L’activitat dura mig dia, de les 10.00 h fins a les 14.00 h.

www.deltapolet.com

Excursió amb barca i degustació d’ostres i musclos

Restaurant Mirador Badia El restaurant a la musclera del Mirador BadiaTRGP
Una excursió d’uns tres quarts d’hora en una barcassa de motor, des de l’Ampolla, us portarà a conèixer la costa de l’Ampolla i la punta del Fangar, un dels extrems del delta de l’Ebre. L’empresa Badia Muscleres ofereix l’oportunitat de fer aquesta ruta marinera i arribar fins a una musclera per veure’n el cultiu i fer una degustació d’ostres i musclos.

www.miradorbadia.com

L’Ebre navegable

Riu ebre El riu Ebre al voltant de MiravetWikimedia Commons
En llagut, en piragua, a motor, en vaixells residència o en el transbordador o pas de barca que travessa el riu a l’alçada de Miravet. Navegar pel riu Ebre és una activitat que permet gaudir del paisatge fluvial, dels frondosos boscos de ribera i de la tranquil·litat que els envolta. Actualment es pot navegar pels més de cent quilòmetres de riu que hi ha entre Ascó i Amposta: i, si ho fem amb un caiac o piragua, podeu arribar fins a la desembocadura. A la web www.turismeriberaebre.org trobareu algunes de les millors maneres de lliscar per les aigües de l’Ebre. Trieu la que més us agradi!

Ruta en bicicleta a la bassa de les Olles

Bassa de les Olles La bassa de les Olles ofereix diferents recorreguts planers i circulars en bicicletahttps://www.bassalesolles.com/
Amb 54 hectàrees, la bassa de les Olles, a tocar de l’Ampolla, és la més petita de les llacunes del delta de l’Ebre. Al seu voltant hi ha un itinerari, amb diferents variants —més llargues o més curtes—, ideal per gaudir a cop de pedal de diferents paisatges: arrossars, dunes, canyissars… Es poden llogar les bicicletes al punt d’informació i fer diferents recorreguts circulars, com el Camí de l’Arròs. Podreu aturar-vos a diferents miradors, equipats amb una passarel·la de fusta i veure flamencs, esplugabous o seretes, entre altres ocells.

www.bassalesolles.com

La ruta de les muscleres i la badia dels Alfacs a bord d’una ‘golondrina’

Badia dels Alfacs Paisatge a bord d’una ‘golondrina’ a la badia dels Alfacs, amb el Montsià com a teló de fons. www.enlarapita.com
Una bona manera de descobrir els vivers de musclos i ostres de la zona de la badia dels Alfacs és embarcar-se en una ‘golondrina’ des de Sant Carles de la Ràpita. Amb aquesta activitat de l’Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita, podreu gaudir dels paisatges de la punta de la Banya i les salines de la Trinitat des de l’aigua, amb la serra del Montsià al fons. El trajecte dura poc més d’una hora i pot combinar-se (si les mesures covid-19 ho permeten) amb una parada a una musclera per dinar o fer una degustació de musclos i ostres. Podeu triar entre la musclera Avi Agustí o Musclarium.

www.enlarapita.com
 

Visita guiada al castell de Miravet

Castell de Miravet Vista panoràmica del riu Ebre i el castell de MiravetGetty Images
Aquest edifici d’origen àrab és un dels millors exemples de l’arquitectura de l’orde del Temple a Europa. Encimbellat dalt d’un penya-segat sobre el riu Ebre, va ser seu provincial dels templers a la Corona d’Aragó i va patir un llarg setge a mans de Jaume II. Podeu visitar el monument per lliure o gaudir d’una visita guiada si la reserveu amb antelació al mateix monument o contracteu els serveis d’algunes de les empreses de guies a la zona, com Tarvitur, Iber Apt  o l’Aureli de Miravet experience.

La via verda de la Terra Alta i el Baix Ebre

Via Verda Família pedalant a la via verda de la Terra Alta i el Baix Ebre www.esgambi.com
Recórrer en bicicleta la via verda de la Terra Alta i el Baix Ebre és una petita aventura que permet resseguir un tram del riu Ebre al seu pas per Xerta, Benifallet o Tortosa. Es tracta d’una antiga ruta de ferrocarril que va tancar-se el 1973 i que anys després es va reformar i restaurar per fer-la en bicicleta, a peu o en qualsevol altre transport ecològic. Podeu informar-vos i llogar bicis a Via Verda Esports, a Tortosa; Beniemocions, a Benifallet; Montsport, a Horta de Sant Joan, o Esgambi, a Horta de Sant Joan.

Visita a Món Natura Delta

MónNatura Delta Visita i demostració de pesca tradicional a Mon Natura Delta
El delta de l’Ebre va començar a desenvolupar-se fa vint mil anys. És l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya, refugi de 330 exemplars diferents d’ocells, que representa un conjunt únic i extens de vegetació a tota la costa mediterrània ibèrica. Els terrenys de les antigues salines de la Tancada, que als anys noranta van ser transformats en una piscifactoria, van recuperar el 2012 el seu valor ecològic gràcies a la tasca de la Fundació Catalunya-la Pedrera. Ara, aquesta zona d’aiguamolls alberga el centre Món Natura Delta, on podreu descobrir el territori a fons: conèixer el procés de la sal, els ocells que hi nien, les arts de pesca o les barques de perxar.

www.monnaturadelta.com

En caiac per la punta de la Banya

Caiac Un grup de joves remant a la vora de les muscleres www.enlarapita.com
Aquesta ruta en caiac és la millor manera de descobrir els paisatges de la reserva natural de la punta de la Banya i ideal per iniciar-se en la pràctica del caiac, observar flamencs o passar unes hores de contemplació activa en un dels espais naturals més impressionants de Catalunya. La zona és d’aigües molt tranquil·les, està protegida, i és un espai on crien els flamencs, la gavina corsa, els xatracs o l’ànec blanc. I també s’hi poden veure tortugues marines! A més de navegar amb els caiacs, podreu arribar a les muscleres o desembarcar una estona a la torre de Sant Joan o de Bolitx, una construcció en ruïnes que va ser bastida per manament reial de Felip II al segle XVI per vigilar i reforçar la defensa del port dels Alfacs.

www.enlarapita.com
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació