Anuncia't al Descobrir

Les Guilleries i Arnes s’uneixen a les regulacions per frenar les massificacions

Aparcaments de pagament i reserves de places per reduir l’entrada de vehicles a les zones de bany

L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i l’Ajuntament d’Arnes també volen aturar les massificacions als seus espais naturals. Són indrets molt visitats a l’estiu, ja que hi ha zones de bany com el pantà de Sau, a Osona, i el riu Estrets i el Toll del Vidre, al Parc Natural dels Ports (Terra Alta). Com ja han començat a fer-ho altres indrets com el delta de l’Ebre, el Parc Natural d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici o el Parc Natural de l’Alt Pirineu, que porten setmanes de control i regulació, és l’única manera que han trobat de protegir el seu entorn.

Esperen així frenar la constant entrada de visitants: sobretot durant caps de setmana i durant l’estiu. Un augment de persones que comporta greus problemes per a la conservació de l’entorn, a més de problemes de seguretat ciutadana, pèrdua de valor del territori com a destinació d'ecoturisme, insatisfacció en la visita i despesa econòmica de manteniment.

El pantà de Sau

Dimarts 20 de juliol, es va activar una prova pilot per regular l’accés a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, que s’allargarà fins al 12 de setembre. Aquesta mesura consisteix a regular l’entrada de vehicles i persones a través de la reserva prèvia de les places d’aparcament de l’àrea d’esplai del pantà i fent el pàrquing de pagament.

Els usuaris hauran de reservar obligatòriament l’aparcament a través d’una aplicació web, per poder accedir al pantà. Reserves que es poden realitzar i pagar telemàticament fins al mateix dia de l’estada i mentre hi hagi places disponibles. El control d’accés estarà situat a l’entrada de la presa. El preu de l’aparcament és de cinc euros per cotxe, i les motos hauran de pagar dos euros.

Els diners recaptats aniran íntegrament destinats a la campanya de conscienciació, que també es planteja en les mesures. La regulació va acompanyada d’un reforç de dos informadors ambientals, de la millora de la senyalització i dels serveis oferts a l'àrea i, també, per fer accions de manteniment i conservació de l’espai. Tot això es complementa amb l’establiment d’una normativa específica per a tots els usuaris, com la prohibició de fer foc, d’acampar i de pernoctar. Tampoc està permès instal·lar taules, cadires ni infraestructures similars, ni posar música o fer soroll.

Les zones de bany d’Arnes

Igual que la vall de Sau, l’ajuntament d’Arnes també ha començat una prova pilot regular l’entrada de vehicles i ha convertit els aparcaments en espais de pagament. Els cotxes hauran de pagar 5 euros, les autocaravanes, 10 i les motos, 2. Els veïns del municipi no hauran de pagar i els visitants que s'allotgin, mengin o comprin a Arnes tindran una bonificació del 50%. Amb un total de 35 places, el pàrquing quedarà tancant quan s’ompli, i quedarà prohibit l’aparcament en altres llocs de l’espai.

Aquesta mesura arriba amb l’esperança de poder protegir i preservar aquest tresor natural, i per no tornar a presenciar el bloqueig dels camins d’accés a causa de la gran massificació de cotxes. A més, amb l'ajuntament d'Horta de Sant Joan, s’iniciarà una campanya de conscienciació per vetllar per la qualitat de la visita, fomentar el compliment de les normes sanitàries i garantir la conservació d'aquest indret d'alt valor ecològic i paisatgístic.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació