Anuncia't al Descobrir

8 escapades sostenibles per gaudir de l'estiu

Propostes per descobrir Catalunya respectant el medi ambient, les persones i la cultura de cada destinació

Que l’única petjada que deixeu al vostre pas sigui la del vostre calçat. És una de les premisses del turisme sostenible, una manera de viatjar en què el més important és generar un impacte positiu en els llocs que es visiten. Catalunya ha estat un dels primers territoris del món a obtenir la certificació Biosphere com a destinació turística integral i, actualment, el nombre d’espais naturals, ciutats, entitats i empreses acreditades a les diferents comarques catalanes augmenta dia a dia. Aquest segell l’atorga l’Institut de Turisme Responsable, un organisme vinculat a la Unesco que reconeix la qualitat, la sostenibilitat ambiental i la responsabilitat social de les destinacions turístiques. A banda d’aquest segell, n’hi ha d’altres, com la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) per a parcs i espais naturals, l’EMAS (de gestió mediambiental), l’Ecolabel (etiqueta ecològica de la Unió Europea), el distintiu de garantia de qualitat ambiental (sistema català d’etiquetatge ecològic), o les reserves de la biosfera, també de la Unesco. Us animeu a convertir-vos en turistes sostenibles?

Ecoturisme a les muntanyes de Prades i més enllà

Tivissa La esplanada de Tivissa amb les muntanyes de fonsGettyimages
El Brogit Guiatges té una infinitat de propostes per descobrir els racons més amagats i viure experiències d’ecoturisme i enoturisme d’una manera respectuosa amb el medi ambient i la cultura local. Són els creadors de la ruta de senderisme ‘El Brogit de la Vall’ (que recorre les muntanyes de Prades de refugi en refugi) i ofereixen viatges de natura, excursions guiades, jocs per als més petits i petites de la casa, tastos de productes locals o visites culturals a diferents zones de Catalunya, especialment de les comarques del sud, sempre des del punt de vista del coneixement tradicional i la descoberta i l’estima per la natura i la biodiversitat.

La vall sostenible

Santuari de Montgarri El santuari de Montgarri, una de les excursions clàssiques d’estiu a la Vall d’AranGettyimages
La Vall d’Aran va ser la primera destinació de muntanya a rebre el segell Biosphere i també va ser finalista dels National Geographic Legacy Awards per la seva gestió turística en matèria de protecció de la natura i la cultura. A l’estiu podeu gaudir de la seva natura i biodiversitat visitant espais naturals; fent senderisme, travesses de muntanya i rutes en BTT, o observant fauna per mitjà d’empreses especialitzades.

Turisme rural a les portes de la Vall Fosca

Vall fosca Un prat a Oveix, a la vall FoscaGettyimages
A Senterada, Casa Leonardo ofereix allotjament i experiències turístiques respectuoses amb el medi ambient. És una casa rural que disposa de l’etiqueta Ecolabel i del Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Generalitat, gràcies a la gestió respectuosa que practica des de fa molts anys. Us esperen excursions i passejades per espais naturals, visites culturals, cuina tradicional de muntanya o jornades d’observació de fauna i flora a la vora del riu Flamisell i les muntanyes del Pallars.

L’essència del delta de l’Ebre

Delta de l'Ebre Flamencs al Parc Natural del Delta de l’EbreGettyimages
Amb l’empresa Delta Polet descobrireu el Parc Natural del Delta de l’Ebre guiats per algunes de les persones que van participar en les primeres accions perquè aquest territori fos protegit i declarat parc natural. Es tracta d’una empresa d’experiències turístiques que promou els productes locals i la connexió amb el medi i la cultura tradicional. Són fundadors de l’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta de l’Ebre i acreditada amb la CETS (Carta Europea de Turisme Sostenible). L’observació d’ocells, la demostració d’arts de pesca tradicional, els jocs populars, els tallers vinculats al cultiu tradicional de l’arròs o les rutes guiades pels diferents ecosistemes del Delta són algunes de les seves propostes.

A la recerca del Cinquè Llac

cinquè llac Caminant a la recerca del Cinquè Llac
La ruta del Cinquè Llac recorre alguns espais naturals del Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça seguint una ruta circular de senderisme dissenyada per causar el mínim impacte en l’entorn. Es tracta de cinc etapes que transcorren per paratges de mitja muntanya i que passen per zones com el pla de Corts, la vall Fosca, la vall de Manyanet o l’estany de Montcortès. La idea és que les persones que la vulguin fer hi arribin en transport públic, amb el tren dels llacs, que passa pels estanys de Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Cellers i Sant Antoni. La ruta a peu arriba fins al cinquè llac, que és el de Montcortès. Cada etapa finalitza en allotjaments cada cop més implicats en la correcta gestió ambiental i s’intenta que els clients que realitzen la ruta generin la mínima quantitat de residus, ja que per al pícnic de cada dia se’ls proporciona una carmanyola i un tovalló de farcell.

Paradís natural entre volcans

Volcans Garrotxa Naturaki La zona volcànica de la Garrotxa, a vista d'ocellNaturaki
La comarca de la Garrotxa fa molts anys que treballa en un model de desenvolupament turístic sostenible, amb propostes de natura i cultura especialment dissenyades amb criteris de sostenibilitat i respecte pel medi ambient. Fer d’explorador, gaudir d’una posta de sol al cim del Puigsacalm, cuidar les vaques, descobrir els volcans a cop de pedal, pintar un quadre, volar en globus, gaudir d’una nit de lluna a la fageda d’en Jordà, fer una ruta en ruc pel Parc de Pedra Tosca, descobrir les bestioles nocturnes o resoldre enigmes són només algunes de les activitats que proposen.

Cicloturisme, vies verdes i BTT a la Costa Brava i al Pirineu de Girona

costa brava Vista dels penya-segats de Sant Feliu de GuixolsGettyimages
Per ser un viatger compromès, cal tenir en compte les emissions de carboni que es produeixen un cop arribats a la vostra destinació. L’opció d’utilitzar el transport públic o llogar una bicicleta, a més de fer excursions a peu, farà que les emissions durant el viatge siguin més baixes que si s’utilitza el transport privat. A les comarques de la Costa Brava i el Pirineu de Girona són un paradís per practicar el cicloturisme o les rutes en BTT, ja que tenen molts quilòmetres de rutes senyalitzades per antics traçats ferroviaris (vies verdes), ideals per fer en família, itineraris i allotjaments especialment pensats per a cicloturistes i també centres BTT a diferents punts del territori.

Reserves de la Biosfera

Montseny bosc Senderisme als boscos del Montseny, reserva de la biosferaGettyimages
La reserva de la biosfera és una àrea geogràfica representativa dels diferents hàbitats del planeta, que forma part del programa ‘L’Home i la Biosfera’, iniciat per la UNESCO el 1970 per conciliar la conservació i l’ús dels recursos naturals. Va ser una de les iniciatives pioneres en el turisme sostenible, ja que la funció principal d’aquests espais és la conservació i la protecció de la biodiversitat. A Catalunya n’hi ha dues: el Montseny i les Terres de l’Ebre, que se sumen a les tres que hi ha en altres punts dels Països Catalans: a les Balears hi ha Menorca; i al País Valencià, l’Alt Túria i la vall de Cabriel.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació