Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

7 maneres de descobrir la vall de la Vansa - Tuixent

Propostes per gaudir de la natura i la cultura al vessant sud de la serra del Cadí

Amagada entre el Pedraforca, la serra del Cadí i les muntanyes del Port del Comte, la vall de la Vansa-Tuixén és un paradís de boscos, prats i petits pobles, perfecte per a una escapada tranquil·la a la natura. Us esperen passejades per carrers i places on el temps sembla haver-se aturat, acollidores cases rurals, excursions per la muntanya i visites a petits museus i ermites romàniques.

Passejar pel poble de Tuixent

Tuixent Vista del poble de TuixentWikimedia Commons. Jordi Picart
Al cor de la vall trobareu Tuixent. Hi podeu visitar l’església romànica de Sant Esteve, amb el seu campanar quadrat. A l’interior es conserva la talla d’una marededéu policromada, de la segona meitat del segle XII. A la plaça destaquen les cases amb balconades de fusta, característiques de Tuixent.

Visitar el Museu de les Trementinaires

Trementinaire Llauna on la trementinaire transportava trementina, oli d'avet o d'altres líquids.Wikimedia Commons
Només cal estar-se unes hores al poble de Tuixent per descobrir qui eren i com vivien les dones d’aquest poble a mitjans del segle XIX. Moltes es dedicaven a collir herbes curatives, preparar-les i comercialitzar-les arreu de Catalunya. L’ofici de trementinaire va ocupar la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys. Al Museu de les Trementinaires podreu conèixer quines herbes i quins remeis comercialitzaven i com organitzaven les seves rutes, sempre a peu, des de Tuixent fins a les terres planes de l’interior i el litoral de Catalunya. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar. Sortireu del museu sabent, entre altres moltes coses, que el darrer viatge trementinaire el va fer Sofia d’Ossera, l’any 1982, o que la trementina —que s’extreia de la resina del pi roig— servia per calmar el dolor, curar les picades d’aranya i les úlceres. Després de visitar el museu podreu gaudir d’una passejada pel jardí urbà de les trementinaires, als carrers del poble.

Recórrer Josa del Cadí

Josa de Cadí Vistes del pintoresc poble de Josa de CadíSergi Boixader
Apropeu-vos a aquest nucli de cases aplegades al voltant d’una gran església, situada al cim d’un turó. És l’església de Santa Maria i Sant Bernabé, que es va construir on antigament hi havia el castell, visible des de diferents punts de la vall. Des de l’entrada al poble, podeu dirigir-vos fins a la plaça principal i pujar fins al temple per veure’n de prop la façana, el campanar —amb un rellotge del segle XIX, de ferro colat— i algunes restes del castell. Diuen que aquest podria ser el lloc des d’on el senyor Ramon de Josa acollia als càtars que fugien de les croades, després que creuessin el Cadí. Des del turó hi ha una bona vista del Cadinell, la muntanya que hi ha al davant, i del Cadí. Des d’aquest punt val la pena fer l’excursió fins a la cova que hi ha sota l’església i fins a l’església romànica de Santa Maria, del segle X, a deu minuts de caminada.

Contemplar els retaules de la vall

Sant Climent de Fórnols L’església de Sant Climent de Fórnols forma part del conjunt de retaules gòtics de la vallWikimedia Commons
Els retaules gòtics de les petites ermites de la vall de la Vansa van ser restaurats i tornats als seus llocs d’origen. El conjunt està format per sis retaules de fusta, construïts entre els segles XV i XVI, d’estil gòtic, i en diferents moments d’aquest període. Són sis petites joies que es poden veure a l’interior de les esglésies de Sant Pere de Cornellana, Sant Climent de Fórnols, Sant Julià dels Garrics, Sant Quiro i Santa Julita d’Ossera.

Anar a comprar a Ossera

Ossera Les cases d’Ossera, a la vall de la Vansa i TuixentArxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Albert de Gràcia
Després de conduir per una carretera de revolts arribareu al poble més allunyat de la vall: Ossera. Està format per una petita església i una munió de cases, algunes de les quals acullen artesans. A les seves botigues, hi podeu adquirir un bon record de la vostra estada a la vall: hi ha una botiga dedicada a l’elaboració artesana de formatges, una herboristeria i el jardí botànic de Cal Nogué —on fan recol·lecció d’herbes aromàtiques i medicinals. També hi ha cal Casal, on venen melmelades i conserves, l’Espai Jaume i l’itinerari artístic per veure les obres de l’escultor Nico de Winter.

Fer senderisme a l’estació de Tuixent - la Vansa

Pedró dels Quatre Batlles Des de l’estació de Tuixent-la Vansa es pot arribar al Pedró dels Quatre BatllesWikimedia Commons
Aquesta estació d’esquí nòrdic i muntanya ofereix activitats durant tot l’any. A l’estiu és un paradís per als amants de les caminades. Des del prat Llong surten un grapat d’itineraris, com el que arriba als boscos i al refugi de l’Arp, la Tossa Pelada, el refugi dels Pastors o el Pedró dels Quatre Batlles.

Visitar el Centre de Flora del Parc Natural del Cadí a Tuixent

jardí botànic Trementinaires El jardí botànic de les TrementinairesWikimedia Commons. Jordi Picart
Als afores de Tuixent, a l’antiga casa forestal, no us perdeu el centre de flora de Tuixent i l’exposició permanent ‘Singularitats de la Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró’ i el jardí botànic de les trementinaires. Endinseu-vos en el món de la flora dels voltants de Tuixent i del Parc Natural per veure el jardí de la flora aromàtica i medicinal pròpia que utilitzaven les trementinaires en els seus remeis. Si teniu sort i la vostra visita coincideix amb alguna de les activitats programades, podreu participar en algun dels seus tallers, com el de pomada de calèndula, el d’oli de cop o el de pinyes d’olor.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació