Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

6 fars que heu de conèixer a la Costa Central i a la Costa Daurada

Excursions que us portaran a conèixer aquests llums que guien

Del delta de l’Ebre al Maresme, us animem a recórrer part del nostre litoral a través d’excursions que comencen, acaben o passen per un far. Coneixereu el far del Fangar, a Deltebre; el far del cap de Salou; el de la Banya, a Tarragona; el de Torredembarra; el de Sant Cristòfol, a Vilanova i la Geltrú, i el de Calella!

El far del Fangar

 far del Fangar El far del Fangar, al final de la punta del Fangar, al delta de l’EbreGettyimages
Comencem pel delta de l’Ebre i per la punta del Fangar, situada a l’extrem nord del delta de l’Ebre. És un dels espais naturals més singulars de Catalunya. El seu aspecte, gairebé desèrtic, amb el far vermell i blanc, solitari, envoltat d’extensos sorrals, el converteix en un escenari màgic. Al far, una torre blanca de 20 metres d’alçària i 3 de diàmetre, molt senzilla, amb una franja vermella a sota de la llanterna, s’hi arriba des de Deltebre per la carretera local que porta a la platja de la Marquesa. Des d’aquí fins al far hi ha quatre quilòmetres que cal recórrer a peu travessant tota la península entre dunes de sorra fina i daurada. De nit es pot reconèixer pel seu senyal de llum: una llum blanca intermitent cada dotze segons.

El far del cap de Salou

far de Salou El far de Salou, construït el 1858, un dels més antics de CatalunyaGettyimages
El far del cap de Salou és un dels fars més antics i millor conservats de Catalunya i un dels pocs que encara està habitat. Un camí de ronda molt ben condicionat i senyalitzat hi arriba des del mateix passeig marítim de Salou passant per algunes cales, zones de penya-segats i balconades a la mar Mediterrània. Els voltants són plens de pins i vegetació mediterrània on s’han instal·lat plafons que informen sobre la flora i la fauna més característica de la zona. De nit, el reconeixereu per la seva llum fixa, variada per espurneigs de quatre segons en quatre segons.

El far de la Banya, a Tarragona

far de la Banya El far de la Banya se situa al dic de Llevant del port de TarragonaCecília Lorenzo
Aquest far és un dels més singulars de la costa catalana. Antigament s’ubicava a la punta de la Banya, al delta de l’Ebre. El 1984 es va desmuntar i es va traslladar al port de Tarragona per tal de restaurar-lo. Avui dia forma part del Museu del Port de Tarragona i es pot visitar fent una ruta de quatre quilòmetres i mig des de la zona dels ‘tinglados’ del port de Tarragona tot recorrent el dic de Llevant, ja sigui a peu, en bicicleta o en patinet. Després de la caminada, la recompensa és visitar un dels pocs fars amb torre de ferro que queden a les nostres costes. De nit el reconeixereu per la seva llum blanca que té un ritme de dues llampades seguides d’una ocultació d’un segon. L’entrada al port la guia un altre senyal marítim: la llum de la punta del dic de Llevant, situada a un quilòmetre del far.

Far de Torredembarra

far de Torredembarra Les escales del far de TorredembarraCecília Lorenzo
El far de Torredembarra, obra de l’arquitecte Josep Llinàs i Carmona, va ser construït a finals del segle passat i inaugurat el dia 1 de gener de l’any 2000. A més de ser el darrer far construït al segle XX, és el primer dels encesos al segle XXI i al tercer mil·leni, i el més alt de Catalunya. Per saber-ho tot sobre la seva història, entrar-hi i pujar a dalt de la torre, l’Oficina de Turisme de Torredembarra (www.turismetorredembarra.cat) organitza visites guiades amb reserva prèvia a la primavera, a l’estiu, els ponts i alguns caps de setmana. La visita permet conèixer altres curiositats de la torre i enfilar-se a través d’una escala de cargol fins a un mirador esplèndid sobre el litoral tarragoní. El far es troba a la zona més sortint del roquer, coneguda com la Punta de la Galera. S’hi pot arribar caminant des del port esportiu de Torredembarra, o bé en cotxe fins a la urbanització que hi ha a tocar de la torre. De nit, aquest far emet un senyal blanc de cinc llampades repetides cada 30 segons i és l’únic far que trobem entre el del cap de Salou i el de Vilanova i la Geltrú.

Far de Sant Cristòfol, a Vilanova i la Geltrú

Espai Far Vilanova L’Espai Far està situat al recinte del far de Sant Cristòfol, a VilanovaCecília Lorenzo
A més de ser guaita de pescadors i de mariners de tota mena, l’edifici de ‘la farola’ (així l’anomenen la gent del nucli mariner de Baix-a-Mar), a Vilanova i la Geltrú, actualment funciona com un gran espai de divulgació de la cultura marinera de la ciutat, ja que és la seu de l’Espai Far (www.espaifarvng.cat), un renovat equipament cultural on es poden visitar fins a tres espais expositius. El Museu del Mar, ubicat a l’antiga casa del faroner, exposa alguns objectes mariners que l’Associació del Museu del Mar ha anat rebent de donacions de pescadors i veïns, a més d’un audiovisual i un àmbit dedicat a la preservació i difusió de la memòria oral del barri. El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués ens recorda la carpa Juanita, un peix ensinistrat que bevia en porró i menjava amb cullereta, i mostra la col·lecció d’objectes i curiositats relacionats amb el mar d’en Francesc Roig Toqués. A l’Espai Víctor Rojas s’exposa un vaixell de salvament de nàufrags, un dels tres únics bots d’aquesta tipologia que es conserven al país. De nit, emet tres ràfegues consecutives de llum blanca cada cinc segons.

Far de Calella

far de Calella El far de Calella, al capdamunt del morro de la Torreta o de la Torrella, a CalellaGettyimages
El Centre d’Interpretació del Far de Calella és avui dia un espai dedicat a la divulgació dels diferents sistemes de comunicació marítima, terrestre i urbana. Però la seva història ve de molt lluny. Es va estrenar el 1859, i és un dels fars més antics de Catalunya. Situat al cim d’un turó d’uns cinquanta metres d’altitud, és un dels símbols de Calella. El camí de ronda que enllaça el centre de Calella amb Sant Pol de Mar és la millor excusa per veure’l des de diferents angles i gaudir d’algunes de les cales més idíl·liques del Maresme. Quan es fa fosc, les seves llampades s’alternen en grups de tres i dos, cada 30 segons.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació