Anuncia't al Descobrir

Localitzen la papallona aurora dels guarets per primer cop en catorze anys a Catalunya

L’últim exemplar d’aquesta espècie en perill crític d’extinció es va detectar el 2007

Una prospecció feta aquest abril dins el marc del projecte ‘Microreserves de papallones’ ha permès detectar la papallona aurora dels guarets (‘Zegris eupheme’) per primer cop en catorze anys a Catalunya. L’espècie, que està en perill crític d’extinció a casa nostra, s’ha localitzat en una zona afectada per l’incendi de la Ribera d’Ebre de 2019, regió on mai havia aparegut amb anterioritat. L’actuació del projecte ‘Microreserves de papallones’, que està finançat per Territori i Sostenibilitat i desenvolupat per l’entitat Paisatges Vius, es va fer els dies 17 i 18 d’abril, coincidint amb el pic de vol de la papallona.

En total, 27 persones van mostrejar 111 zones dels secans de Lleida i les terres de Ponent, on històricament s’havia detectat l’insecte. Es va visitar gairebé la totalitat de l’àrea on la papallona havia estat citada durant els darrers 50 anys: els secans de la Noguera, els erms d’Aitona i Seròs, els espais de Mas de Melons o els secans de Belianes-Bellpuig. L’últim exemplar localitzat al país, l’any 2007, va ser observat a la Timoneda d’Alfés. Curiosament, l’animal no va aparèixer en cap d’aquestes zones, però sí a la que havia estat afectada per l’incendi de la Ribera d’Ebre, indret ben conservat però que no disposa de cap protecció especial.

L’aurora dels guarets és un pièrid que sol trobar-se als ambients agrícoles de secà, ja que presenten una intervenció humana sostenible que permet la regeneració de les plantes que alimenten les erugues de l’espècie. Aquests indrets queden exemplificats en el guaret, una pràctica tradicional que estableix el descans de certs terrenys perquè tornin a ser fèrtils. L’abandonament d’aquest estil pels avenços en agricultura intensiva i l’aplicació de pesticides són la principal causa de la situació crítica de l’espècie a Catalunya.

L’aurora no ha estat l’única troballa
La prospecció, a part de localitzar i determinar la complicada situació de l’aurora dels guarets, també ha comportat altres descobertes preocupants. D’aquesta manera, les actuacions han permès constatar que els ambients molt afectats per pesticides presenten una població de papallones poc abundant. Per sort, la presència de l’aurora dels guarets és un indicador que les pràctiques agrícoles beneficioses poden tenir efectes positius en la biodiversitat.

Cal recordar que els pol·linitzadors, així com els ocells i altres grups d’animals i plantes, tenen un paper clau en els ecosistemes, i que protegir-los a ells és protegir la vida. Precisament aquest va ser el tema central del número especial de març-abril del DESCOBRIR, on ens vam proposar salvar les papallones. Si us interessa, el podeu recuperar aquí!

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació