Anuncia't al Descobrir

8 escapades gastronòmiques

Un recull de propostes viatgeres per descobrir els productes i la cuina més autèntica de Catalunya

El vi, l’oli, el peix de llotja, l’horta, els embotits, els formatges, la cuina tradicional, els dolços… Les possibilitats de recórrer Catalunya coneixent els seus productes és il·limitada. Us proposem algunes idees per gaudir d’un patrimoni que va més enllà de la contemplació d’una obra i que es gaudeix amb la vista, l’olfacte i, sobretot, amb el gust.

Els paradisos del vi

Els paradisos del vi Un tast de vins de la denominació d'origen PenedèsCeller Parés Baltà
El Penedès, el Pla de Bages, Alella, Priorat, el Montsant, la Conca de Barberà, Tarragona, la Terra Alta, Costers de Segre, Empordà-Costa Brava… Segur que a prop de casa teniu algun dels territoris que formen part d’una de les dotze denominacions d’origen catalanes (les altres dues són la DO Catalunya i la DO Cava). O potser sou dins d’una d’elles! Podeu començar visitant el VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi, a Vilafranca del Penedès i vivint alguna de les experiències enoturístiques que proposen a les webs especialitzades de Penedès Turismeel Priorat, Alella, Costers de Segre, Tarragona o Terra Alta. Visites als cellers amb tast de vi o de cava, esmorzars, dinars o pícnics entre vinyes, rutes amb ‘segway’, amb bicicleta o amb patinet elèctric, o amb cotxes singulars com el ‘mehari’; tallers de cuina o demostracions de cuina en directe, rutes a peu que acaben amb una visita a un celler… Trieu i remeneu les que més us agradin. Per descobrir l’Empordà i els seus vins, feu una ullada als paquets turístics amb combinacions diverses que inclouen allotjament, visites a cellers i tastos de vi, i al Pla del Bages trobareu experiències molt originals, com estades a la ‘Iourta’ dels vins, ‘brunch’ entre vinyes, la ruta de les tines o l’Enotren, un bitllet combinat que inclou el trajecte d’anada i tornada fins a Manresa i Artés, la visita guiada amb tast de vi a cada celler i un àpat al Celler Cooperatiu d’Artés. 

La ruta de l’oli

La ruta de l'oli La collita de l'oliva arbequinaGetty Images
L’oli d’oliva és un dels ingredients principals de la cuina mediterrània i element imprescindible en la dieta tradicional i la cuina catalana. Actualment, hi ha cinc denominacions d’origen protegides: Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà. En aquests territoris, durant les campanyes de recollida, de novembre a gener, és fàcil topar amb persones treballadores pentinant els arbres amb una rasqueta per fer caure les olives a les borrasses, que serveixen per aplegar-les, i amb tractors fent viatges sense parar del camp a les cooperatives. Podeu visitar algunes cooperatives i comprar l’oli que elaboren. La majoria es van fundar al segle XIX i, sovint, els edificis on es troben són veritables joies arquitectòniques del Modernisme. També trobareu espais dedicats a explicar tot el procés i altres curiositats vinculades a l’anomenat ‘or líquid’, un producte que enriqueix, dia a dia, els nostres plats, però també els paisatges, els pobles i les festes dels indrets on s’elabora. En aquest sentit, són recomanables l’EcoMuseu de l’Oli, a la Pobla de Cérvoles, o el petit Museu de l’Oli i el Món Rural de Castelldans, situat en un molí d’oli. Les propostes són infinites a cadascun dels territoris de les DOP:
Oli Garrigues
Oli Baix Montsià
Oli Terra Alta
Oli Empordà
Oli Siurana

De llotja en llotja

De llotja en llotja El port de l'Ametlla de MarGetty Images
La gamba de Vilanova o de Palamós, la garota de la costa Brava, les anxoves de l’Escala o el peix de Begur… Ports de pescadors i llotges de peix amb confraries pròpies configuren un itinerari acolorit que permet reconèixer i tastar les espècies de peix fresc autòctones i emblemàtiques del litoral mediterrani i visitar els pobles de costa més pintorescs de Catalunya. Comenceu al sud per les Cases d’Alcanar, poble amb gran tradició pesquera i gran oferta de restaurants a primera línia de mar. Seguiu per Sant Carles de la Ràpita i continueu amunt fins a l’Ampolla i l’Ametlla de Mar. En plena Costa Daurada, us esperen els ports de Cambrils i Tarragona amb el seu barri mariner el Serrallo. I, ja a la Costa Central, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Badalona i tots els ports del Maresme, amb llotges com la de Montgat, on encara es fa la subhasta cantada. A la Costa Brava no deixeu de visitar Palamós, Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, l’Escala i l’Estartit i, ja al cap de Creus, Roses, Cadaqués, el Port de la Selva i Llançà, on contemplareu estampes de llarga tradició pesquera. I si voleu visitar un espai per descobrir-ho tot sobre el món del peix, no ho dubteu: aneu al Museu de la Pesca de Palamós
 

Itinerari vegetarià

Itinerari vegetarià Calçots i romesco de VallsGetty Images
Us proposem una ruta per tastar les fruites, verdures i hortalisses més bones del territori. De nord a sud i d’est a oest, us convidem (de novembre a abril) a tastar l’autèntic calçot de Valls, que trobareu a la zona de l’Alt i el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. I a anar de calçotada a un dels seus restaurants! Al Baix Llobregat no deixeu de comprar i menjar carxofa; a les muntanyes de Prades, patates; al Vallès, mongetes del ganxet, i a Santa Pau, fesols. Si passeu per Girona, tasteu-ne la poma; a la Ribera d’Ebre, el préssec; a Lleida les peres; al Maresme, les maduixes, i a les Terres de l’Ebre, les clementines. A gairebé tots aquests indrets celebren jornades gastronòmiques o festes per comprar i tastar cada producte quan n’és la temporada. Consulteu l’agenda de www.gastroteca.cat.

Els embotits més autèntics

Els embotits més autèntics Embotits de la casa Riera Ordeix, a VicCasa Riera Ordeix
La tradició cansaladera destaca en molts racons de la nostra geografia. Siguin curats o cuits, amb noms i formes diverses, els embotits fets de carn de porc –fuets, somalles, bulls, bisbes…– són apreciats arreu. D’entre tots destaca la llonganissa de Vic, que podeu comprar i tastar al mercat o en diferents establiments a la mateixa ciutat. A la Cerdanya és famós el pa de fetge, arrodonit i cobert amb ventre de porc, i al Pallars, el xolís (embotit sec elaborat amb carn, una mica de greix de porc amanit amb sal i pebre negre) o la girella, un embotit propi (també de l’Alta Ribagorça) que es fa amb menuts de xai, carn de porc, arròs i altres ingredients. També trobareu obradors d’embotit artesanal al Vallès, el Ripollès o la Garrotxa, on és famós el paltruc.

Formatges pirinencs

Formatges pirinencs La Cerdanya i la Serra del Cadí: terra de formatgesGetty Images
La zona del Cadí i les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya són conegudes per la seva indústria lletera. Seguint el procés d’elaboració que determina la DOP, es fan formatges i mantegues emparades per la DOP Alt Urgell i la Cerdanya. També destaquen els formatges artesans com el de Peramola, Josa del Cadí, Adrall, Bar, Músser, Prullans o Meranges. En aquests pobles podreu trobar els obradors i fins i tot en molts casos els ramats de cabres de què s’extreu la llet. Una cita que no us podeu perdre, si sou amants dels formatges, és la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que se celebra a la Seu d’Urgell, el penúltim cap de setmana d’octubre, coincidint amb la festivitat de sant Ermengol, i en la qual hi estan representats formatgers artesans de tot el Pirineu.

Rutes per omplir el rebost

Rutes per omplir el rebost La porta d'entrada a Cal Casal, on elaboren melmeladesCal Casal
A les masies catalanes, el rebost sempre ha estat cabdal. Mel, melmelades, fruita seca, licors o conserves reposen a les prestatgeries per donar sabor als nostres àpats. Una ruta a la recerca d’aquests tresors envasats us permetrà conèixer racons autèntics i endur-vos a casa el millor objecte de record. Si sou per les terres del sud, passeu pel Perelló, al Baix Ebre, que és l’indret on més mel es produeix a tot Catalunya i on fins i tot podeu visitar el Centre d’Interpretació Apícola. A l’Horta de Lleida es fan moltes confitures i a moltes cases rurals i botigues de tot el territori organitzen tallers per aprendre a fer-ne, com a Cal Casal, un espai molt emblemàtic al poble d’Ossera, a l’Alt Urgell. La ratafia (a Santa Coloma de Farners, Besalú, Olot, Sant Quirze de Besora o la Pobla de Segur), la malvasia de Sitges o l’avellana de Reus són altres productes que no poden faltar al vostre rebost. 

Escapades dolces

Escapades dolces Per tastar les millors catànies, cal anar a Vilafranca del PenedèsBombons Cudie
Les postres són part indispensable de qualsevol àpat. Comptem amb productes tan reconeguts com el torró d’Agramunt o les catànies de Vilafranca del Penedès i elaboracions com les neules del Pla de Sant Tirs, a l’Alt Urgell. A Reus, hi podeu tastar el menjar blanc; a Tarragona i a les Garrigues, les orelletes, o a Caldes de Montbui són molt típics els carquinyolis. Si aneu a la Bisbal d’Empordà, tasteu els bisbalencs, i a Vic, el pa de pessic!
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació