Anuncia't al Descobrir

El Parc Astronòmic del Montsec recull el Premi Starlight 2020

El guardó reconeix la tasca de divulgació de l’astronomia i el cel fosc i les condicions d’observació excepcionals de la zona

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) ha recollit aquest divendres, dia 10 de setembre, durant la primera edició de la Conferència Internacional d’Astroturisme, el Premi Starlight 2020 en la categoria d’Educació i Difusió de l’Astronomia, atorgat per la Fundació Starlight.

El premi suposa un reconeixement a la tasca de divulgació de l’astronomia i el cel fosc i a les condicions d’observació excepcionals amb les quals compta el centre astronòmic. De fet, la serra del Montsec ja ha estat reconeguda en diverses ocasions com un espai prodigiós amb unes condicions d’observació astronòmica excepcionals, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. En aquest sentit, està considerat el millor indret de Catalunya, fins al punt que està protegit per llei. Aquest reconeixement se suma a la categoria d’ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional que va rebre el PAM l’any 2019. A més, la serra del Montsec va ser el segon indret del món a rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l’any 2013, certificació que té l’aval de la UNESCO.

Els Premis Internacionals Starlight reconeixen aquelles entitats que vetllen i treballen per la defensa i la difusió de la llum de les estrelles i de l’astronomia. Durant la cerimònia d’entrega de guardons també es farà una menció d’honor a l’estació de muntanya d’Espot, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, per les activitats de divulgació del cel nocturn desenvolupades a l’entorn de les seves instal·lacions. Gràcies a l’espectacular cel del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es pot gaudir d’un dels espais de muntanya més ben protegits d’Europa i dels Pirineus en matèria d’astronomia. L’any 2018 el Parc Nacional ja va obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight.

Un congrés internacional sobre el turisme vinculat a les estrelles
Els Premis Starlight 2020 s’entreguen en el marc de la primera edició de la Conferència Internacional d’Astroturisme, organitzada per la Fundació Starlight a Évora, Portugal, del 8 a l’11 de setembre. Aquesta cita internacional comptarà amb més d’un centenar de persones vinculades al turisme d’estrelles. Les quatre jornades del congrés estaran dedicades a l’astronomia i es debatran temes com l’astroturisme i el desenvolupament econòmic local, l’educació i la divulgació, així com la protecció del cel nocturn i el patrimoni cultural i científic.

El director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas, ha participat al congrés i ha moderat, el divendres dia 10, la sessió ‘Protecció del cel nocturn: sostenibilitat i mitigació del canvi climàtic’.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació