Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -38%
SUBSCRIU-T'HI AVUI MATEIX PER MENYS DE 4€ AL MES I EMPORTA'T DE REGAL EL FRONTAL DEL DESCOBRIR

Productes i plats que no poden faltar a una taula menorquina

Assaborir Menorca a través de la tradició i dels productes autòctons

Si aquest estiu heu triat els paisatges paradisíacs de Menorca per passar les vacances, no podeu deixar de tastar la seva gastronomia. Menorca ha anat construint al llarg dels segles una gastronomia tradicional i variada gràcies a la seva situació geogràfica. Una cuina d’arrels pageses, marcada per la dieta mediterrània i influïda per altres cultures, hostes de l’illa durant anys. És molta la riquesa gastronòmica de Menorca, i en els últims anys han nascut diferents organitzacions que vetllen per donar a conèixer els productes autòctons de l’illa i afavorir el comerç de proximitat dels petits productors. Entre ells trobem AgroXerxa o l’agrupació de cooperatives agrícoles Farmers and Co. Però, quins són els plats dels quals no podem oblidar-nos?

Embotits menorquins

embotits menorca Assortiment d'embotits menorquinsFundació Foment del Turisme de Menorca
L’elaboració d’embotits està relacionada amb les tradicionals “porquejades”, la matança del porc. Entre els més valorats hi ha la carn-i-xulla, el cuixot i el botifarró. La carn-i-xulla és exclusiva de l’illa i possiblement és l’embotit més antic de Menorca. Es prepara amb carn magra capolada i greix (xulla), i es trempa amb sal i pebre. El cuixot o camallot és un embotit negre molt característic que s’elabora amb carn magra picada i carn sanguinolenta de porc. La barreja es posa dins la cotna de la cama i la cuixa del porc, es cusen a mà les vores i es cou dins una caldera.

Formatge Maó-Menorca

formatge menorca El formatge amb denominació d’origen Mahón-Menorca s'elabora amb llet cruaFundació Foment del Turisme de Menorca
El formatge és un dels productes més distintius de Menorca, i encara es respecta la tradició ancestral per a la seva elaboració. La llet crua de vaca és filtrada amb gasa, premsada, sotmesa a salmorra, orejada i madurada. Aquest procés, ja l’any 1985, va atorgar al formatge Mahón-Menorca la Denominació d’Origen. N’hi ha de més forts i de més suaus, tot depèn del temps de maduració, així que escolliu segons la vostra preferència, però que no falti als vostres àpats durant l’estada a l’illa.

Oli de Menorca

oli menorca Setrillera amb oli de MenorcaFundació Foment del Turisme de Menorca
Com a terra mediterrània que és, Menorca també compta amb oliveres. Tot i ser un producte escàs a l'illa, existeixen vestigis que evidencien la seva producció des de fa segles. Avui en dia s'ha reprès l'elaboració d'oli, i en pocs anys s’ha situat com un oli destacat pel seu gust i qualitat. A l’illa trobem l’ullastre (l’olivera salvatge), l’oliva menorquina que citava l’Arxiduc en la seva obra, i també l’arbequina, provinent de l’Aragó i Catalunya. Si gaudiu de la gastronomia local de l’illa, segur que us adonareu del bon gust que deixa l’oli als plats. Voldreu repetir! Fins i tot podeu visitar els productors per conèixer-ne l’elaboració de primera mà.

Vi de la terra Illa de Menorca

Vi menorca La denominació geogràfica vi de la terra Illa de Menorca existeix des de 2002Fundació Foment del Turisme de Menorca
Menorca ha acollit nombroses cultures que han deixat grans tresors a l’illa, com els romans —que van porta el vi. Segles i segles de producció vinícola han culminat en la denominació geogràfica Vi de la terra Illa de Menorca, que els productors menorquins van aconseguir el 2002. Destaquen els vins negres, de raïm merlot i cabernet sauvignon. No hi ha millor manera d’acompanyar un àpat a Menorca que amb una copa de vi i unes vistes al mar paradisíac o amb una visita a les bodegues on es produeix.

Caldereta de llagosta

 Caldereta de llagosta El plat menorquí per excel·lència és la caldereta de llagostaFundació Foment del Turisme de Menorca
Sens dubte, la caldereta de llagosta és un dels plats per excel·lència de Menorca. Com a illa que és, s’aprofita de tot el que li ofereix el mar, com ara d’aquest crustaci tan valuós. A les seves costes trobem dos tipus de llagosta, la de roca —vermella, petita i molt saborosa— i la de fons —més gran i clara. A més, a l’estiu és la millor temporada per degustar-les!

Rajada al forn

rajada al forn La rajada al forn és un dels plats més apreciats pels menorquinsFundació Foment del Turisme de Menorca
Seguim amb el mar al plat, però aquest cop amb un peix molt apreciat pels menorquins: la rajada. Aquest peix blanc de gran sabor s’acostuma a fer al forn i acompanyat de patates i tomàquets. Se n’aprofiten les ales, i també el fetge, que per a molts és el més deliciós. Us assegurem que si el tasteu, voldreu repetir!

Carabassonets plens

carbassonets menorca Carabassonets plens, una de les receptes més tradicionals de MenorcaFundació Foment del Turisme de Menorca
Un plat tradicional menorquí, sa i saborós, però laboriós! Com bé diu el nom, els grans protagonistes de la recepta són els carabassonets, que s’omplen, és a dir, es fan farcits. A diferència de moltes receptes, no es farceixen amb carn, sinó amb verdura. S’hi posen tomàquets, ous, ceba i all, i per gratinar-los, en lloc de posar-hi formatge, s’hi escampa pa ratllat (com en moltes receptes de l’illa). Un plat que el vostre paladar agrairà!

Oliaigua amb figues

Oliaigua Oliaigua amb figues, un plat menorquí típic d'estiuFundació Foment del Turisme de Menorca
Menorca és coneguda per l’abundància de figueres que s’estén per tot el territori, i totes les seves variants, el fruit de les quals s’utilitza a la cuina tradicional per acompanyar el famós oliaigua. Aquesta sopa típica d’estiu té l’origen en la pagesia, i és per això que els seus ingredients són bàsicament productes de l’hort: tomàquet, pebrot verd i ceba. També és cert que, en època de mancança, la sopa només estava feta d’aigua, oli menorquí, ceba, alls i poc més; d’aquí ve l’origen del nom. S’acostuma a acompanyar amb llesques de pa sec, que es mullen amb la sopa. Si no sou gaire fans de les figues, també es pot servir amb patates fregides.

Rebosteria menorquina

Pastissets menorca Els pastissets són un dels dolços més típics de MenoraFundació Foment del Turisme de Menorca
Per als més golosos, Menorca disposa d’una gran varietat de productes de pastisseria i rebosteria, tant dolços com salats, que són fruit de receptes transmeses de generació en generació. De la llista infinita, es poden destacar els pastissets, un dels dolços més típics de Menorca, en forma de flor, recoberts de sucre de llustre, i poden estar farcits. Un altre pastisset en forma de flor són els crespells, que gràcies al forat que tenen s’hi pot introduir un farciment (conserva, suquet o brossat) que fa venir aigua a la boca. També us recomanem tastar els flaons de formatge, una pasta tradicional de quaresma que trobareu tot l’any a qualsevol forn, o les formatjades, unes pastes que poden estar farcides de carn (salades) o de brossat (dolces).

La maionesa

Maionesa Pot amb maonesa Gettyimages
Per seguir amb segles de tradició, s’ha de parlar de la maionesa, o millor dit, maonesa. Si us hi heu fixat, dins la paraula apareix ‘mao’, i no, no és cap coincidència. La maonesa té l’origen a Maó. Els comerciants i viatgers que anaven a les Illes parlaven d’una salsa molt suau i saborosa, que van anomenar salsa maonesa. Però, amb l’ocupació francesa de Menorca, el duc de Richelieu, enamorat de la salsa, la va expandir pel territori francès i es va acabar popularitzant com a mayonaisse.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació