Anuncia't al Descobrir

6 llocs imprescindibles al Montsià

Mitja dotzena de propostes per descobrir i gaudir del delta de l’Ebre i les serres de Montsià i de Godall

Tant podeu anar d’excursió per albirar el delta de l’Ebre a vista d’ocell, visitar un museu, una ermita mediterrània, una platja verge i solitària, recórrer la badia dels Alfacs en caiac o caminar per un camp d’oliveres o un bosc de faigs. Us convidem a visitar sis indrets per començar a conèixer les meravelles del Montsià, una comarca amb moltes sorpreses paisatgístiques i culturals.

Les oliveres mil·lenàries

oliveres mil·lenàries ulldecona Les oliveres mil·lenàries, a la finca del Fondo de l’Arion www.turismeulldecona.com
Ulldecona

A les faldes de la cara oest del Montsià i la serra de Godall, hi ha la concentració més gran d’oliveres mil·lenàries de tota la comarca. Feu una passejada per gaudir d’aquest plaer senzill i reconfortant a l’abast de tothom. És en aquest espai on es troba lo Fondo de l’Arion, una finca on podeu fer una caminada per conèixer els 35 exemplars d’oliveres mil·lenàries que s’hi conserven. La visita dura aproximadament una hora i recorre un tram de la finca fins a arribar a l’arbre monumental, la Farga de l’Arion, per després passar al costat d’algunes construccions de pedra seca, tan característiques del territori. A Ulldecona podeu visitar les pintures rupestres de la serra de Godall o el castell medieval.

La Foradada del Montsià

 La Foradada La Foradada, amb vista a la badia dels Alfacswww.turismelarapita.cat
Sant Carles de la Ràpita

La Foradada és un mirador i un forat espectacular que travessa la serra del Montsià. Des d’allà es pot gaudir de la vista del paisatge del delta de l’Ebre a 700 metres d’altitud. S’hi arriba caminant unes dues hores des d’un punt situat a tres quilòmetres d’Amposta, a l’altura del mas de Miralles. El sender que cal seguir és el GR 92. L’itinerari transcorre pel fil de la serra, passant per la font del Burgar, els plans de Mata-redona i finalment la Foradada. Per gaudir de la natura a la zona, també podeu baixar de la serra i visitar la zona d’aiguamolls i arrossars a Sant Carles de la Ràpita, amb alguns amagatalls i miradors des d’on es poden observar ocells.

La badia dels Alfacs

badia dels Alfacs Ruta en caiac a la badia dels Alfacs www.turismelarapita.cat
Sant Carles de la Ràpita i Poblenou del Delta

Situada al recer de la punta de la Banya, en aquesta badia es barregen les aigües dolces del riu Ebre amb les aigües salades del mar, fet que afavoreix la riquesa biològica que hi ha dins la badia. Es tracta també del port natural més gran d’Europa, per la qual cosa és un indret ideal per a la pràctica del caiac. Un dels recorreguts habituals surt de la costa del Poblenou del Delta fins a la torre de Sant Joan, una construcció militar feta l’any 1576 per defensar-se dels atacs de la pirateria sarraïna. La ruta en caiac dura un parell d’hores. Entre remada i remada podreu gaudir del paisatge de la badia i veure colònies d’ànecs, flamencs o vivers de musclos o ostres. Visiteu el nucli del Poblenou del Delta, amb les seves característiques cases blanques, i a Sant Carles de la Ràpita aprofiteu per visitar el Museu de la Mar de l’Ebre i el nucli antic.

L’ermita del Remei

ermita del Remei El conjunt de l’ermita del Remei, a Alcanarwww.alcanarturisme.es
Alcanar

Al poble d’Alcanar, aquesta ermita d’estètica mediterrània està situada en un emplaçament amb vista al mar. És un edifici d’època gòtica i barroca, un centre de devoció popular a la mare de Déu del Remei. Al costat hi ha un petit bar i una hostatgeria. A tocar de l’ermita hi ha el parc arqueològic de la Moleta del Remei, que forma part de la ruta dels ibers. A banda de poder-hi contemplar les ruïnes iberes, el lloc és un mirador excel·lent sobre la costa i el delta de l’Ebre.

La fageda del Retaule

fageda del Retaule La fageda del Retaule entre la Sénia i UlldeconaWikimedia Commons
La Sénia

A pocs quilòmetres de la Sénia i el pantà d’Ulldecona, dins el Parc Natural dels Ports trobareu aquesta fageda, un dels espais naturals més sorprenents de la comarca. Hi arribareu per la carretera que va a Benifassà. Un dels racons més espectaculars del bosc és l’espai que ocupa el ‘faig pare’, un arbre centenari que creix en un vessant inclinat i que ha desenvolupat unes arrels espectaculars. Després de visitar el faig i la fageda, val la pena arribar fins al barranc de la Carrasca, on hi ha tres alzines de grans dimensions i una altra petita fageda.

La platja de Sòl de Riu

Riu de la Sénia La desembocadura del riu de la Sénia@GregGSobieraj
Les Cases d’Alcanar

Descobriu la platja que es troba més al sud de Catalunya, situada a la desembocadura del riu Sénia. Es tracta d’una zona humida, protegida per la fauna i la flora que hi viu. S’hi arriba des del nucli de les Cases d’Alcanar, pel carrer que recorre tot el passeig i la línia del mar. El lloc és verge, sense cap construcció al voltant. Els serveis són mínims, però la tranquil·litat, absoluta. Aprofiteu per visitar el port de les Cases d’Alcanar, amb les seves barques de pesca, i dinar en algun dels seus restaurants de cuina marinera.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació