Anuncia't al Descobrir

Una visita a Tarragona a través dels ulls de Martí i Franquès

Una proposta per descobrir la ciutat a través de personatges rellevants

Aquest mes d’octubre, el Museu d’Història de Tarragona organitza rutes teatralitzades per explicar la ciutat a través dels ulls de personatges rellevants. En aquest cas, ho fa a través dels d’Antoni de Martí i Franquès, destacat científic il·lustrat nascut a Altafulla.

 
PER ETAPES
Antoni de Martí i Franquès (1750-1832) va realitzar el primer estudi a l’Estat sobre la fecundació dels garrofers. Els seus estudis de botànica són el punt de partida de la ruta teatralitzada que comença al Camp de Mart i que tindrà cinc etapes més que faran retrocedir el visitant en el temps: l'Antiga Audiència, la Casa Castellarnau, les escales de la catedral, la Casa Canals i el Museu d'Art Modern, que en el seu moment va ser la casa del personatge.

CIÈNCIA I CIUTAT
“Potser s’ha oblidat una mica, però Martí i Franquès va ser qui va descobrir el percentatge d'oxigen exacte que hi ha a l'aire atmosfèric”, recorda Jaume Martell, qui es posa en la pell del personatge en aquesta ruta. L’itinerari s’endinsa en el vessant científic del personatge però també destapa la seva part més humana i familiar, amb les seves emocions personals més desconegudes, els seus reptes vitals i el seu amor per la ciutat de Tarragona.

HISTÒRIA D’EUROPA
La ruta teatralitzada és un viatge en el temps que transcorre del 1794 al 1832 i explica els esdeveniments que succeïen al món en aquell moment per prendre també consciència dels moments històrics que van viure els nostres avantpassats. La història personal de Martí i Franquès i la de la ciutat s’enllacen amb la de la ciència i la d’Europa. “De fet, el seu nom apareix a les enciclopèdies europees de principis del segle XIX”, apunta Martell.

TEMPS DE CANVIS
La proposta recupera les idees de l’època més destacades en el canvi de segle amb la Revolució Francesa, la Guerra del Francès i el regnat absolutista de Ferran VII. A la vegada, és el moment del pas de l’alquímia a la química i de la proposta de nous sistemes de mesura. La ruta recorda que Martí i Franquès va acollir i assessorar l’expedició francesa que mesurava la distància entre París i Barcelona i que va servir per establir el sistema decimal.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació