Anuncia't al Descobrir

Com podem ser responsables i prevenir els incendis?

Des de la Generalitat recorden consells generals de precaució i prevenció d’incendis

Aquestes últimes setmanes, Catalunya està sent l’escenari de grans incendis, una situació que posa en perill la riquesa natural dels espais afectats. És el cas de l’incendi, ja extingit, del cap de Creus, que va arrasar un total de 415 hectàrees, o els focs ja apagats del massís de Montgrí i Vandellòs, amb un total d’unes 130 hectàrees calcinades, i el més agressiu i devastador, l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia, que, que ja ha estat controlat i ha cremat unes 1.700 hectàrees.

Atesa aquesta duríssima situació ambiental, la Generalitat ha fet una crida a la precaució. En els últims dies, s’han pogut veure curiosos al voltant del foc, fet que ha entorpit la tasca dels professionals, a més de ser una acció irresponsable. Per aquest motiu, s’ha demanat que ningú s’apropi a les zones afectades i que es vagi amb molta precaució a l’hora de fer turisme.

A més, les investigacions tenen dues hipòtesis sobre la causa de l’incendi de la Conca de Barberà: unes espurnes del motor d’un cotxe o bé una burilla llençada des d’un cotxe. Per això, des de la Generalitat s’han tornat a recordar consells generals per prevenir incendis, quan es visiten zones naturals:

  • No llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • No encendre focs artificials ni llançar coets en zones de perill, ni tan sols a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades de bosc.
  • No deixar mai escombraries ni deixalles al bosc.
  • Utilitzar els serveis de recollida i els contenidors adients.
Abans de sortir de casa, és recomanable que consulteu el mapa de perill d’incendis al país, que aquests dies no és gens optimista, motiu suficient per prevenir i actuar de manera correcta en cas de possibles focs.

Altres indicacions que també es recullen a la pàgina oficial de la Generalitat tenen a veure amb com cal actuar si us trobeu enmig d’un incendi. El més important, en cas de ser al bosc, és allunyar-se en direcció oposada a la del foc, així com mullar un mocador i tapar-se la cara per evitar el fum.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació