Anuncia't al Descobrir

L’embassament de la Baells regularà la seva activitat

Es converteix en el primer pantà de Catalunya a tenir un pla d’usos

L’embassament de la Baells s’ha convertit en el primer pantà català amb un pla d’usos aprovat per regular totes les activitats que s’hi fan. A partir d’ara, el bany serà permès en zones habilitades i adequadament abalisades, i les activitats aquàtiques i la navegació estaran regulades. El pla, presentat pel Consell Comarcal del Berguedà i aprovat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), fa una proposta d’ordenació i gestió dels usos lúdics per desenvolupar a l’embassament a fi que esdevingui un motor de promoció econòmica. Des del 2014, l’ACA impulsa els plans d’usos en espais aquàtics com embassaments i rius amb la finalitat de dinamitzar-los i potenciar les activitats econòmiques de les comarques.

Nous serveis

Actualment, la navegació està reservada a embarcacions de tipus C, a causa de la presència d’una espècie invasora com el musclo zebrat. Amb el pla també podran accedir a l’embassament altres embarcacions, sempre que abans i després del seu ús passin per un procés de desinfecció.

Respecte a les zones d’aparcament, el pla també preveu la delimitació d’àrees dissuasives per emplaçar els vehicles dels visitants, sempre que aquests estiguin per damunt de la cota 635 metres, amb l’objectiu de reduir riscos d’inundabilitat.

A més, hi ha la intenció d’habilitar itineraris practicables i, en la mesura que sigui possible, garantir l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

Millores ambientals

El pla d’usos estableix diverses accions per a la millora mediambiental de l’embassament. Una de les propostes és la construcció d’illes flotants de vegetació perquè puguin adaptar-se a les fluctuacions del nivell d’aigua. A més, aquestes illes poden servir de refugi i de zona d’estada o nidificació d’espècies aquàtiques que fins ara tenen el pantà com a zona de pas. També s’habilitaran punts d’observació de fauna al riu Llobregat, a la cua de l’embassament, i a la riba del Merdançol.

Amb aquest acord s’inicia així l’impuls definitiu al foment dels usos lúdics a embassaments i rius, per garantir la funcionalitat dels embassaments, els seus valors ambientals i el control de les activitats.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació