Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
portada 281
Número 281 - octubre 2021

Bisaura, la millor escapada al nord d’Osona

En aquest número

Món Descobrir

Tornar als orígens per seguir endavant

Cada vegada són més les iniciatives que reivindiquen la recuperació de varietats agrí-coles tradicionals i la transformació del model agroalimentari. Text: Laia Creus Badia

Reportatge

Paisatges agrícoles de la serra de Tramuntana

El patrimoni agrari de la muntanya de Mallorca La serra de Tramuntana vertebra el nord-oest de Mallorca, d’Andratx a Pollença, i singularitza l’illa molt més que les platges de sorra blanca i aigües turqueses que li han donat fama mundial. És Patrimoni de la Humanitat perquè acull una obra colos-sal de pedra en sec aixecada al llarg dels segles per generacions de pagesos i margers. Un esforç titànic de supervivència que ha configurat un paisatge únic al món que re-vela que és possible conviure amb la muntanya sense destruir-la. Text: Marga Font Rodon / Fotografia: Anna Bosch Miralpeix

Dossier central / Bisaura

La millor escapada rural al nord d’Osona

Reportatge fotogràfic: Oriol Clavera

Dossier central / Bisaura

Entre les grans muntanyes i la Plana

El Bisaura ha conservat una personalitat singular Ubicada al nord d’Osona, al límit amb el Ripollès, la comarca natural del Bisaura és un d’aquells territoris per on molta gent sovint passa de llarg, de camí cap a les mun-tanyes més altes dels Pirineus, i perd l’oportunitat de descobrir per què el Bisaura és un territori singular, amb personalitat pròpia, molt diferent de les muntanyes del nord i de la plana de Vic del sud. Text: Roger Arquimbau Cano

Dossier central / Bisaura

Boscos de llegenda

Passejades de llegenda per masses forestals Parlar del Bisaura és parlar de bosc i, a la tardor, de les fagedes que omplen obagues i carenes. Boscúries que lluïen exuberants a la primavera i que ara es despullen sen-sualment mostrant els millors colors. Continueu llegint i se us revelaran els secrets dels boscos més bonics d’aquest territori màgic. Text: David Vilaseca

Dossier central / Bisaura

L’aigua és el viatge

Rius, rieres i cascades formen el paisatge humit del Bisaura Si mirem el mapa del Bisaura, no hi ha un sol racó on l’aigua no hi tingui cabuda. Rius, rierols, torrents, molins, salts d’aigua i gorgs esquitxen aquest petit territori, afavorits pels grans desnivells del terreny. El resultat és un territori feréstec i frescal que val la pena conèixer. Benvinguts a un viatge hidrogràfic pel Bisaura! Text: Cristina Torra Pla

Dossier central / Bisaura

Viure al món rural

Obradors i masies obren les portes als visitants El món rural batega amb força al Bisaura, on als obradors es fan formatges i embo-tits artesanals, a la destil·leria s’elabora des de fa més de 130 anys ratafia, els masos es recuperen —alguns com a allotjaments rurals— i antigues cases senyorials mos-tren als visitants els seus secrets. Benvinguts a la vida al camp! Text: Aurora Montserrat Freixa

Dossier central / Bisaura

El Bisaura del meu record

L’arqueòleg ens transporta a la geografia sentimental de la seva infantesa, transcor-reguda al Bisaura de postguerra. Text: Eudald Carbonell Roura / Il·lustració: Neruuu

Rutes

Ruta a peu

Amunt cap als cims de la Ribera d’Ebre

Aquesta ruta circular per les crestes que porten als cims de la Picossa i l’Estel ofereix bones panoràmiques de l’Ebre, les serres de Llaberia, Cardó i Cavalls, i el massís del Port. Text i fotografia: Oriol Gracià Carles

Ruta amb bici

Els masos històrics de la Batllia

Aquesta pedalada ens endinsa per la Cerdanya més autèntica, la dels prats de dalla i les finques agràries i ramaderes que mantenen activa la seva activitat. El Segre i els boscos de ribera també ens hi acompanyen. Text i fotografia: Miquel Spa Peradejordi

Ruta amb nens

De Montblanc a la màgica cascada de la Vall

Des de la capital de la Conca de Barberà surt un itinerari que mena a un racó bucòlic on l’aigua que cau és la protagonista. Els més petits xalaran! Text i fotografia: Núria Sabaté Fontova

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació