Anuncia't al Descobrir

Les 10 etapes del Camí dels Bons Homes

Un trajecte per les muntanyes del Pirineu i el Prepirineu seguint els passos dels càtars

Teniu entre deu i dotze dies lliures? Us agrada caminar? Us proposem una travessa pel Camí dels Bons Homes, un itinerari turístic transpirinenc d’aproximadament dos-cents quilòmetres a través del GR 107, que es pot fer a peu, en BTT i a cavall. El punt de partida és el santuari de Queralt, a Berga, i el punt final, el poble de Foix, a Arieja, a França. El podeu fer sencer o triar-ne algunes etapes. El recorregut recorda la fugida dels càtars (també anomenats ‘bons homes’ i ‘bones dones’) de França a Catalunya travessant els Pirineus. Eren persones que practicaven el cristianisme pur i senzill, basat en l’espiritualitat i en contra de l’Església catòlica de l’edat mitjana, més autoritària, i per això van ser perseguits. Podeu fer la travessa per lliure o organitzada amb serveis de transport en alguns punts de la ruta. En trobareu més informació a www.camidelsbonshomes.com

Del santuari de Queralt a Gósol

castell de Gòsol Un cel d'ensomni sobre el castell de GòsolGettyImages
Distància: 29,36 km
Durada: 8 h


La primera etapa, una de les més dures i llargues del recorregut, es pot fer en una o en dues jornades, i es pot dormir als Rasos de Peguera o a Fumanyà. Surt des del santuari de Queralt i s’enfila cap als Rasos de Peguera, passant per l’antic poble de Peguera, avui abandonat. Després es dirigeix cap al Ferrús, el collet de l’Estret, el coll del Portet o el bosc de la baga de les Llebres, el Molí de Feners i Gósol. A Gósol trobareu diferents opcions d’allotjament.

De Gósol a Bagà

Pedraforca Les imponents vistes al PedraforcaGettyImages
Distància: 23,8 km
Durada: 6 h


És una de les etapes més curtes, però amb més desnivell. Surt pel GR 107 des de Gósol cap a Tuixén. Quan arriba al coll del Collell, es pot anar cap al santuari de Gresolet, on també hi ha un refugi, o continuar directament fins a Bagà pel coll de la Bauma, amb unes vistes impressionants del Pedraforca i, més endavant, de la vall del riu Bastareny.

De Bagà a Bellver de Cerdanya

Bellver de Cerdanya Panoràmica de Bellver de CerdanyaGettyImages
Distància: 21,71 km
Durada: 6 h 45 min


Sortint de Bagà es puja pel coll d’Escriu, es travessa una fageda i s’arriba al refugi Sant Jordi i el coll de Pendís, on el sender deixa el Berguedà per entrar a la Cerdanya travessant el Cadí. Després es passa pel refugi dels Cortals d’Ingla, per l’ermita de Sant Serni de Coborriu i es baixa fins a Santa Maria de Talló i Bellver de Cerdanya.

De Bellver de Cerdanya a Porta

Porte-Puymorens Prat i muntanyes a Porte-PuymorensGettyImages
Distància: 35,52 km
Durada: 8 h 25 min


Des de Bellver de Cerdanya, l’itinerari segueix fins a Prullans i s’enfila per la collada d’Ardòvol, passa pel torrent de Coborriu de la Llosa i va seguint la vall de la Llosa a la vora del riu del mateix nom fins a arribar a la masia de Can Jan de la Llosa, la cabana dels Esparvers i el coll de la Portella Blanca, el sostre del Camí dels Bons Homes i el límit entre Catalunya, Andorra i França. Des d’aquest punt es baixa fins a Porta, a l’Alta Cerdanya.

De Porta a Mérens-les-Vals

església Mérens-les-Vals Una església romànica de camí a Mérens-les-ValsGettyImages
Distància: 21,90 km
Durada: 6 h 24 min


Des de Porta, cal enfilar fins a l’estació de Porté-Puymorens i seguir pujant fins al coll de Puymorens. Un cop travessat el coll, el sender continua per la vall de l’Hospitalet, amb una panoràmica espectacular, i sense deixar la pista arriba fins al poble de Mérens-les-Vals, un nucli amb bastantes botigues, restaurants i allotjaments.

De Mérens-les-Vals a Orgeix

Ariége El verd predomina a les muntanyes de l’AriégeGettyImages
Distància: 17,97 km
Durada: 4 h


Des del punt de partida, cal creuar el pont de pedra i continuar per una calçada empedrada fins a trobar el corriol que puja fins a les bordes de Coual, el serrat de Larguis i el coll de Joux, amb un gran prat amb vistes espectaculars. El camí segueix entre avets i continua en una baixada pronunciada per un camí que fa moltes ziga-zagues, travessant un bosc espès. Pel fons de la vall s’arriba a Orgeix, petita població per on passa el riu Arieja.

D’Orgeix a Comús

Ax-les-Thermes El riu Lauza al seu pas per Ax-les-ThermesGettyImages
Distància: 22,65 km
Durada: 5 h 40 min


Aquesta etapa passa per paratges i pobles pirinencs poc coneguts i de gran bellesa. Des d’Orgeix s’enfila fins a La Porteille, travessa el riu de Lauza i arriba al petit poble d’Ascou i, tot seguit, fins al poble de Sorgeat per enfilar-se després fins al coll d’Ijou. El segueixen el pla de la Garda, el coll de Pierre Blanche, el coll de Balagués, Montaillou, Prades i finalment Comús.

De Comús al castell de Montsegur

 castell de Montsegur El castell de Montsegur és un dels indrets més significatius de la religió càtaraGettyImages
Distància: 16,103 km
Durada: 3 h 50 min


El castell de Montsegur és un dels indrets més significatius de la religió càtara, ja que va ser un dels últims bastions dels ‘bons homes’. El 16 de març de 1240, en la croada de la religió catòlica contra els càtars, s’hi van cremar més de 220 càtars. S’hi arriba des de Comús passant per les espectaculars gorges de la Frau, el poble de Pelai i el poble de Montsegur. Un cop al poble, cal anar fins al pla dels Cremats i fer l’ascensió fins a les restes del castell.

De Montsegur a Roquefixade

castell de Roquefixade El castell de Roquefixade és el final d'aquesta novena etapaGettyImages
Distància: 16 km
Durada: 4 h 50 min


Des del pla dels Cremats de Montsegur, als peus del castell, on hi ha una estela càtara gravada en una escultura de pedra, aquest trajecte passa pel poble de Montferrier, pel llogaret de Le Sau i pel bosc de Mondini i finalment arriba a Roquefixade, amb el seu castell càtar.

De Roquefixade a Foix

castell de Foix El castell de Foix posa punt i final al Camí dels Bons HomesGettyImages
Distància: 16,700 km
Durada: 5 h


Cal sortir pel poble fins al coll de Touron, on hi ha un refugi forestal, i continuar fins al coll de Porte Pa, la carena de Pech de Foix i les ruïnes de Pech Naut. Després de passar per la Font de Labat, el camí ja baixa fins a la població de Foix, final del recorregut, on podeu visitar l’impressionant castell i passejar pel nucli medieval.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació