Anuncia't al Descobrir

Alàs i Cerc recupera la tradició mil·lenària de les falles

S’ha descobert que són les falles més antigues datades als Pirineus catalans

Aquest any tornen les Festes del Foc del solstici d’estiu a diversos municipis del Pirineu de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i l’Aran, una celebració molt esperada, ja que l’any passat no es van poder gaudir amb normalitat. Però, a més, el 2021 porta una gran notícia: la incorporació a la baixada de les falles del municipi d’Alàs i Cerc (Alt Urgell).

Per tant, l’Alt Urgell recuperarà una tradició mil·lenària perduda des de fa molt de temps. L’historiador Carles Gascón va descobrir l’any passat que a Alàs i Cerc la celebració data de l’any 1543, cosa que la converteix en la població més antiga documentada als Pirineus catalans que celebra el solstici d’estiu amb la tradicional baixada de falles. Per aquest motiu, els veïns van decidir reiniciar-la aquest any.

Les falles marquen el final de la primavera i l’inici de l’estiu. Una colla de joves (o d’adults, o fins i tot d’infants) baixen amb troncs encesos de les muntanyes fins al centre del poble, on els esperen la resta d’habitants, i encenen una gran foguera. La nit continua amb música i dansa. És una festivitat reconeguda en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO des del 2015.

La baixada d’Alàs i Cerc anirà a càrrec d’una cinquantena de persones, totes empadronades al municipi i amb representació de cadascun dels nuclis de població. El recorregut serà visible tant des d’Alàs com des de diversos indrets de la plana de l’Urgellet, incloent-hi la Seu.

La data tradicional per celebrar aquesta festivitat és la vigília de Sant Joan, el 23 de juny, el moment més proper al solstici d’estiu. És el cas de la baixada de falles d’Alàs i Cerc, que començarà a l’ermita de les Peces i anirà fins al poble d’Alàs.

Tot i això, les baixades de falles s’allarguen fins a final de juliol. Aquest és el calendari previst a diferents pobles pirinencs que gaudeixen d’aquesta tradició. A l’Alta Ribagorça hi ha previstes falles a Durro (15 de juny), Senet (22 de juny), Pont de Suert (23 de juny), Boí (23 de juny), Casós i Vilaller (23 de juny), Barruera (29 de juny), Erill la Vall (6 de juliol), Taüll (19 de juliol) i Llesp (27 de juliol).

Al Pallars Jussà, enguany se celebrarà la baixada de falles de la Pobla de Segur (17 de juny), mentre que al Pallars Sobirà tindran lloc les d’Isil (23 de juny), València d’Àneu (26 de juny) i Alòs d’Isil (3 de juliol). A la Vall d’Aran són previstes la Crema deth Taro d’Arties i la Crema deth Haro de Les, ambdues el 23 de juny.

Moltes de les entitats organitzadores han anunciat que, malgrat la voluntat de celebrar aquesta tradició mil·lenària, per causa de la situació sanitària l’edició del 2021 tindrà un format reduït i s’adreçarà bàsicament a la població local, per evitar un excés de visitants.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació