Anuncia't al Descobrir
FES-TE DEL DESCOBRIR I EMPORTA'T UN TUBULAR BUFF DE REGAL
Un any de revista + BUFF MULTI BLOK3 DE REGAL PER MENYS DE 4€ AL MES

10 racons del Ripollès que us sorprendran

Natura, família, cultura i activitats per viure la vostra història al Ripollès

El Ripollès, terra medieval i de natura aclaparadora, és una de les destinacions preferides pel turisme català. El monestir de Sant Joan de les Abadesses o el de Santa Maria de Ripoll amb la portalada del segle XII, juntament amb la famosa vall de Núria i els pobles encantadors com Camprodon o Beget animen els turistes a gaudir d’aquesta comarca. Però hi ha indrets de gran bellesa que són desconeguts per a molts. Aquí trobareu deu racons del Ripollès menys coneguts i que us sorprendran.

El torrent de la Masica i la font de la Tosca

Vallfogona Pont medieval als entorns de Vallfogona del RipollèsRipollès Turisme
Per a aquelles famílies que us agrada passar els caps de setmana en contacte amb la natura, la ruta de la font de la Tosca, a Vallfogona del Ripollès, és una bona opció. L’itinerari de 4 km comença des del mateix poble, on es pot visitar el nucli i el pont medieval. A més, a uns 200 m sobre el paratge de la Tosca, podreu veure les restes del jaciment arqueològic de la Teuleria del Pinetar d’Obra. La ruta es troba dins l’espai de les serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt. Seguint el camí, a poc més d’un quilòmetre, podem arribar fins al torrent de la Masica, que ofereix un lloc ple de bonics salts d'aigua i zones engorjades enmig d'una vegetació exuberant.

Les mines d’Ogassa i la Via Verda del Ferro i del Carbó

Mines d'Ogassa Vagonetes a l’entrada de les mines d’OgassaRipollès Turisme
Una escapada plena d’història que trasllada el visitant a la revolució minera catalana. Al poble d’Ogassa, de poc més de 200 habitants, es troben les mines d’Ogassa, que van formar part del futur industrial de Catalunya. Les grans companyies mineres van començar l’explotació de les mines l’any 1838 i van treure’n ferro i carbó fins al 1967, quan es va tancar l’última mina i, a conseqüència d’això, al cap d’uns anys, se suprimia el servei ferroviari des de Ripoll fins a Sant Joan de les Abadesses, que havia funcionat des del 1880. Actualment, es poden visitar les mines amb un guia els dissabtes i diumenges. Per reservar o per a més informació, s’ha de trucar al telèfon 676 052 372 o a l’Ajuntament (972 720 380). A més, podreu gaudir de la Ruta del Ferro i del Carbó, que ressegueix el trajecte que feia el ferrocarril antigament per transportar el material. Els 12 km de via han esdevingut un camí ideal per gaudir a peu o en bicicleta i per recordar el passat industrial català.

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Ull de Ter Ulldeter, Vallter 2000Ripollès Turisme
El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser es troba sota els cims del Puigmal i el Costabona. Comprèn la conca alta dels rius Ter i Freser. Aquesta situació geogràfica permet que el Parc Natural estigui ple de paisatges i valls espectaculars, testimoni de les antigues glaceres i circs que fa anys ocupaven el territori. És una gran destinació per a excursionistes i senderistes, ja que el GR 11, una de les rutes més concorregudes, recorre gran part de l'espai natural. Dues de les excursions més populars són la pujada al cim del Puigmal —una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya— o l’excursió fins al refugi d’Ulldeter —on es pot veure el naixement del riu Ter. També, s’ofereixen itineraris interpretatius distribuïts per tot el parc natural, que us permetran gaudir dels valors naturals principals i descobrir de primera mà el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. A més, el parc envolta la vall de Núria, amb el santuari i l'estació d'esquí, i l’estació de muntanya de Vallter, que aporten a la zona un flux important de turisme religiós i d'oci esportiu.

El drac de Vilallonga i les vistes de Tregurà

El drac del Quer Vilallonga de Ter vista des del lloc privilegiat del drac del QuerRipollès Tursime
Pel camí de les Roquetes, antigament el sender per arribar als horts, els més curiosos podreu descobrir una de les llegendes més importants del Ter, El drac del Quer. A mesura que aneu pujant pel turó, trobareu un seguit d’estàtues de metall que donen vida a la història llegendària. Una ermita, una bruixa, l’àliga o la bandera, estàtues creades per Pere Sau, us acompanyaran durant tot el recorregut fins a arribar al drac. La figura del drac es troba a la part més alta del turó i presenta unes vistes privilegiades de Vilallonga de Ter. A més, ofereix un espectacle de so i llum dues vegades al dia, al migdia i a la nit. Si us agraden les vistes, a només deu minuts de Vilallonga de Ter amb cotxe, arribareu a Tregurà, un poblet que brinda a tots els visitants unes vistes de pel·lícula de la vall de Camprodon.

Castell de Campelles i l’ermita de Sant Antoni

Mirador Fortí Les vistes excepcionals de la vall de Ribes des del Fortí de Sant AntoniRipollès Turisme
Aquests dos indrets també destaquen per les vistes panoràmiques i excepcionals que ofereixen. El castell o torre de Campelles, situat al turó de la vila, en un lloc estratègic, presenta unes vistes increïbles de la vall de Ribes. Després d’aquesta visita, és molt interessant apropar-se fins a l’ermita de Sant Antoni, a 1.271 m d’altitud i a uns deu minuts amb cotxe, o bé a través d’un itinerari a peu molt agradable d’uns 5 km. Uns metres més avall trobareu el mirador del Fortí de Sant Antoni, que ofereix unes vistes espectaculars de Ribes de Freser. A més, també hi ha un búnquer accessible i una zona de pícnic.

Santa Magdalena de Puigsac i l’estany de Can Roca

Santa Magdalena de Puigsac Santa Magdalena de Puigsac i les vistes dels cims dels PirineusRipollès Tursime
Santa Magdalena de Puigsac és un espai màgic per passar el dia. És una capella isolada situada a la serra Cavallera, al municipi de Pardines. És una obra inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que data del segle XII. S’hi pot accedir amb cotxe o fent una passejada des del municipi de Pardines. L’ermita està situada al peu del Taga. Des d’allà es pot gaudir d’una vista panoràmica excepcional de la vall del Segadell. A només 1,7 km de l’ermita trobareu l’estany de Can Roca, a 1.460 m d’altitud. Aquest petit estany forma part de la zona humida dels estanys i basses de la serra Cavallera, i és el que es troba en millor estat de conservació. Vora l’estany hi ha un pou de glaç, indicat amb senyalitzacions. Per descobrir aquests indrets meravellosos, podem seguir la ruta de l’entorn de Pardines.

Camí Ral de Campdevànol a Gombrèn

Camí ral Campdevànol Grup d’excursionistes descobrint indrets mentre fan el camí ral de CampdevànolRipollès Turisme
De la població de Campdevànol, i en direcció a Gombrèn, surt l’antic Camí Ral i ramader, una via de 4 km que us permetrà gaudir de la natura i us acostarà a la popular font de Sant Eudald, a la font del Querol i a l’església de Sant Llorenç de Campdevànol, una de les primeres obres romàniques construïdes a Catalunya. El camí, que era més llarg i unia Ripoll i la Pobla de Lillet, va ser durant dècades l'única via de comunicació entre els municipis. El tram de Campdevànol a Gombrèn s’ha recuperat aquests últims anys i ara ofereix un passeig tranquil per la vora del riu Merdàs. És un indret fantàstic on podreu gaudir de la vegetació i la història de la terra de comtes i abats.

Romànic a la vall del Rigat

Església de Sant Marcel de Planès Exterior de l’església de Sant Marcel de PlanèsRipollès Turisme
A la vall del Rigat trobem els pobles de Planoles i Planès. Us proposem fer la ruta de les fonts, amb la qual, tot passejant i amb les fonts com a fil conductor, descobrireu els secrets que s’hi amaguen i els seus entorns immediats. Durant el recorregut, trobareu la petita església de Sant Marcel de Planès, de gran importància per a l’art medieval català. La primera menció històrica d’aquest indret data del 919, per part del rei Lotari. Un dels seus atractius és el campanar d’espadanya. Un altre és el mural romànic de l’absis, que actualment es troba exposat al Museu Nacional d’Art de Catalunya. A més, a través d’Internet, podreu gaudir d’un recorregut 3D i de fotografies de 360 graus de l’interior que us permetran conèixer-ne tots els detalls. Aquesta iniciativa forma part d’un projecte que ens permet visitar virtualment 22 esglésies romàniques del Ripollès.

De l’església de Sant Esteve de Llanars fins a la Roca

Església de Sant Esteve de Llanars Façana de l’església de Sant Esteve de LlanarsRipollès Turisme
Al municipi de Llanars hi ha un altre tresor romànic català, l’església de Sant Esteve. Una construcció amb una història difusa, que a l’interior guarda el valuós frontal d’altar, amb la figura del Crist en majestat al centre. Al voltant de la imatge de Crist hi ha diferents il·lustracions de la vida de sant Esteve.Sortint de l’església, podreu gaudir d’una passejada molt agradable pel costat del riu Ter fins al poblet de la Roca. Es tracta d’un itinerari de poc més de 2 km sense complicacions. La Roca és un poble medieval amb un passat històric important, testimoni d’atacs i conflictes entre comtes i reis.

La Via romana Capsacosta, de Sant Pau de Segúries a la Vall de Bianya

Capsacosta via romana El tram del Capsacosta, de la via romanaRipollès Turisme
Per Sant Pau de Segúries passa la Via Romana del Capsacosta, un ramal de la Via Augusta, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. El tram del Capsacosta transcorre entre Sant Pau Vell (Sant Pau de Segúries) i el pas dels Traginers (la Vall de Bianya) i es pot considerar únic a Catalunya. Les obres d’enginyeria i el seu estat de conservació converteixen aquest tram en el més espectacular, on apreciem perfectament la tècnica de construcció romana. Aquesta via només es pot comparar amb la via que unia la costa amb la mítica Via Augusta. Aprofitant que sou a Sant Pau, no us perdeu la ruta urbana que permet conèixer-ne la història: des dels carrers estrets del nucli antic fins al’arquitectura contemporània de la part nova. El recorregut passa per diversos llocs com ara la plaça de l’Era, el pont de la Palanqueta, l’Ajuntament o la Central del mariner, tots ells, amb un panell informatiu.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació