Anuncia't al Descobrir

Neix la Societat Nova Geogràfica de Catalunya per contribuir al coneixement i el respecte de la geografia humana

L’entitat aposta per l’exploració, la descoberta i la promoció d’una cultura del viatge més sostenible

El nostre planeta dóna senyals de cansament; els models clàssics de viatge i la relació amb la natura i les persones s’han esgotat. Ha arribat el moment de repensar el nostre entorn i la manera com ens hi relacionem. És per això que un seguit de coneguts periodistes, científics, escriptors, professionals i viatgers fa temps que van començar a donar voltes a una idea que ara ja és una realitat: la Societat Nova Geogràfica de Catalunya, una entitat que promou l’estudi, el coneixement i el respecte per la geografia humana, cultural, natural i mediambiental de Catalunya i del món i que es va presentar en societat la setmana passada.

A diferència de les velles societats geogràfiques europees dels segles XIX i XX, que promovien una exploració en un context de dominació colonial, la Societat adopta una actitud moderna i més responsable, en què persisteix la voluntat d’observar, conèixer i protegir amb l’objectiu de crear consciència sobre els reptes que es plantegen en la construcció d’un món millor —en particular, pel que fa a l’emergència climàtica.

L’entitat, presidida pel periodista Jordi Llompart, compta amb la col·laboració de personatges rellevants com la periodista Rosa Maria Calaf, el divulgador científic Daniel Arbós, l’activista pel clima Maria Serra i el fotoperiodista Tino Soriano. A més, suma suports importants del món de la ciència, el viatge i la cultura, com l’arqueòleg Eudald Carbonell, l’oceanògrafa Josefina Castellví, el biòleg Ramon Font o els alpinistes Ferran Latorre i Araceli Segarra, entre d’altres.

Els cinc compromisos

La Societat arrenca el seu camí amb cinc grans objectius. En primer lloc, difondre i ampliar el coneixement de la cultura, la geografia humana i la biodiversitat; en segon lloc, explorar per avançar a favor de la supervivència de totes les espècies i de totes les cultures; en tercer lloc, donar veu a les generacions més joves; en quart lloc, promoure una nova cultura del viatge com a experiència de coneixement, i, en cinquè lloc, col·laborar per empènyer projectes amb un impacte positiu en el planeta.

Per poder complir aquests objectius, s’han començat a fer activitats, com ara les entrevistes quinzenals ‘la Geogràfica’, que ofereixen converses amb persones rellevants en el món de la ciència, la fotografia, el viatge, l’antropologia o la història. D’altres es desenvoluparan els propers mesos, com, per exemple, el Laboratori NousHoritzons, el primer fòrum de debat protagonitzat per joves de 16 a 18 anys, que tindran l’oportunitat de compartir les seves inquietuds, però sobretot, de ser escoltats. També està en marxa el Cicle de conferències sobre la crisi i la transformació de megaciutats al món.

Dins la llarga llista d’accions, està previst el cicle de Cine Fòrum ‘la Geogràfica’, amb la col·laboració de la revista ‘National Geografic’, i una expedició extraordinària al Pirineu català, una aventura exclusiva d’exploració i redescoberta dels Pirineus que inclourà xerrades sobre l’efecte del canvi climàtic en les zones de muntanya catalanes. 

Uns premis a les millors trajectòries

L’acte de presentació ha servit, a més, per anunciar la creació dels Premis Societat Nova Geogràfica, que reconeixeran les trajectòries professionals que hagin significat un canvi de perspectiva i una millora per al món, com també joves brillants que contribueixin amb les seves idees i treball a la transformació cap a un futur més sostenible.

La intenció fonamental és que tothom es faci seu aquest projecte, per això ha convidat tots aquells que comparteixin la motivació i la passió de construir un món millor a fer-se socis. Muntsa Dachs, membre fundadora de la Societat, comparteix: “Tenim l’oportunitat d’impulsar un futur millor per al planeta i tots els seus habitants, desitgem construir una entitat forta, activa i poderosa que tingui un llarguíssim i prestigiós recorregut al servei de la societat, el nostre país i el planeta”.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació