Anuncia't al Descobrir

7 pobles d'Osona amb encant

Escapades per descobrir el ric passat medieval i la natura osonenca

Osona és una comarca rica en natura i cultura, una simbiosi que fa d’aquest indret una aposta segura per fer una escapada. La cultura medieval és molt present a la gran majoria de pobles que es reparteixen per tot el territori, on podreu descobrir esglésies romàniques, art i monuments de gran valor, carrerons del segle XI i centenars d’històries úniques. Un patrimoni històric que es complementa amb grans paisatges, vistes i bellesa amb què podreu desconnectar del dia a dia i gaudir de la tranquil·litat. En aquest article destaquem set pobles medievals que són un autèntic tresor, i no volem que us els perdeu! Des de les vistes d’ocell de Tavertet, passant pel passat històric d’Alpens, fins a les excursions en plena natura de Vidrà.

Espinelves: romànic i avets

Sant Esteve Espinelves L’església de Sant Esteve i el seu bell campanarGettyImages
Espinelves és un dels pobles d’estil romànic que es conserven al Principat, una característica molt atractiva per als amants de l’art i l’arquitectura. Un municipi petit i acollidor que rep els curiosos amb una bonica estampa: la gran torre de l’església presidint les cases de pedra. L’església de Sant Esteve és un dels tresors d’Espinelves, ja que acull joies tan espectaculars com el campanar, el retaule i el portal primitiu. Però no és l’únic tresor d’aquest poble, la natura també ho és. Situat dins d’una de les masses boscoses més grans de Catalunya, entre el Montseny i les Guilleries, regala paratges d’una bellesa captivadora: boscos frondosos, aigües clares i un entorn net i tranquil. A més, quan s’acosta Nadal, el poble es converteix en un pessebre, gràcies a la celebració de la Fira de l’Avet, un dels dies més màgics i importants per a aquest indret de conte.

Tavertet: les millors vistes de Sau

Tavertet Tavertet amb els espectaculars cingles al fonsSergi Boixader
Si el que busqueu són vistes de pel·lícula, natura i pau, la vostra parada és Tavertet. Durant molts anys, aquest petit poble pintoresc fou considerat un ‘finis terrae’, ja que era molt complicat arribar-hi. Una situació que ha canviat amb la nova carretera, un camí que us portarà a les portes del cel. Al municipi trobareu alguns monuments romànics, com l’església de Sant Cristòfol —la primera edificació de l’indret—, l’ermita de Sant Corneli o la parròquia de Sant Bartomeu Sesgorgues, sobre l’engorjat d’una riera. Però el que realment impressiona és la panoràmica que té del pantà de Sau, que queda just als peus de Tavertet. Si us hi apropeu, no podeu deixar de veure el mirador de les cingles, on els 400 metres d’altitud i els 200 m de verticalitat no deixen indiferent a ningú!

Rupit i Pruit: edat medieval en estat pur

Rupit i Pruit El municipi de Rupit i Pruit engarjolat a les roquesGettyImages
Rupit i Pruit sempre han estat units. Ambdues viles tenen el seu origen cap a l’any 1000 i estan estretament relacionades amb el castell de Rupit, que va ser llar durant molt de temps del vescomte d’Osona. Aquest municipi és un viatge fins a l’edat medieval, ja que tot sembla estar intacte: les cases de pedra, els carrers desnivellats o la presència de fusta a les façanes. Envoltat de natura, ofereix molts paisatges per visitar, com l’Agullola, o bé la mateixa riera que creua el municipi, que deixa un rastre de molins del segle X, i que es pot observar des de l’aire gràcies a l’emblemàtic pont penjant. Rupit també hosteja un ric patrimoni cultural, des de l’església de Sant Miquel, passant pel portal de la ferreria, fent una parada al carrer del Fossar, fins a arribar al castell que el 1949 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Alpens: escenari històric i poble de forja

Alpens Alpens acull un gran nombre d’obres de forjaWikimedia Commons
Alpens, als peus de la serra de Santa Margarida de Vinyoles, ofereix un racó de gran bellesa a tots aquells que s’hi apropen. La seva fama no va arribar fins al segle XVI, moment en què va convertir-se en un poble important per a la història de Catalunya. Els seus carrers de pedra van presenciar dos grans fets: l’assassinat del general Josep Cabrinetty, fill de Palma, i anys més tard, la victòria dels carlins i de Carles VII. Un indret que respira història i pel qual val la pena perdre’s i descobrir els carrerons estrets, les cases amb els seus magnífics portals i l’església de Santa Maria. A més, i si sou grans observadors, us adonareu de la gran quantitat de figures, decoracions i estàtues de forja repartides per tot el poble, que ens recorda la importància d’aquest art per a Alpens.

Folgueroles: casa natal de Verdaguer

Folgueroles La cuina de la Casa Museu Jacint VerdaguerFundació Jacint Verdaguer
Folgueroles està molt arrelat al món literari, i no és estrany si es té en compte que va ser llar del poeta Jacint Verdaguer, qui va posar les bases de la llengua catalana literària moderna. Avui dia, una de les visites obligades en arribar al poble és la Casa Museu Verdaguer, on podreu conèixer de més a prop com era la vida del poeta i quina va ser la seva influència. A més, el mateix museu ofereix unes visites guiades molt interessants que consisteixen en rutes literàries pel municipi i per altres indrets del territori. El nucli de Folgueroles va crear-se a l’alta edat mitjana, al voltant de l’església de Santa Maria, una altra parada interessant de la vostra visita. També, als afores del poble, podeu visitar el dolmen de Puigseslloses, que data entre el 2100 i el 1500 aC i és considerat un dels millors exemples de sepulcres megalítics de Catalunya.

Vidrà: rutes envoltades de natura

Vidrà La vila de Vidrà després de la plujaÒscar Rodbag
Si el que voleu és poder desconnectar i gaudir de la natura, Vidrà és un indret perfecte. Des d’alguns dels cims d’aquest municipi, podeu contemplar la plana de Vic i el Montseny, les serres del Cadí i el Canigó o, fins i tot, la badia de Roses. A més, podeu passar el dia fent excursions per les fagedes i rouredes que es troben als voltants de Vidrà, o els seus prats, una vegetació que es complementa amb diverses fonts i salts d’aigua, que fan aquests paratges encara més macos. Durant les excursions, anireu descobrint ermites, esglésies i masies d’un gran valor patrimonial. Després de practicar el senderisme o fer les rutes en bicicleta, us animem a apropar-vos al centre del poble d’origen medieval, que durant un temps va ser propietat de la família de Guifré el Pilós.

Tavèrnoles: rodejat de jaciments

Sant Feliuet de Savassona L’església de Sant Feliuet de Savassona està ubicada en un indret especatacularGettyImages
Tavèrnoles té el privilegi de contenir quatre construccions romàniques d’un gran valor històric i cultural: Sant Esteve, Sant Pere de Savassona, Sant Feliuet de Savassona i Santa Margarida d’Ardola, totes envoltades de natura i testimonis del pas dels segles. A l’origen, aquest municipi quedava dins la jurisdicció del castell de Savassona, molt important per a la defensa d’Osona, però amb el pas del temps Tavèrnoles va anar guanyant força i importància fins a convertir-se en un terme independent. A més, aquest indret té una gran riquesa arqueològica, ja que s’hi troben jaciments de diverses èpoques, com el complex arqueològic de Savassona, on es van recollir restes del Neolític, i està format per diferents tresors: el rec de la Fíbula, les pedres gravades, la pedra del Sacrifici o la pedra del Dau. També hi ha el jaciment del Puig del Far, de l’edat del bronze, i un petit complex romà a Can Roquet, però que no ha estat objecte d’intervencions.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació