Anuncia't al Descobrir

10 plans que heu de fer aquest estiu

L’estiu ja és aquí. Us proposem una desena de propostes per aprofitar-lo al màxim i treure tot el suc a les vostres vacances

Al mar o a la muntanya, de dia o de nit, per gaudir-ne en família, amb amics i amigues, en solitari o amb la parella. Hem fet un recull d’experiències senzilles i properes per passar uns dies d’estiu a diferents racons de Catalunya. Des d’una nit sota les estrelles fins a un viatge en càmper, passant per una travessa a peu o un salt en paracaigudes. Trieu la que més us agradi i busqueu un forat a l’agenda dels mesos de juny, juliol, agost o setembre.

Practicar el ‘glamping’

Cabanyes entre Valls El glamping és el càmping de luxeCabanyes entre Valls
Us ve de gust una estada a la natura amb encant? El ‘glamping’ us permet viure l’experiència de passar uns dies en tendes, cabanes o altres allotjaments singulars, però gaudint d’alguns luxes que habitualment només es poden trobar als hotels. A Catalunya, n’hi ha per tot arreu i de diferents tipus. Són molt originals cabanes als arbres: en trobareu a la Vall de Bianya, a la Garrotxa; a Dosrius, al Maresme, o a Sant Hilari Sacalm, a la Selva. Igual de sorprenents són les caravanes ‘vintage’ de Mont-roig del Camp, al Baix Camp; les tendes de Forest Days, al Solsonès; els tipis de Tipi Camp, a Osona; en una bombolla transparent per veure les estrelles al Pla de l’Estany, o en uns iglús fets de fusta a la serra de Prades.

Fer una ruta a peu pels Pirineus per etapes

La Porta del Cel La travessa de La Porta del Cel recorre part del Parc Natural de l’Alt PirineuGetty Images
Lleugers d’equipatge, amb unes bones botes de caminar i amb ganes de gaudir d’una experiència única. Viatjar a peu us permetrà descobrir el territori pam a pam i fer un veritable parèntesi vacacional. Al Pirineu català existeixen nombroses rutes per etapes circulars de refugi en refugi per planejar unes vacances diferents. Entre d’altres: la Carros de Coc, la Porta del Cel, Refugis del Torb, la Ruta dels Estanys Amagats o la Ruta de l’Ermità.

Fer alguna cosa per primera vegada

Parapent Àger Parapent a ÀgerAger Parapent Centre de Vol
Mai no és tard per llançar-se a l’aventura o provar de fer alguna cosa per primera vegada! Volar, escalar o fer submarinisme són algunes propostes que us faran descarregar adrenalina i veure la vida des d’un altre punt de vista. Us recomanem el bateig de salt de parapent des d’Àger o el de salt en paracaigudes des d’Empuriabrava. Per fer un bateig d’escalada, trieu les muntanyes de Tivissa o la Molina. I per iniciar-vos en el submarinisme, res millor que anar a la Costa Brava o a la Costa Daurada.

Fer un viatge en una furgoneta camper

Camper Una furgoneta camper a MontserratGetty Images
Despertar-se cada dia en un lloc diferent, dormir envoltat de natura o davant de paisatges idíl·lics i sentir la llibertat de viatjar amb tot el que es necessita sense dependre de reserves ni horaris. Anar de vacances en una càmper us permet això i molt més. A Catalunya, en trobareu de molt originals a Cargoling, CamperVaning  o Roadsurfer. Podeu viatjar per lliure per tot Catalunya, si bé hi ha territoris que ofereixen més facilitats, com Osona, que ha impulsat el projecte Territori Camper, amb 12 àrees per a caravanes i autocaravanes.

Desxifrar els misteris de l’Univers

Observatori de Castelltallat Una nit d’estiu a l’Observatori de CastelltallatGetty Images
L’estiu és la millor època de l’any per veure estrelles. El temps fa que sigui agradable passar hores nocturnes a l’aire lliure, i hi ha fenòmens astronòmics que només passen a l’estiu (com la pluja d’estels de les llàgrimes de Sant Llorenç, des de finals d’agost fins a mitjans de juliol); per això, diferents observatoris organitzen sessions i propostes astronòmiques. Sternalia organitza els Sopars amb estrelles a l’Observatori Fabra de Barcelona. També val la pena visitar el Parc Astronòmic del Montsec i participar en alguna de les seves visites nocturnes. Altres opcions són l’Observatori Astronòmic del Garraf o l’Observatori de Castelltallat, entre d’altres.

Visitar museus i monuments

Pont del Diable El Pont del Diable, a Tarragona, un dels vestigis romans de l’antiga TàrracoGetty Images
A vegades viatgem a l’altra punta del món per visitar museus i monuments de renom. En canvi, molt sovint no hem visitat els que tenim més a la vora. Sabíeu que a Catalunya hi ha sis obres inscrites a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO? Són el Palau de la Música Catalana, a Barcelona; el monestir de Santa Maria de Poblet, a Poblet; el conjunt arqueològic de Tàrraco, a Tarragona; les esglésies de la vall de Boí, i l’art rupestre de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica, en què hi ha inclosos alguns conjunts de pintures rupestres catalans (com les del Cogul, Montblanc o Ulldecona). Les vacances són també un moment ideal per endinsar-nos en les sales dels grans museus del país: d’art, arqueologia, ciències naturals, tècnica o etnologia…, i conèixer el nostre patrimoni. Visiteu la pàgina web dels museus de Catalunya, on trobareu informació sobre els museus catalans. Segur que en teniu algun a prop de casa!

Practicar l’snorkel

Snorkel Snorkel a Tossa de MarGetty Images
Posar-se unes ulleres amb tub respirador i bussejar sense presses per veure de prop les meravelles del fons marí. Un exercici tan senzill com aquest pot fer que els vostres dies d’estiu a la platja estiguin plens de sorpreses: una estrella de mar, un pop, una petita praderia de posidònia, llises, llenguados, meros… En els 580 quilòmetres de la costa catalana, hi ha llocs increïbles per bussejar. A la Costa Brava destaquen les cales del cap de Creus, Estartit i les Illes Medes; a la Costa Daurada, les cales de l’Ametlla de Mar i l’Ampolla, i a la Costa central, el Garraf i les zones rocalloses de Calella i Sant Pol de Mar.

Fer de turista a Barcelona

Park Güell Panorámica de Barcelona des del Park GüellGetty Images
No cal que vinguin a visitar-vos les amistats estrangeres per anar a passejar pel barri Gòtic, el Born, Montjuïc o el barri de Gràcia. Podeu gaudir de les meravelles de la capital catalana sense haver de fer de ‘cicerone’! Anar a comprar als mercats, passar una tarda al Tibidabo o menjar un bon arròs de peix a les terrasses de la Barceloneta. Sempre és un bon moment per visitar la Sagrada Família, gaudir d’una experiència immersiva a la Casa Batlló, visitar el recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, passejar pel parc Güell, pujar als terrats de la Pedrera o als de Santa Maria del Mar, navegar pel port a bord d’un catamarà o gaudir d’una visita guiada pels escenaris literaris o de pel·lícula de la ciutat.

Caminar a la vora del mar

cami ronda lloret Cami de ronda aprop de Lloret de Mar
Els camins de ronda voregen la costa catalana des del delta de l’Ebre al cap de Creus. La majoria pertanyen al sender de Gran Recorregut GR 92, que ressegueix el litoral per tota la costa del Mediterrani, des de Portbou fins a Tarifa. Alguns trams són especialment bucòlics i permeten gaudir d’un bon grapat de platges i cales paradisíaques. A la Costa Brava: de Portbou al Port de la Selva, de Cadaqués al far del cap de Creus, de Roses a cala Montjoi, de la platja de Pals a Sa Tuna, de Palamós a Calella de Palafrugell, de Platja d’Aro a Palamós o de s’Agaró a Platja d’Aro. A la Costa central destaquen els trams de Vilanova i la Geltrú a Sitges o de Calella a Sant Pol de Mar. A la Costa Daurada: d’Altafulla a Torredembarra, de Salou al far de Salou o de l’Ametlla de Mar a l’Ampolla.

Prendre un gelat únic

Geladeria Rocambolesc La geladeria Rocambolesc de Girona, un plaer per a tots els sentitsWikimedia Common - Jordi Sanchez
Un clàssic de l’estiu: anar a prendre un gelat. De geladeries en trobareu per tot arreu, però n’hi ha algunes que són especials, com la Rocambolesc, a Girona, de Jordi Roca, el petit dels germans del Celler de Can Roca. És un petit establiment situat al centre de la ciutat on se serveixen gelats de gustos variats (com el de poma al forn o el de sorbet de cirera amb flor de saüc) i tan sorprenents com els panets calents farcits de gelat. També destaquen els polos amb formes curioses, com el Cul de la lleona, la Mà de ‘Joc de trons’, l’Helado Oscuro (amb la cara de Darth Vader de ‘Star wars’), l’Icephone o el Polo Feliç (amb forma de pastís d’aniversari i espelma).
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació