Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

9 pobles de conte per visitar a la Vall d'Aran

Visitem els nuclis més encantadors d’aquesta terra atlàntica

La Vall d’Aran comprèn trenta-tres pobles envoltats de muntanyes on la pedra, la fusta i la pissarra de les cases conviuen en harmonia amb les ermites romàniques i els ponts de pedra. N’hem triat nou que semblen haver sortit d’un conte. Amb quin us quedeu?

Arres de Jos i Arres de Sus

Arres de Jos L'església d’Arres de Jos envoltada d'un paisatge únicVal d'Aran photos
Són dos dels pobles que integren el terçon de Lairissa, situat a la Montanha d’Uishèra, on es troben els nuclis més antics i menys poblats de la vall. Arres de Jos és el nucli de baix i Arres de Sus, el de Dalt. A Arres de Jos hi ha l’Ajuntament i la petita església romànica de Sant Fabià, del segle XIX. Un agradable camí enllaça els dos nuclis. A mig camí trobareu l’ermita romànica de Sant Joan d’Arres. I un cop a Arres de Sus, podeu fer altres excursions com la que porta a la Bassa d’Arres, envoltada de boscos de coníferes i fins a la Mina Margalida i la Mina Victòria, dues antigues mines de zinc que poden visitar-se durant tot l’any, excepte en la temporada de neu.

Arties

Arties El campanar de l’església de Santa Maria d’ArtiesVal d'Aran Photos
El temps sembla haver-se aturat als carrerons d’Arties, un nucli on el patrimoni i la cultura aranesa hi són molt ben representats. A la vora de l’església de Santa Maria, del segle XII, amb una nau romànica i una torre gòtica de cinc pisos, s’aixequen els edificis més elegants de la vall, alguns d’estil renaixentista. El parador d’Arties, a la casa de Don Gaspar de Portolà, és un dels tresors romànics de la vall, i, com a testimoni del gòtic, no deixeu de visitar Sant Joan d’Arties, on es fan exposicions temporals. El poble és una de les portes al vessant aranès del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estanys de Sant Maurici.

Bagergue

Baguergue Un racó del poble de BaguergueVal d'Aran Photos
Amb 1.490 metres d’altitud, és el poble habitat més alt de la vall, amb un nucli històric que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Passegeu pels carrerons i visiteu Eth Corrau, un museu amb més de 2.500 objectes que mostren la vida quotidiana i l’artesania més tradicional de la vall. Visiteu l’església de Sant Feliu, del segle XIII i, seguint el riu, l’ermita de Santa Margarida de Bagergue. El GR 211, un sender circular que recorre alguns dels paratges més espectaculars de l’Aran, passa per aquí.

Bausen

Bausen La natura que envolta el poble de BausenVal d'Aran photos
Escenari d’una de les històries d’amor més famoses de la vall, Bausen és un poble encantador que ha conservat l’essència i la rusticitat al llarg dels anys. Podeu passejar entre cases de pedra i teulades de pissarra o arribar-vos fins a la fageda mil·lenària del bosc de Carlac. També podeu visitar el petit cementiri amb la tomba d’un dels amants de Bausen. Diuen que a principis del segle XX una parella del poble es va enamorar i que quan volien casar-se el mossèn del poble els feia pagar molts diners per fer-ho, ja que entre ells eren família llunyana. La parella no va acceptar pagar i va seguir amb el seu amor, vivint junts sense casar-se. Als 33 anys la dona va morir i el mossèn no va voler enterrar-la al cementiri del poble. Per això, la seva parella i altres persones del poble van decidir enterrar-la en un cementiri civil i pagà. Diuen que és el més petit d’Espanya, amb una sola tomba.

Montgarri

Montgarri El santuari i el refugi de MontgarriVal d'Aran Photos
A la vora del riu Noguera Pallaresa, aquest nucli despoblat és un dels espais més idíl·lics de l’Alt Aran. Es tracta d’un poble abandonat envoltat de prats i de muntanyes, i presidit per l’inconfusible santuari de Montgarri, un edifici del segle XVI però amb un origen encara més llunyà, del segle XII. S’hi pot arribar per una pista forestal des del pla de Beret. A la vora del santuari hi ha el refugi Amics de Montgarri, on es pot fer un àpat o dormir.

Sant Joan de Toran

Sant Joan de Toran Bordes a Sant Joan de ToranVal d'Aran photos
Al fons de la vall del mateix nom, envoltat de muntanyes aclaparadores, és un poble molt pintoresc, amb cases de pedra molt ben cuidades i una petita i encantadora capella romànica dedicada a sant Joan Baptista. Animeu-vos a fer l’excursió seguint el curs del riu fins al llac de Liat, a més de dos mil metres d’altitud, on podreu veure les restes d’una antiga explotació de ferro.

Tredòs

Tredòs Cascada natural als voltants de TredòsVal d'Aran photos
Abans d’arribar a Baqueira, Tredòs és l’últim poble de la vall. I un dels més alts. Es troba a l’entrada del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i és, per tant, un campament base ideal per fer excursions als paratges més espectaculars de la zona, com el circ de Colomers, un conjunt de llacs envoltats de muntanyes que toquen els tres mil metres d’altitud. Des del poble val la pena pujar per la ribera d’Aiguamòg i arribar fins als famosos banys de Tredòs, populars per les seves aigües sulfuroses i amb propietats terapèutiques, on ara hi ha un hotel balneari. A banda de gaudir de la natura, podeu visitar l’església parroquial romànica de Santa Maria del Cap de Tredòs.

Unha

Unha El poble d'Unha, presidit per l’església de Santa EulàliaVal d'Aran photos
Als peus de l’imponent Pui d’Unha i amb vista a la vall, el glaciar i els pics de la Maladeta, aquest poble és un dels més autèntics i ben conservats de la vall. Visiteu l’església romànica de Santa Eulàlia, amb una espectacular torre octogonal que treu el cap sobre les cases de parets de pedra i teulada de pissarra que configuren el nucli urbà, entreu a les seves vinacoteques o visiteu edificis com la Costa Forta d’Unha o Ço de Brastet, conegut també amb el nom de ‘castell d’Unha’, del segle XVI, que actualment allotja el Museu de la Neu.

Vilamòs

Vilamòs Cases i paisatge de VilamòsWikimedia Commons (Simonjoan)
No podeu deixar de visitar el poble més antic de la vall. Es troba estratègicament ubicat en un altiplà de la montanha d’Ushèra, a la falda del Montlude i a la vora de l’espectacular Artiga de Lin i del massís de la Maladeta, amb el seu pic Aneto. Contempleu les meravelles romàniques de Santa Maria i Sant Miquel de Vilamòs i endinseu-vos en les tradicions araneses a l’Ecomuseu Ço de Joanchiquet, una casa tradicional aranesa anomenada ‘auviatge’, amb la casa, les bordes, el ‘palomar’ i les porqueres, tot al voltant d’un pati amb el seu hort i el camp de fruiters.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació