Anuncia't al Descobrir

Les 6 reserves de la biosfera dels Països Catalans

Des de 1974 la UNESCO reconeix aquests espais per la bona gestió de conservació

Les reserves de la biosfera són espais del planeta que estan reconeguts internacionalment per l’interès científic, ecològic, biològic i cultural, i on els habitants duen a terme activitats de conservació, apostant per la sostenibilitat. Aquest reconeixement està promogut per la UNESCO des de 1974 i té en compte la gestió apropiada de la convivència entre humans i natura, procurant un equilibri just per conservar ecosistemes de gran valor per al planeta. Als Països Catalans tenim sort de comptar amb sis reserves de la biosfera, sabeu quines són?

El massís del Montseny

massís del Montseny El massís del Montseny és un indret amb una gran quantitat d’aiguaGettyImages
La Reserva de la Biosfera del Montseny és un mosaic de paisatge mediterrani i centreeuropeu d’una biodiversitat extraordinària, on es poden trobar boscos de suredes, alzines o faigs, entre molts d’altres, i herbassars típics de les terres altes. En aquest indret hi ha un protagonista indiscutible: l’aigua, que voreja tots els espais del massís i en fa un lloc fresc i agradable. A més, on hi ha aigua i flora, no hi falta la fauna, i en aquest cas s’hi troben espècies com el llangardaix verd, la granota roja o la serp d’Esculapi. Un ecosistema natural molt ric que s’integra a la història humana, que durant anys s’ha aprofitat dels béns i serveis que ofereix aquest entorn. Tot i això, l’aprofitament s’ha dut a terme d’una manera adequada, fet que ha permès mantenir la salut i la integritat ecològica del Montseny. Un exemple fructífer del desenvolupament sostenible, que la UNESCO va reconèixer el 1978 com a Reserva de la Biosfera.

Les Terres de l’Ebre

platja de la Marquesa Les dunes a la vora del mar, a la platja de la MarquesaGettyImages
Les Terres de l’Ebre són un indret màgic i molt especial, amb uns paisatges únics i una biodiversitat increïble, i no, no només ho diem nosaltres, sinó que també ho diu la UNESCO. Des de 2013, va atorgar-li el reconeixement de Reserva Natural de la Biosfera gràcies al desenvolupament sostenible i respectuós amb el medi que les envolta. Un esforç constant d’agricultors, ramaders, pescadors i artesans per cuidar la seva font de subsistència, que s’ha traduït en una oferta turística de qualitat i ecològica. Les Terres de l’Ebre té molt a oferir, des de costums, festes i una gastronomia excel·lent, fins a dos ecosistemes únics a tot el Mediterrani: el delta de l’Ebre i el massís dels Ports, que se sumen a una gran llista de tresors naturals d’alt interès. Un indret per enamorar-vos!

Menorca (Illes Balears)

cala Macarelleta Les aigües blaves i la natura salvatge de la cala MacarelletaGettyImages
Des de 1993 el conjunt de l’illa de Menorca és reconegut com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO, gràcies a la diversitat ambiental que ofereix. En aquesta illa de les Balears podem trobar representats tots els hàbitats existents del Mediterrani com ara coves, boscos forestals, dunes, illots o zones humides, entre d’altres espais naturals, que es reparteixen en els 700 km2 que té Menorca. Una extensió petita, però suficient per ser la llar d’una gran varietat d’espècies i oferir una diversitat paisatgística molt àmplia, que s’ha vist complementada per la mà humana, que ha deixat la seva petjada per tota l’illa. Una simbiosi que ens regala un paisatge de gran bellesa en què destaquen les construccions agroramaderes, com la pedra seca, i les restes prehistòriques. Menorca és un indret on la natura i la societat conviuen en equilibri, fet que permet protegir el valuós ecosistema menorquí.

L’Alt Túria (País Valencià)

pantà de Benaixeve Alt Túria El pantà de Benaixeve, un dels municipis que forma la Mancomunitat de l’Alt TúriaWikimedia Commons
Format per cinc poblacions, la Mancomunitat de l’Alt Túria és un indret ric en tradició, història i natura. Situada de forma privilegiada a la conca hidrogràfica del Túria, compta amb un paisatge que es caracteritza per la seva bellesa, on destaca el riu Túria, que omple l’entorn de vida. En el seu pas, trobem diferents hàbitats, des de boscos frondosos i estrets rocosos, fins a prats amb una gran varietat de flora i fauna. Un espai que al llarg dels segles ha estat l’enclavament de diferents civilitzacions i que ha deixat testimonis arquitectònics com ara molins, turons, horts o ponts. L’Alt Túria ofereix una combinació perfecta de la natura més salvatge i aclaparadora amb la vida quotidiana, on els seus quatre mil habitants viuen i conviuen d’una manera sostenible amb l’entorn i els recursos que ofereix aquest racó del País Valencià. Una simbiosi que va motivar la UNESCO a reconèixer-la com a Reserva de la Biosfera l’any 2019. Un indret únic per a tothom a qui agradin les activitats a l’aire lliure i el respecte per la natura.

La vall del Cabriel (País Valencià)

vall del Cabriel El riu Cabriel banya tota la vall, omplint-la de color i vidaGettyImages
També el 2019, la vall del Cabriel va ser reconeguda com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO amb l’objectiu de protegir l’espai natural i motivar els seus habitants a continuar apostant pel desenvolupament sostenible. Amb més de 420.000 hectàrees, la vall és llar d’un gran nombre d’espècies de flora i fauna, algunes de les quals amenaçades, i és un espai amb una biodiversitat molt elevada. Un paisatge que queda banyat pel riu Cabriel, i que, gràcies a la geografia de la zona, s’hi crea una àmplia xarxa de cursos subterranis que atorga a l’espai una gran riquesa hidràulica. A més, hi ha dos climes, el continental i el mediterrani, que afavoreixen els conreus, principal activitat econòmica de la vall. Un ambient natural que es complementa amb un passat mil·lenari: terra d’ibers, romans, àrabs i cristians, Cabriel és una explosió de patrimoni natural i cultural que no us podeu perdre.

Ordino (Andorra)

vall d'Ordino Les increïbles vistes de la vall d’Ordino, travessada pel riu TristainaGettyImages
Ordino forma part de la Reserva de la Biosfera des de l’octubre del 2020, gràcies a la gran conservació del seu entorn natural. Aquest espai andorrà és un exemple de la perfecta integració i cohabitació de tradicions i costums rurals amb la tecnologia i els avenços socials. Rodejat per una rica flora, és llar de molts exemplars d’animals, fet que el converteix en un indret fantàstic per gaudir de la natura. El turisme no ha comportat cap perill per a l’ecosistema, ja que els habitants han apostat per un servei d’allotjaments i gastronomia d’alta qualitat, però respectuós amb el medi ambient. A més, hi ha una gran oferta d’activitats esportives a l’aire lliure, que fa d’aquesta destinació un lloc idíl·lic per practicar esport envoltats d’uns paisatges naturals singulars durant tot l’any.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació