Anuncia't al Descobrir

4 propostes per gaudir de la tardor al Pirineu i les Terres de Lleida

Les millors activitats naturals per deixar-se captivar per l’estació més cromàtica de l’any

Quan acaba l’estiu, les terres de Lleida ofereixen el seu millor mostrari natural: els colors del paisatge es mostren en el seu moment àlgid, plens de contrastos que s’escampen entre la plana i els Pirineus, i destapen l’esperit d’un territori variat que a la tardor es viu amb els cinc sentits. Aquí us proposem algunes de les opcions indispensables per descobrir-les a través de la seva essència.

L'espectacle sonor de la brama del cérvol

cérvol brama Un cérvol bramantJordi Bas
Els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els boscos de pinassa, pi roig i rouredes de la Reserva Nacional de Caça de Boumort es converteixen cada any, de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre, en escenari d’un espectacle natural únic: la brama del cérvol. A primera i a darrera hora del dia s’hi pot escoltar com els mascles emeten el seu so gutural per marcar territori per aparellar-se amb les femelles. El període de zel del cérvol, que només es produeix un cop l’any, permet contemplar la majestuositat d’aquesta espècie en el seu propi hàbitat, pintat pels colors vermells i ocres de la tardor. Podem aprofitar que diferents empreses especialitzades ofereixen guiatges per gaudir d’aquests concerts tan salvatges sense interferir en el desenvolupament natural de la brama. 
 

Observar el cel de tardor

Parc Astronòmic del Montsec Panoràmica del Parc Astronòmic del MontsecXavier Moli
A principis de tardor, el cel encara permet observar la Via Làctia per sobre l’horitzó. Per contemplar-la en tota la seva immensitat, el cel del Montsec és un dels millors del món per dur-hi a terme observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles, especialment donada la baixa afectació de la contaminació lumínica que percep. Per això, el Parc Astronòmic Montsec, el centre de recerca i divulgació de l’astronomia i les ciències de l’espai situat a Àger, és l’espai idoni perquè visitants de totes les edats hi descobreixin constel·lacions i astres, ja sigui a ull nu o a través del telescopi. Té el certificat de reserva i destinació turística Starlight, un reconeixement avalat per la Unesco a la qualitat del seu cel nocturn que també distingeix el Parc d’Aigüestortes, el primer parc català i un dels primers de l’Estat que va obtenir-lo.
 

De la plana al prepirineu amb el tren dels llacs

Tren Llacs Una família gaudeix del viatge amb el tren dels llacsOriol Clavera
El revisor crida “passatgers, al tren!” i t’imagines que has tirat enrere en el temps. Ho constates quan veus a les vies la locomotora històrica del Tren dels Llacs, que arrossega vagons d’època amb què ofereix un passeig panoràmic des de Lleida fins a la Pobla de Segur. Quatre llacs, quaranta túnels i setanta-cinc ponts durant noranta quilòmetres de trajecte fan més emocionant un viatge que segueix el Segre fins que s’endinsa a la conca de la Noguera Pallaresa. L’espectacle natural de la tardor és a fora, i des de dins del vagó es contempla el canvi de paisatge que regala el recorregut al llarg de dues hores: després de travessar els camps de fruiters de la plana, el tren s’escola enmig dels penya-segats de la serralada calcària del Montsec fins arribar als paradisos d’aigua de Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Terradets i Sant Antoni. Una aventura per viure en família. 
 

Temps d'oli verd i bolets

Oli L'oli, un dels productes estrella de la tardorIolanda Sebé
És ben sabut que l’oli manté el seu protagonisme gastronòmic tot l’any, però la tardor és el millor moment per visitar els molins lleidatans que n’elaboren. A l’octubre ja s’hi pot trobar l’oli verd, un suc primerenc elaborat amb les olives que encara no han madurat, de gust amarg i picant, que s’avança al del primer raig, que no arriba fins a finals de novembre. Cal recordar que Lleida té la Denominació d’Origen Protegida les Garrigues, la primera denominació d’oli reconeguda a l’Estat. L’estació dels bolets (rovellons, múrgoles, rossinyols, fredolics, ceps, camagrocs) també obre la porta a diverses mostres gastronòmiques que ofereixen les receptes de la tradició conjugades amb la creativitat i que s’acompanyen de formatges artesanals, elaborats especialment a les zones de muntanya, i que es reguen amb vi de la DO Costers del Segre. 
 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació