Anuncia't al Descobrir

La temperatura mitjana anual ha augmentat 1,8ºC en 70 anys a Catalunya

El ritme de pujada no només es consolida, sinó que s'accelera

El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat la 14a edició del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC 2020), que estudia l’evolució recent del clima de Catalunya. Enguany, l’informe conclou que, durant els últims 71 anys, la temperatura mitjana anual ha augmentat 1,8 ºC al conjunt del nostre país. Això significa una pujada de 0,26 ºC per decenni. L’estació que presenta una diferència més elevada és l’estiu (+0,37 °C per decenni) i la que menys és la tardor (+0,21 °C per decenni). Les dades, fiables des del punt de vista estadístic, demostren que l’augment de temperatures no només està consolidat, sinó que tendeix a accelerar.

Durant aquest període, de 1950 a 2020, han augmentat gairebé tots els índexs associats a un clima més càlid. Són, per exemple, el de ‘Nombre de dies càlids’, el de ‘Nombre de nits tropicals’ o el d‘’Amplitud tèrmica anual’. En contraposició, els índexs lligats a un clima més fred tendeixen a disminuir arreu del territori, i per tant els registres de nits fredes o el de dies freds van a la baixa. De 1971 a 2020, a més, s’ha detectat una major intensitat i durada de les sequeres, justament el contrari del que ha passat amb els períodes humits.

El mar, gairebé un grau més càlid

Estartit Vista aèria de l'EstartitGettyImages
Pel que fa al mar, l’estudi revela que, a cinquanta metres de profunditat, la temperatura de l’aigua a l’Estartit (Baix Empordà) ha evolucionat a un ritme de +0,3 °C per dècada des de 1974. A vuitanta metres de fondària, en canvi, l’augment és una mica menys notable. El nivell del mar al mateix indret també ha pujat els últims 31 anys, a raó de 3,2 centímetres cada deu anys. Les dades sobre precipitacions, per acabar, no mostren una evolució evident, i l’única estació de l’any que presenta una tendència significativa és l’estiu, on cada decenni plou un 5,3% menys.

L'any 2020, el més càlid des de 1950

Evolució temperatures Catalunya Evolució de la temperatura mitjana anual de 1950 a 2020 a Catalunya. Els valors s'expressen com a anomalies respecte del període de referència 1981-2010Servei Meteorològic de Catalunya
Precisament, l’any més calorós des de 1950 ha estat l’últim registrat, el 2020. I no és cap casualitat: els deu dies més càlids dels últims 70 anys han tingut lloc al segle XX, vuit d’ells l’última dècada. Concretament, l’anomalia tèrmica de Catalunya durant l’any passat va ser de +1,0 °C respecte del període de referència de 1981 a 2010, i de +1,6 °C comparada amb el període preindustrial, valor clarament superior al registrat a escala global (+1,2 °C). Això demostra que la regió mediterrània és un ‘punt calent’ pel que fa a l’escalfament antròpic.

Quant a precipitacions, d’altra banda, 2020 va ser un any plujós, amb gairebé un 30% més d’aigua que la mitjana de 1981 a 2010. La variabilitat de les pluges a Catalunya es força notable, ja que durant l’últim decenni hi ha hagut anys molt secs i d’altres amb molta precipitació.

El Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics

Artés Les sèries climàtiques d'Artés (Bages) s'han afegit enguany a l'informeBarcelona és molt més
El Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics recull dades sobre l’evolució de la temperatura i les precipitacions, els índexs climàtics d’extrems, la sequera pluviomètrica, les variables marines i la fenologia. En aquesta última edició, a més, l’informe ha incorporat certes novetats, com la comparació de les temperatures respecte del període preindustrial, sèries climàtiques d’Artés (Bages) i la computació d’un nou indicador: les nits tòrrides (quan la temperatura mínima és igual o superior a 25 °C).

L’estudi utilitza sèries climàtiques que han superat rigoroses tècniques d’anàlisi de qualitat i d’homogeneïtat, assegurant així un bon anàlisi de les tendències del clima a casa nostra. Concretament, el BAIC de 2020 s’ha elaborat a partir de 24 sèries de temperatura (màximes i mínimes diàries) i setanta de precipitació, que cobreixen el període 1950-2020.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació