Anuncia't al Descobrir

10 platges i cales de la Costa Central

Us presentem un recull de petits paradisos de sorra i aigua al Maresme, el Garraf i el Baix Llobregat

Per jeure al sol com un llangardaix, remullar-se a l’aigua i prendre un gelat en un quiosc de platja, però també per fer activitats nàutiques o llargues passejades vora el mar. Les platges de la costa central us conviden a gaudir de l’estiu i a descobrir els racons més idíl·lics del nostre litoral. Segur que en teniu alguna a prop de casa!

La platja Llarga

Platja Llarga La platja llarga és la menys urbanitzada de les platges de Vilanova i la GeltrúPatrícia Aguiló
Entre les poblacions de Cubelles i Vilanova i la Geltrú, aquesta platja és una llarga llengua de sorra que ocupa unes deu hectàrees de terreny i que forma part d'una antiga zona d'aiguamolls i dunes litorals presents a la zona del delta del riu Foix coneguda amb el nom d’‘El Prat’. Aquest espai és l'última zona natural que resta de l'antic delta del riu i és, amb la platja dels Muntanyans de Torredembarra, l'únic espai litoral d'aquestes característiques al llarg de la costa entre el delta de l‘Ebre i el delta del Llobregat. Aneu-hi i gaudiu d’un espai sorrenc sense urbanitzar i sense gaires massificacions.

La platja de Sant Gervasi

platja de Sant Gervasi La platja de Sant Gervasi, a Vilanova i la GeltrúWikimedia Commons. Isidro Jabato
És una de les platges més tranquil·les de Vilanova i la Geltrú, una porció de costa de petites dimensions, encaixonada entre dos espigons i amb forma de mitja lluna. És coneguda pel restaurant que hi ha a peu de platja, en el qual se serveixen paelles d’anomenada i cuina marinera, però també perquè és menys freqüentada que les altres, ja que queda més lluny del centre. Està situada entre dos conjunts de roques, tot just darrere d’un dels edificis més emblemàtics de la façana marítima de Vilanova: el xalet del Nin. S’hi pot arribar a peu des de la platja de Ribes Roges o fins i tot des de Cubelles, també a peu, o aparcar darrere de la platja, a l’altre costat de la via.

Platja del Far

 platja del Far Un racó de la platja del Far, a Vilanova i la GeltrúGetty Images
A tocar del far de Sant Cristòfol, on trobem els museus de l’Espai Far, hi ha aquesta platja naturalitzada amb dunes i vegetació. Deixeu el cotxe al passeig o en les zones d’aparcaments habilitats i arribeu-hi a peu pel caminet de terra i les passarel·les de fusta. Com que és de grans dimensions (d’uns 150 metres d’amplada per uns 900 metres de llargada), sempre trobareu un espai ampli on estirar la tovallola. També hi ha un quiosc de platja i lloguer de caiacs i planxes de rem per fer ‘paddle surf’.

La cala de la Desenrocada i la cala de l’Home Mort

cala de l'Home Mort La cala de l’Home Mort, entre Sitges i VilanovaGetty Images
Entre les poblacions de Vilanova i Sitges, a l’espai natural dels Colls, trobareu dues cales de còdols i sorra a les quals tan sols podreu arribar caminant o en una embarcació. Són les cales de la Desenrocada i de l’Home Mort, l’una darrere de l’altra. Des de Vilanova les trobareu a mitja hora de caminada resseguint la costa pel GR 92. Durant una mitja hora per un corriol que a vegades s’estreny i passa per zones pedregoses, pinedes i algun penya-segat arribareu a la punta Grossa, que dóna la benvinguda a les cales. Són espais ideals per fer-hi una aturada. La de la Desenrocada fa cent metres de llargada i 15 d’amplada. L’aigua és molt neta, el terra és de sorra i còdols i no acostuma a estar molt freqüentada. La de l’Home Mort forma una badia molt oberta i està dividida en dues (la cala de l’Home Mort i la platja de Roses) per un penya-segat vertical. Té una longitud de 275 metres en total i una amplada mitjana de 10 metres. Si el temps hi acompanya, el banyador és un bon aliat, tot i que és una peça opcional, ja que totes dues són nudistes. Si es visiten durant l’estiu, a totes dues hi ha un quiosc de platja on es pot prendre un refresc o un gelat.

Cala de Balmins

cala Balmins La cala Balmins, amb vistes privilegiades al nucli de Sitgeswww.calabalmins.com
La trobareu a Sitges. Està formada per tres caletes o balmins: el balmí Gran, el Mitjà i el Petit. Està situada a ponent del port d’Aiguadolç, entre el mateix port esportiu i el nucli urbà de Sitges. És el millor lloc per passar un dia tranquil vora el mar i acabar dinant al restaurant que hi ha a peu de platja. Tot i tenir una longitud de 240 metres i una mitjana d’amplada de 20 metres, la sensació és la d’estar en una platja petita. No sol estar gaire freqüentada, ja que són pocs els turistes que la coneixen. Deixeu el cotxe entre el cementiri de Sitges i el port d’Aiguadolç (hi ha una esplanada on es pot aparcar el vehicle). Davant de l’esplanada, trobareu el caminet que hi porta.

Platja del Garraf

platja del Garraf Les casetes de la platja del GarrafWikimedia Commons. Jorge Franganillo
Les petites cases de bany, pintades de color verd i blanc, són la principal característica d’aquesta platja, situada als peus del nucli urbà del Garraf, a 17 quilòmetres de la vila de Sitges. Les cases li atorguen una singularitat especial que augmenta amb la vista d’una part del massís del Garraf que es té des d’aquest indret. Fa 380 metres de llargada i una mitjana d’amplada de 40 metres. Té bandera blava i diversos serveis, com lloguer de gandules, para-sols i patins. L’aigua és molt neta i la sorra, fina i daurada; i el fons també és de sorra. Hi podeu arribar en cotxe per la carretera de les costes del Garraf o en tren Rodalies.

Platges de Montgat

litoral de Montgat El litoral de Montgatwww.costadebarcelonamaresme.cat
Montgat és una de les localitats del Maresme més properes a Barcelona i s’hi pot arribar fàcilment amb transport públic. Podeu triar entre cala Taps, la platja de les Roques, la platja de les Barques, la platja de Can Tano, la platja de Monsolís i la platja dels Toldos. Destaca la platja de les Barques, un espai obert on, a banda de gaudir de la sorra i el mar, a la zona dels antics banys, cada dia de dilluns a divendres, a la una del migdia, podreu aprofitar per presenciar la subhasta del peix, que és l’única que encara es fa cantada a Catalunya.

La platja dels Tres Micos i platja Kalima, a Caldes d’Estrac

Caldes d'Estrac Platges de Caldes d’Estrac o Caldetes www.costadebarcelonamaresme.cat
Al passeig dels Anglesos, a Caldes d’Estrac, s’aixequen un seguit de mansions modernistes d’estiueig, construïdes a principis del segle XX. Hi trobareu la platja dels Tres Micos i la platja Kalima, dues de les platges urbanes més agradables i netes del Maresme. La dels Tres Micos comença a la desembocadura de la riera del Gorg, a tocar de Sant Vicenç de Montalt. La sorra és de gra fi de color daurat, amb un fons marí que agafa profunditat de manera sobtada al cap de pocs metres d’haver-se endinsat a l’aigua. Té 700 metres de llargada i 50 metres d’amplada. Disposa de serveis com dutxes, aparcament, espais de lleure, accés per a persones amb mobilitat reduïda i restaurants.

Platges de Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar Platges i cales de Sant Pol de MarGetty Images
Són conegudes perquè són netes, de sorra fina i d’aigües transparents, però sobretot perquè acostumen a estar tranquil·les i silencioses. N’hi ha un bon grapat. Una de les més emblemàtiques és la dels Pescadors, situada just al davant del Club Nàutic de Sant Pol. Tot i ser a tocar del nucli urbà, és força tranquil·la. Al costat hi ha la Platjola. A totes dues la sorra és gruixuda i l’aigua, gairebé sempre cristal·lina. Una de les seves característiques és que, de seguida que s’entra a l’aigua, el fons és profund i la sensació és la de nedar en alta mar.

Cales de Calella

la Roca Grossa La platja de la Roca Grossa, a CalellaGetty Images
La zona coneguda com ‘Les Roques’ està formada per un conjunt de penya-segats i cales que separen Calella de la seva veïna Sant Pol de Mar i al capdamunt de la qual s’aixeca el far de Calella. La primera cala que trobem és la cala Rocapins, des de la qual es pot accedir a través d’un camí que creua per sota la Nacional N-II fins a l’entrada al far de Calella. A la vora hi ha altres platges i caletes, a les quals podreu accedir tornant enrere i situant-vos al passeig que voreja l’N-II. Aquest passeig recorre les diferents cales, a les quals podreu accedir per camins, passeres i escales que hi desemboquen. Trobareu la Vinyeta i la cala d’en Pere (nudistes) i la Roca Grossa que, com indica el nom, té una gran roca al mar, la qual queda unida a terra ferma per una llengua de sorra. L’entorn de la cala és privilegiat: està envoltada de roques i penya-segats, l’aigua és cristal·lina, la sorra és gruixuda, els pins arriben gairebé al mar i disposa d’un quiosc de platja on es pot dinar o prendre un refresc.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació