Anuncia't al Descobrir

7 vies verdes per conèixer Catalunya a cop de pedal

Viatjar en bicicleta és ideal per descobrir a un ritme més pausat, a fons i de manera sostenible diferents racons de Catalunya

Per allà on antigament passava un tren, avui dia hi passen ciclistes. Allà on hi havia vies, ara hi ha un camí planer que permet pedalar sense sotragades. On se sentia un xiulet estrident que sortia d’una locomotora, avui s’hi pot escoltar gent rient i passant-s’ho bé. La fantàstica moda del reciclatge també ha arribat als recorreguts d’antics ferrocarrils abandonats. Ara són vies verdes; és a dir, rutes per fer amb bicicleta o a peu que transcorren pels traçats ferroviaris que ja no s’utilitzen. A Catalunya, n’hi ha un bon grapat!

Ruta del Tren Petit

Tren Petit Un dels trams de la Ruta del Tren Petitwww.viesverdes.cat / Pere Duran
De Palamós a Palafrugell 
Distància: 9 km 
 
Si voleu descobrir en família una via verda, la Ruta del Tren Petit, entre Palafrugell i Palamós, és perfecta per iniciar-se: és curta, planera i passa per paisatges amables, alguns dels quals descrits per l’escriptor empordanès Josep Pla. Per fer-la, només cal estar disposat a pedalar durant gairebé dues hores i traslladar-se fins al punt de partida, Palafrugell. Així, sobre dues rodes, recordareu el tren tramvia que, ara fa més de cent anys, viatjava fumejant entre aquests mateixos paratges. El seu primer viatge el va fer el 23 de març de 1887. El conduïa una locomotora belga de vapor que arrossegava uns vagons minúsculs que duien mercaderies, i recorria uns quants quilòmetres al costat de la carretera. Avui, la carretera soterra gran part del que havia estat la via fèrria; però la via verda permet seguir el recorregut sencer tot travessant la plana de l’Aubi, coberta de prats i boscos, amb el massís de les Gavarres i les muntanyes de Begur com a teló de fons.

Ruta del Ferro i el Carbó

Ruta Ferro i Carbó Ciclista al pont de Sant Joan de les Abadesseswww.viesverdes.cat / Jase Wilson
De Ripoll a Sant Joan de les Abadesses
Distància: 12 km


Aquest itinerari ens recorda la tradició de la farga i l’extracció de carbó a la zona del Baix Ripollès. La ruta ressegueix el trajecte que feia el tren que transportava ferro i carbó de les mines. Inicieu la pedalada des del pàrquing de Can Guetes, a l’estació de Ripoll, on es poden llogar bicicletes i demanar informació sobre els atractius turístics de la zona, així com visitar l’agrobotiga o fer un àpat al restaurant. El traçat, en tot moment asfaltat i cobert de vegetació, passa per prats, boscos i masies per arribar fins a l’estació de Sant Joan de les Abadesses, on hi ha l’alberg rural Ruta del Ferro, una oficina d’informació, bar i lloguer de bicicletes. Des de Sant Joan de les Abadesses, es pot ampliar la ruta uns 4 km més fins arribar a Ogassa.

Ruta del Carrilet I

Carrilet I Un dels túnels que cal travessar a la via verda del CarriletTurisme Garrotxa
D’Olot a Girona
Distància: 57 km 
 
Prepareu-vos per una aventura plàcida entre la Garrotxa, la Selva i el Gironès travessant valls, boscos, volcans i prats de mitja muntanya. Passareu per dotze pobles, entre els quals les Preses, la Vall d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, Anglès o Bescanó, i rius com el Fluvià, el Brugent o el Ter. A ATMA - Centre Logístic de Bicicletes, a Olot, podeu llogar bicis i complements (cadiretes o carros per a infants) o reservar serveis de trasllat. 

Ruta del Carrilet II

Ruta Carrilet II La ruta al seu pas per l’estació de Font-Picantwww.viesverdes.cat
De Girona a Sant Feliu de Guíxols 
Distància: 40 km 
 
Aquesta ruta us durà dels carrers i les places de la ciutat de Girona a les platges de la Costa Brava resseguint la conca del Ter, la depressió de la Selva i la vall del Riudaura. L’itinerari, que transcorre pel recorregut de l’antic tren de via estreta Girona-Sant Feliu, és suau i amb pocs pendents, i travessa paisatges amables de conreus i boscos amb vista a les muntanyes del Montseny, el massís de Cadiretes o les Gavarres. A Girona trobareu diferents locals on lloguen bicicletes i tenen serveis de trasllat i transbord. 

Via verda de la Terra Alta

La via verda de la Terra Alta Amb bici per la via verda de la Terra Alta@ Rafael López-Monné
D’Arnes a Pinell de Brai 
Distància: 23 km 
 
Fins al 1973 encara van circular alguns trens per aquest traçat ferroviari que formava part de l’antiga línia de Val de Zafán, que anava de la Puebla de Híjar, a Terol, fins a Tortosa. Des d’Arnes, podeu començar a pedalar per espectaculars paisatges a tocar del parc natural dels Ports i de la serra de Prades. Travessareu fins a cinc viaductes, creuareu vint túnels i passareu per antigues estacions abandonades, com la d’Horta de Sant Joan, Bot o Pinell de Brai. Si fa calor, porteu banyador, ja que hi ha alguns gorgs a mig camí que us faran venir ganes de fer una capbussada. També és recomanable portar un lot o un frontal per il·luminar els túnels, ja que a vegades els llums no funcionen. 

Via verda del Baix Ebre

Estació Benifallet Imatge nocturna de l’estació de Benifallet, convertida en albergwww.estaciodebenifallet.com
De Pinell de Brai a Tortosa
Distància: 26 km 
 
L’Ebre us acompanyarà durant gairebé tot el recorregut que separa Pinell de Brai de Tortosa. Al ritme pausat de la bicicleta, descobrireu els paisatges del Parc Natural dels Ports, els camps de fruiters i els inicis del delta de l’Ebre passant per antigues estacions com la de Xerta o la de Benifallet, ara convertida en un alberg i en un restaurant. Alguns altres indrets d’interès de l’itinerari són el barranc del riu Canaletes, les coves de Benifallet, l’assut de Xerta o el nucli històric de Tortosa, amb la Suda i la catedral de Santa Maria com a elements principals. 

Via Verda del Nicolau

Pont penjant El pont penjant de la Via Nicolau Rutes Pirineus
De Sant Joan de l’Avellanet (Bagà) a Guardiola de Berguedà 
Distància: 6,10 km
 
Una ruta ideal per fer amb nens i nenes, ja que és curta i plena d’atractius com ara miradors, passarel·les, fonts i ermites romàniques. El recorregut segueix el traçat de l’antiga via de ferrocarril que s’usava per transportar la fusta dels boscos del Cadí-Moixeró cap a les zones més poblades de la Catalunya Central. El punt d’inici és l’Ecomuseu de Sant Joan de l’Avellanet. A partir d’aquest punt, el camí fa baixada passant per Bagà i finalment, Guardiola de Berguedà. El desnivell és escàs i al llarg del recorregut alterna trams de sender, pista de terra i pista asfaltada. En arribar a Guardiola de Berguedà, podeu pujar per un caminet fins al monestir romànic de Sant Llorenç.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació