Anuncia't al Descobrir

Fent xarxa en Territori Indòmit

Boumort Indòmit és una cooperativa d’ecoturisme que ofereix descobrir un pedaç del Prepirineu i alhora col·laborar en la conservació d’un paratge únic

A la reserva natural de Boumort, situada a cavall entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, tres projectes d’ecoturisme s’han unit per oferir una experiència completa i autèntica en plena natura. En Xavi, en Txopo i l’Urgell, que regenten una casa rural, s’encarreguen d’acollir els visitants a Cal Rossa i de la part comptable. L’Anna i en Gabi obren les portes del refugi de Cuberes i estan al capdavant de la teca. I l’Albert, guia de natura, fa de mitjancer entre l’entorn i els visitants per tal que aquests coneguin el patrimoni històric i natural de la zona de la millor manera possible. Tots ells són la gran família de la cooperativa Boumort Indòmit, que va néixer fa un any i organitza estades d’entre tres i set dies durant la primavera i l’estiu.

Boumort, un paisatge únic

Boumort Boumort, un paisatge únic per descobrirBoumort indòmit
L’escenari sempre és Boumort, que ells defineixen com un territori indòmit. "Com que és un lloc que es va despoblar a mitjans del segle xx per la situació geogràfica, podem moure’ns durant dies per una natura esplendorosa, entre boscos, penya-segats, barrancs i molta fauna, sense trobar-nos gairebé ningú", explica Albert Cereza, el guia de la cooperativa.

Les experiències ecoturístiques que ofereixen estan dividides en tres grans grups que s’adapten a diversos perfils de visitants. En primer lloc, les sortides d’immersió a la natura, ideals per vibrar amb la vida salvatge a través de l’observació i dels rastres de fauna, però que també permeten endinsar-se en llegendes tradicionals i explorar pobles plens d’història. Aquesta proposta inclou companys de viatge peluts o també alats com ara picots, cérvols i ratpenats, entre molts altres. En segon lloc, també organitzen sortides vinculades a la fotografia de natura, fent parada en diversos aguaits i altres punts estratègics des d’on captar majestuosos rapinyaires, esmunyedissos ocells de bosc o impressionants cérvols. Finalment també és possible fer una escapada basada en el senderisme, per exemple seguint una ruta que porta fins a l’Espluga de Cuberes, un poble troglodític (on les cases estan encaixades dins una cova). Depenent de l’activitat contractada, els visitants pernoctaran a la casa rural de Cal Rossa, al refugi de Cuberes o potser faran bivac, però sigui com sigui, els companys inseparables de trajecte seran l’Albert, que s’encarrega sempre del guiatge, i en Gabi, que s’ajunta a l’expedició i és el responsable de mantenir les panxes plenes àpat rere àpat.

Retorn al territori

 Retorn al territori Un picnic envoltat d'un paissatge inèditBoumort indòmit
Aquesta cooperativa dedica una part dels seus esforços a generar un benefici al territori que els permet guanyar-se la vida. En aquest sentit, una de les iniciatives que han tirat endavant és la recuperació de l’antic camí que unia els pobles de Cuberes i Taús i que s’havia perdut dècades enrere. El projecte, que ha tingut diverses etapes, va començar traçant de nou el sender amb l’ajuda de diverses persones que l’havien trescat antigament i amb una bona dosi d’esforç i paciència. Tot seguit el van desbrossar i van reconstruir els murs de pedra seca per tal de tornar a dibuixar un camí per on tantes persones i també rucs havien passat antigament.

A més a més, al llarg d’aquests set quilòmetres de corriol també han posat en marxa diverses accions ambientals enfocades a donar una empenta a la biodiversitat de Boumort. És per això que han instal·lat caixes niu per donar refugi als ocells i han replantat boixerola, l’arbust que és la base de l’alimentació del gall fer a la zona. Finalment, una altra pota d’aquest projecte ha estat l’elaboració d’un seguit d’entrevistes a persones grans que havien utilitzat el camí temps enrere, en un exercici de recuperació de la memòria històrica que es podrà veure aviat en format vídeo. Actualment el camí està senyalitzat per tal que el ressegueixi tot aquell que tingui ganes d’explorar aquest territori tan singular.

Entrevista a Albert Cereza, guia de natura de la cooperativa Boumort Indòmit

 Albert Cereza Albert Cereza, guia de natura de la cooperativa Boumort IndòmitBoumort Indòmit
Què significa per a tu connectar amb la natura?

Per a mi la idea de connectar amb la natura va molt més enllà d’agafar el cotxe i anar de tant en tant a passar un cap de setmana a la muntanya. Reconnectar amb la natura d’una manera més autèntica és canviar el nostre ritme de vida, viure d’una forma més pausada, tenir presents les estacions i els cicles naturals i canviar d’arrel la forma d’acostar-nos a l’entorn natural. Es tracta, al cap i a la fi, d’aconseguir la plenitud basant-te en la natura que t’envolta, i no pas en els milers d’estímuls socials que rebem diàriament.

Si bé és cert que bona part de la població està molt desconnectada de tot això, per sort cada vegada hi ha més interès a recuperar un estil de vida més pròxim al patrimoni natural que ens envolta. Jo personalment
he detectat com cada vegada hi ha més demanda d’experiències que t’acostin més a la natura i al llegat cultural del món rural. Cada cop hi ha més gent que cerca vivències més exclusives fora dels grans circuits turístics i té ganes de conèixer la vida salvatge d’una manera menys artificial.

Per què us heu adherit al ‘Manifest Descobrir’?

Per promoure el turisme sostenible pel qual apostem. Creiem en el turisme que genera reciprocitat en un territori; és a dir, que l’empremta que aquesta activitat deixa en aquell indret repercuteixi positivament en la seva preservació i a tenir cura dels valors naturals i culturals que conté.

Altres signants del Manifest Descobrir

Kayak Ebre Excursió en kayak pel riu EbreVins Suñer
Sàltum Història Viva
Una iniciativa que té l’objectiu d’aproximar la història, la cultura i el patrimoni del municipi de Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant i altres poblacions pròximes. Organitzen visites guiades, activitats culturals, recreacions històriques i degustacions.

FEmap
El Festival de Música Antiga dels Pirineus programa cada estiu una cinquantena de concerts en diversos municipis del massís dels Pirineus. A més, ofereix la possibilitat d’allargar l’estada i complementar els concerts de música en viu amb propostes vinculades al patrimoni cultural i natural de cada zona.

Associació de guies de natura de les Terres de l'Ebre
Aquesta associació uneix tots els professionals del guiatge a la natura de les Terres de l’Ebre de totes les disciplines: senderisme, escalada, barranquisme, i activitats aquàtiques, entre d’altres. Treballen per reivindicar la seva tasca i per promocionar una oferta turística de qualitat al seu territori.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació