Anuncia't al Descobrir

7 meravelles de la Terra Alta

Espais naturals i culturals fora dels circuits turístics habituals per enamorar-se d’una de les comarques més desconegudes de Catalunya

Una natura salvatge i agresta, pobles que encara conserven la seva essència, petjades de la història, cellers, esglésies i monestirs aturats en el temps. A la Terra Alta descobrireu paisatges autèntics plens de tresors paisatgístics i culturals. A la vora de poblacions com Gandesa, Bot, Horta de Sant Joan, Pinell de Brai, Arnes o Prat de Comte, trobareu les millors excuses per escapar-vos-hi un cap de setmana.

Les roques del Benet, a Horta de Sant Joan

Roques d'en Benet Les vertiginoses roques d’en Benet i el paisatge que les envoltaGettyImages
Són les muntanyes més característiques dels Ports, un paratge impressionant i evocador al qual tothom amb un mínim de forma física s’hi pot acostar a peu o en bicicleta pels senders que hi porten. Si hi aneu a la posta de sol, el color entre daurat i vermellós que adquireixen les roques les fa encara més aclaparadores. Des del mirador, contemplareu una panoràmica del conjunt de penya-segats que arriba als cent metres en alguns punts. Des del cim del castell, a 1.017 m, gaudireu d’una vista d’ocell de tota la plana i de les muntanyes que l’envolten. I, si teniu sort, veureu voltors.

Els estrets d’Arnes

Arnes Plaça i Ajuntament d’Arnes, punt de partida de l’excursióGettyImages
Per fer un passeig memorable acompanyat de la remor de les aigües, us animem a caminar per aquest congost que forma part de la reserva del port d’Arnes, un dels paratges més bonics de les muntanyes dels Ports. Per arribar-hi, situeu-vos darrere de l’Ajuntament renaixentista d’Arnes i des d’allà agafeu la pista senyalitzada que, en poc més de 4 km, duu a la zona d’aparcament situada sota les Moles dels Viernets, ja a l’entrada del congost. El camí dels Estrets ressegueix el riu del mateix nom, el qual ha esculpit a la roca un continu de tolls i basses. Trobareu una zona de pícnic i diferents plafons que us ajudaran a entendre la vegetació, la fauna o els oficis vinculats a l’entorn. Si teniu sort, podreu veure cabres salvatges, llúdrigues, voltors o àligues daurades. Es tracta d’un paratge molt fràgil i vulnerable, així que si decidiu visitar-lo, respecteu-lo i, sobretot, no hi deixeu deixalles.

El toll del Vidre, a Arnes

El toll del Vidre, una zona de bany ideal per a les famílies El toll del Vidre, una de les joies del massís dels Ports
Una de les excursions clàssiques que es pot fer des del poble d’Arnes. Hi arribareu per la pista que surt des de davant del cementiri, que s’endinsa cap al massís dels Ports. El camí, que es coneix amb el nom del ‘camí del mas de Pau’, està senyalitzat i transcorre per zones de vinya i boscos mediterranis. Trigareu una hora i mitja a peu a fer-lo. Un cop al final del recorregut, reconeixereu el toll del Vidre pel salt d’aigua que cau sobre una gran piscina natural, ideal per banyar-se quan fa calor. Recordeu, però, que sou en un entorn natural i que cal respectar-lo i cuidar-lo perquè en puguem gaudir tots. Des d’aquest punt podeu aprofitar per fer altres excursions, com la que puja al refugi del mas de Damià o la que arriba al barranc, al riu de les Valls o al cim de Penya Galera.

Poble Vell de Corbera d’Ebre

Poble Vell de Corbera d'Ebre L’Església Vella de Sant Pere presideix les runes del Poble VellGeneralitat de Catalunya
Aquest poble és, encara avui, més de vuitanta anys després de la Guerra Civil espanyola, un escenari impressionant que ens recorda com va ser de cruel la lluita en aquest racó de les Terres de l’Ebre. Passegeu pels carrers entre les cases en ruïnes, parets foradades per la metralla, i, presidint-ho tot, el que queda de l’església de Sant Pere, un veritable símbol de la batalla de l’Ebre. Podeu passejar lliurement sense rumb pels diferents espais del poble o seguir les lletres de l’Abecedari de la Llibertat, una instal·lació que s’articula al voltant de les vint-i-vuit lletres col·locades en diferents indrets del poble. Han estat fetes per diversos artistes i acompanyades del text d’un escriptor o poeta.

El santuari de la Fontcalda

Fontcalda Conjunt monumental del santuari de la FontcaldaWikimedia Commons / Nicolas Vigier
Entre els pobles de Bot i Prat de Comte hi ha el santuari de la Fontcalda, situat en un indret privilegiat. L’espai és a tocar del riu Canaletes, entre alzines, pinedes i engorjats de pedra calcària. El santuari està documentat des del segle XIV, però l’església actual és del segle XVIII, d’estil neoclàssic. A banda del temple, hi ha altres edificis destinats a allotjament, bar i restaurant, a més d’una zona de lleure amb taules de pedra. El nom del lloc està vinculat a la presència d’una font d’aigua medicinal que brolla a 28 graus de temperatura, just a l’esquerra del riu Canaletes.

El convent de Sant Salvador, a Horta de Sant Joan

Sant Salvador La muntanya de Santa Bàrbara i el convent de Sant SalvadorGettyImages
“Tot el que sé ho he après a Horta”. Aquesta és una de les frases amb les quals Picasso recordava les seves estades a Horta de Sant Joan, on el pintor va passar diverses temporades pintant i respirant l’aire pur que li mancava a la ciutat. Una de les primeres excursions que va fer el pintor malagueny va ser a Sant Salvador, un convent situat als peus de la muntanya de Santa Bàrbara, a un parell de quilòmetres del poble. Aquesta església apareix en diverses obres seves i és un dels indrets més emblemàtics de la vila. La seva fundació es remunta al temps dels templers. L’oficina de turisme d’Horta de Sant Joan hi organitza visites guiades.

El celler de Pinell de Brai

Celler pinell brai La façana del celler de Pinell de BraiGetty Images
No podeu marxar de la Terra Alta sense visitar aquest celler modernista de principis de segle, dissenyat per Cèsar Martinell, un deixeble directe d’Antoni Gaudí, autor de molts dels cellers i cooperatives de la zona de l’Ebre i Tarragona. El seu interior és tan impressionant que l’anomenen la Catedral del Vi. Les arcades i contraarcades del seu interior són tot un espectacle al qual podeu assistir reservant una visita guiada. Fixeu-vos també en la façana, amb un fris de ceràmica, obra del pintor Xavier Nogués, amb representacions de figures humorístiques vinculades al món de la vinya i el vi. Actualment, el celler és de l’empresa Pagos de Híbera, que fan vins de la Terra Alta, i l’espai també inclou el restaurant La Catedral del Vi.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació