Anuncia't al Descobrir

Obre al públic el claustre major de la cartoixa d'Escaladei

Surten a la llum 12 cel·les del segle XIII, les primeres de la Península

Des de l’1 d’agost, és possible visitar el claustre major de la cartoixa d’Escaladei, que es mantenia tancat pels treballs de restauració i adequació de l’espai. La nova visita permet conèixer i entendre el que va ser un dels espais més importants de la cartoixa, tant des d’un punt de vista arquitectònic com simbòlic. L’obertura al públic del claustre major de la cartoixa implica una oportunitat perquè tothom conegui la història que amaga aquest indret.
Les obres, iniciades l’any 2020, van tenir com a principal objectiu fer de la cartoixa un espai restaurat i adequat per a les visites. Uns treballs que han tret a la llum un gran tresor: dotze cel·les del segle XIII. Just per sota del claustre del segle XVII, es troba el claustre primitiu, que està format per aquestes cel·les originàries, que ara ja són visibles per al públic. Aquesta troballa arquitectònica té un gran valor històric i simbòlic, ja que són les primeres cel·les que els cartoixans van aixecar a la península Ibèrica.
Avui en dia, es poden visitar les ruïnes de la cartoixa fent un recorregut comentat per l’exterior dels tres claustres, l’església i el refectori, així com d’una cel·la reconstruïda amb tot detall. Al voltant del claustre major se situava una part de les trenta cel·les construïdes en una gran reforma urbanística que els cartoixans van impulsar al segle XVII. Els seus corredors permetien als monjos el pas des de les seves cel·les cap als espais comunitaris: l’església, la sala capitular, el refetor o les capelles. Al seu pati hi havia el cementiri. Actualment, continuen en curs les obres de rehabilitació de l’església i el sagrari del monestir amb l’objectiu de recuperar la morfologia del temple en el segle XVIII.

Escaladei va néixer al segle XII quan els monjos de l’orde de la Cartoixa van decidir construir un monestir en terres del Priorat, protegits per la serra Major de Montsant. A més de ser la primera cartoixa de la península Ibèrica, és una autèntica joia del Renaixement català. La seva arquitectura es fusiona a la perfecció amb el bell paisatge que l’envolta, simbiosi que singularitza aquest espai. Per ara, és l’únic monestir cartoixà a Catalunya accessible al públic.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació