Anuncia't al Descobrir

7 ponts romànics per viatjar a l’edat mitjana

Els ponts permetien la unió de senders i pobles, fent més fluida la comunicació i la comercialització

Catalunya té un passat medieval que s’ha mantingut al llarg dels anys fins a formar part dels nostres dies, amb un patrimoni constituït per pobles, castells, esglésies, monestirs o, els protagonistes d’aquest article, els ponts. Es calcula que hi ha nombrosos ponts medievals a Catalunya, fruit de la necessitat d’unió i comunicació entre els diferents pobles catalans. A l’article d’avui ens centrarem en set ponts d’estil romànic (segles XI al XII), unes construccions de pedra que són autèntiques obres d’art. Voleu saber quins són?

El pont de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà

pont de Gerri de la Sal 3 El pont de Gerri de la Sal travessa la Noguera PallaresaWikimedia Commons
Rodejat de la natura captivadora del Pallars Sobirà, trobem Gerri de la Sal, un poble pirinenc conegut per les salines i la producció de sal. Un cop s’arriba al municipi, els ulls van directament al pont d’un arc que travessa la Noguera Pallaresa. La construcció del segle XI és l’únic pas que uneix el poble amb el bell monestir de Santa Maria, que queda refugiat a l’altra banda del riu.

El pont Vell de Tavascan, al Pallars Sobirà

Pont Tavascan 3 L’arc de mig punt era el més utilitzat a l’art romànicGettyImages
Aquesta construcció centenària és considerada un Bé Cultural d’Interès Local. Situada al petit nucli medieval de Tavascan, uneix les dues parts del municipi a través d’un pont d’un sol arc de mig punt, que té una alçària de set metres. Un pont que complementa els altres monuments medievals del poble, com ara el castell, l’església de Sant Simeó Bartomeu o el roc de Guàrdies. És un indret envoltat de natura on encara es respira romànic.

El pont de Cabacés, al Priorat

pont de Cabacés El pont de Cabacés és de pedra blancaWikimedia Commons
El seu origen és encara un misteri, però són molts els que confirmen que és medieval i que es va construir per seguir el camí del blat entre Aragó i Barcelona. Un pont de pedra blanca, que s’assenta directament a la roca viva que es troba a la vora del riu. Amb quatre contraforts i algunes marques de picapedrers, aquesta construcció segueix en ús gràcies a la seva bona conservació. Avui dia, els tractors continuen travessant-lo d’una banda a l’altra. El pont de Cabacés està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.

El pont de Queralt, a Vic

pont de Queralt VIC El pont de Queralt amb la torre de la catedral de fonsGettyImages
Datat del segle XI, el pont de Queralt ha estat testimoni de diferents episodis de la història de Vic, com la Guerra Civil, que va mutilar part de la construcció. Situat al portal de Queralt, una de les portes d’entrada de l’antiga muralla, marcava el camí cap a Barcelona, resseguint la primitiva via romana. El pont està format per quatre arcs de mig punt i, per fer més lleuger el pes, té tres arcs més. És un dels ponts vigatans més antics que continua sent el pas quotidià de molts vianants.

El pont de Llierca, a la Garrotxa

pont de Llierca El pont de Llierca té una alçada de 28 metresWikimedia Commnos
Aquest racó de la Garrotxa és molt apreciat pels turistes durant l’estiu, ja que es troba en plena natura i disposa d’una zona de bany molt agradable. El pont de Llierca fa 28 metres d’alçària i té només un sol arc que s’eleva sobre l’aigua i la terra com si fos per art de màgia. Se’n desconeix exactament l’origen, però respon a la tipologia medieval, amb un arc de mig punt, pilars i murs a banda i banda del riu, i està construït amb pedra calcària. Tot i la seva antiguitat, es conserva de manera excel·lent i encara es pot travessar sense que suposi cap perill.

Pont Vell d’Osor, a la Selva

Pont Vell d'Osor L’arc central és l’únic visible en l’actualitatWikimedia Commons
Quan passegeu per l’encantador poble d’Osor, envoltat d’història i d’una natura captivadora, sereu engolits per l’estampa del riu i el gran pont de pedra. Construït en època medieval per unir banda i banda del poble, el pont Vell és una de les peces clau del conjunt antic del municipi. Actualment, només n’és visible el gran arc central, però gràcies a arxius i estudis, es coneix que a l’origen el pont tenia quatre arcs més, fet que li atorgava una mida considerable. La seva bellesa, antiguitat i història han fet que actualment es trobi dins la llista de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Ponts de Beget, al Ripollès

 Pont de Beget Beget compta amb dos ponts romànicsWikimedia Commons
A més de 541 metres d’altitud hi ha Beget, un poble de pedra d’una bellesa encisadora. Les seves cases i carrers es troben esglaonats sobre el riu d’aigua cristal·lina, una situació que va obligar a construir-hi dos ponts, actualment en molt bon estat. Els ponts, juntament amb altres construccions, com l’església de Sant Cristòfor, fan d’aquest racó del Ripollès un conjunt d’art romànic molt valuós. Sens dubte, una escapada perfecta per meravellar-vos amb l’entorn mentre passegeu pels carrers medievals i travesseu els dos petits ponts. A més, si hi torneu a l’estiu, a pocs quilòmetres hi ha uns gorgs perfectes per ficar-hi els peus!
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació