Anuncia't al Descobrir

8 pobles que heu de conèixer al Berguedà

Un recull dels millors campaments base per descobrir la natura i la cultura de la comarca

El Parc Natural del Cadí-Moixeró, les Fonts del Llobregat, el Pedraforca, esglésies romàniques, colònies tèxtils, senderisme o esports d’aventura. Aquesta comarca ofereix moltes maneres de gaudir de la natura i la cultura. Els seus pobles són el millor lloc des d’on es pot començar a explorar-la. Us en recomanem vuit de molt encissadors.

Sant Jaume de Frontanyà

L'església romànica de Sant Jaume de Frontanyà L’església romànica de Sant Jaume de FrontanyàGetty Images
Als peus de la serra del Catllaràs, Sant Jaume de Frontanyà és un dels pobles més petits de Catalunya i, també, un dels més encantadors. Destaca per la seva església romànica, amb una sola nau i tres absis. Visiteu-la i tombeu pels voltants. Podeu arribar fins a la Creu, situada al capdamunt de la muntanya que hi ha just darrere l’església. Trigareu uns vint minuts a arribar-hi. Un cop a dalt, la vista sobre el llogaret i els voltants posarà la cirereta a la vostra caminada.

Castell de l’Areny

Castell de l'Areny Entrada a Castell de l'ArenyBerguedà Experience / Queralt Cardona
Entre la serra del Catllaràs i el Puig Lluent trobareu aquest curiós nucli rural, el nom del qual suggereix l’existència d’una antiga fortificació, mostra de la importància del lloc. Tanmateix, aquí no hi trobareu cap castell, però sí l’església de Sant Vicenç de Castell de l’Areny, que conserva a la porta la ferramenta romànica. Podeu voltar pels carrerons del poble i també visitar una curiosa ‘anisoteca’, un museu amb més de vuit-centes ampolles d’anís. 
 

Gósol

Gósol El nucli urbà de Gósol, envoltat de muntanyesJorge Franganillo
A la falda del Cadí, amb el teló de fons de la silueta del Pedraforca, Gósol és un poble d’aspecte rústic, que presenta la particularitat que Picasso el va escollir per passar-hi algunes temporades (la més llarga, l’estiu de 1906). Aquí el pintor es va inspirar per crear algunes de les seves obres més conegudes, com ara ‘La dona dels pans’. A la població podeu visitar el petit Museu Picasso, amb reproduccions d’obres i documentació de l’estada del pintor. També val la pena fer l’excursió fins al castell, des d’on hi ha molt bona vista del conjunt urbà i l’entorn. 
 

Castellar de n’Hug

Castellar de n'Hug Cases de Castellar de n'Hug, amb l'ajuntament en primer plaGetty Images
A més de visitar les famoses Fonts del Llobregat, on neix el riu formant diverses cascades envoltades d’exuberant vegetació, passegeu pels carrers del poble entre cases de pedra, botigues d’embotits i croissants gegants, amb tota mena d’objectes de record. Podreu conèixer racons plens de tipisme de muntanya i monuments com l’església romànica de Santa Maria de n’Hug.
 

Gisclareny

Gisclareny El Pedraforca, teló de fons del poble de GisclarenyWikimedia Commons / Mikipons
Gisclareny és l’únic dels disset municipis que integren el Parc Natural del Cadí-Moixeró que hi té inclosa tota la seva superfície. Visiteu-la per gaudir de l’encant de les seves cases de pedra i de la vista al massís del Pedraforca, del Puigllançada, del Penyes Altes o l’Ensija des dels seus miradors, el de Gargallosa o el d’Albert Arilla. Des del poble podeu caminar fins a la font de l’Adou, on neix el riu Bastareny. 
 

Bagà

Bagà El nucli urbà de Bagà, a la vora del riu BastarenyGetty Images
Comenceu la visita al cor de la població: la plaça porxada, anomenada Galceran de Pinós. A partir d’aquest punt, podreu anar visitant tots els seus punts d’interès, com l’església de Sant Esteve i el Palau de Pinós de Bagà, on es pot visitar el Centre Medieval i dels Càtars - Centre d’Interpretació del Catarisme. A més de rondar pels seus carrerons medievals, exploreu els voltants del nucli, com el pont romànic, la font del Sofre, l’ermita de Sant Joan de l’Avellanet, el santuari de la Mare de Déu de Paller o la zona de Riugréixer. 
 

Saldes

Saldes Saldes, als peus del PedraforcaGetty Images
A les faldes de la muntanya del Pedraforca, Saldes és un petit poblet amb diverses coses per fer-hi, com visitar el Centre d’Interpretació del Pedraforca, el dolmen de Molers –un dels megàlits més importants de la comarca– o el castell de Saldes. Hi trobareu cases rurals i restaurants, i, si us agrada mirar els estels, és un dels millors llocs de la comarca per fer-ho. Sabíeu que va ser el primer municipi de Catalunya declarat espai amb cel nocturn de qualitat? 
 

Borredà

Borredà Església de Santa Maria de BorredàBerguedà Experiences / Queralt Cardona
Entre boscos d’alzina, pi i faig es troba aquest petit poble de prop de sis-cents habitants. Hi podeu fer cap per visitar les esglésies romàniques de Sant Sadurní de Rotgers i Santa Maria, fer una ruta a peu a la vora dels gorgs i els salts d’aigua de les rieres de Merlès i Margançol, passejar pels carrerons del poble –com el de la Processó o el de la Font–, creuar els seus ponts o asseure’s als bancs de pedra de la plaça Major. També disposa de diverses cases de turisme rural i restaurants. 
 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació