Anuncia't al Descobrir

Els 7 ponts de Catalunya que heu de creuar un cop a la vida

Penjats, romànics o de fusta: caminem pels ponts més emblemàtics del territori

Han estat construïts per fer la vida més pràctica, però alguns s’han convertit en autèntiques obres d’art, d’arquitectura o d’història. Durant segles, ens han ajudat a travessar petits rierols, rius, congostos o qualsevol accident geogràfic que interrompés el pas. Es troben a qualsevol poble, ciutat o entorn natural. Nosaltres ens hem fixat en els de fusta, els medievals i també els penjants. Són els vuit ponts que heu de creuar algun cop a la vida. Veniu?

El pont penjant de Rupit

Pont rupit El pont penjant de Rupit ha esdevingut un atractiu més per als visitantsOsona Turisme
L’abundant riera de Rupit (Osona) va dividir durant anys els habitants del conegut poblet medieval osonenc homònim. L’any 1945, un grup de veïns va decidir construir un pont penjant que salvés aquesta frontera natural. Reconstruït anys més tard, el pont penjant de Rupit s’ha convertit en un dels principals atractius per visitar el poble. Creuar aquest pont genera una impressió única. A cada pas notareu com trontolla, mentre observeu la riera que passa sota els vostres peus.

El pont medieval de Pedret

Pont de Pedret El pont de Pedret està inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de CatalunyaOSORIOartist - GettyImages
El color blau clar de l’aigua, les tonalitats grises i marrons de les pedres i els tons verds de la vegetació són la combinació perfecta per crear un paisatge màgic vora el riu Llobregat. La cirereta del pastís és el pont medieval que permet travessar el riu a l’alçada de l’església de Sant Quirze de Pedret. La manera més fàcil d’accedir-hi és seguint el traçat del camí que antigament comunicava Berga amb el monestir de Sant Pere de la Portella o seguint la via verda que voreja el Llobregat. No deixeu d’explorar alguns dels camins que permeten baixar al riu i contemplar el pont des d’un altre punt de vista.

Pont penjant d’Amposta

Pont penjant d'Amposta El pont penjant d’Amposta té més de cent anysKevinAlexanderGeorge - GettyImages
Sabíeu que el pont penjant d’Amposta està inspirat en el pont de Brooklyn de Nova York? De fet, construït entre els anys 1915 i 1921, és el segon pont penjant del món construït amb el sistema de formigó armat, després del de Nova York. Tot i aquesta tècnica constructiva, el pont va ser enderrocat per les bombes durant la Guerra Civil, però es va reinaugurar l’octubre del 1939. El trobareu just darrere del castell de la ciutat travessant l’impressionant riu Ebre. Creuar-lo és un imprescindible quan visiteu Amposta.

Pont del Diable de Tarragona

Pont del Diable El pont del Diable es va construir en l’època de l’emperador AugustOSORIOartist - GettyImages
És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l’època romana i forma part del conjunt arqueològic de Tàrraco. El pont del Diable està situat al costat del barranc dels Arcs, a tocar de Tarragona. El seu objectiu era portar aigua del riu Francolí a la principal ciutat de l’Imperi romà, a l’antiga Hispània. Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional des del 1905 i Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO des del 2000, Tarragona va inaugurar l’any 2005 el Parc Ecohistòric del Pont del Diable per protegir el monument i el seu entorn natural. L’accés al parc és gratuït i inclou diferents recorreguts senyalitzats per observar el pont des de diferents perspectives.

Pont de Besalú

Pont Besalú El pont romànic de Besalú té set arcsSantirf - GettyImages
És una icona de la Garrotxa i un dels ponts medievals més espectaculars del Principat. Documentat des del segle XI, el pont de Besalú és l’accés més majestuós al centre de la vila medieval. Format per set arcades de forma angular sustentades pels pilars que aprofiten com a base les pedres del riu, travessa el riu Fluvià, té 105 metres de llargària i una torre de 30 metres d’alçària. A l’època medieval, per creuar-lo calia pagar un diner per passar-hi a cavall: un òbol per persona a peu i per bèstia carregada. Protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional, travessar-lo és la millor manera d’accedir al centre de la vila romana, però, tranquils, que ja no cal pagar cap peatge.

Pont de Llierca

Pont Llierca El pont romànic de Llierca s’aixeca set metres sobre el nivell del riuJalvarezg, GettyImages
Sabíeu que el pont de Llierca és considerat un dels peatges més antics de Catalunya? Com el pont de Besalú, hi cobraven un impost pel pas de mercaderies i de bestiar.
Construït entre els anys 1345 i 1346 pels Malart, barons de Sales, amb finalitats comercials, aquest pont d’estil romànic comunicava els llogarrets i cases de pagès del vessant oest del riu Llierca i dels seus afluents amb Tortellà. Es tracta d’un pont d’un sol arc, grandiós i esvelt, de més de 19 metres de diàmetre que s’aixeca a uns set metres sobre el nivell de les aigües del riu. La vista des de baix és espectacular. Podeu arribar-hi des de Montagut direcció Sadernes. Un cop allà, agafeu un dels camins que baixen a la llera del riu i meravelleu-vos amb la vista del pont.

Passarel·la del congost de Mu

Pont Congost de Mu El pont penjant del congost Mu queda a l’inici de la ruta, si es comença per CamarasaTània Sentís
Entre Camarasa i Alòs de Balaguer hi ha un espai natural únic, el del congost de Mu. Hi queda encaixonat el riu Segre, que avança cap a les terres de Ponent. Un camí entre les roques, passarel·les metàl·liques i corriols us portaran fins a un pont penjant de fusta sobre les aigües del riu Segre que no podreu deixar de fotografiar. Si decidiu fer tota la ruta, necessitareu agafar aigua, lligar-vos bé les vambes i tenir molts ganes de gaudir del paratge del congost de Mu.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació