Anuncia't al Descobrir

11 museus imprescindibles per visitar amb infants

Espais expositius amb propostes familiars que us encantaran

Els museus obren les portes als nens i nenes que volen divertir-se tot descobrint els tresors que s’amaguen a les seves sales. A Catalunya trobareu una pila d’espais expositius amb propostes familiars. N’hem fet un recull!

Museu Marítim de Barcelona

El museu marítim de Barcelona La Galera Reial de Joan d’Àustria, una de les joies del Museu Marítim de Barcelona

Museu Marítim de Barcelona
Descobriu tots els secrets del patrimoni mariner de Catalunya i de la Mediterrània en un espai únic: les antigues drassanes de Barcelona. Podeu visitar el museu i meravellar-vos amb algunes de les peces ‘estrella’, com la reproducció de la Galera Reial de Joan d’Àustria, el mascaró de proa de la corbeta ‘Blanca Aurora’ o la mostra de cartes nàutiques i instruments antics de navegació. Animeu-vos a participar en els tallers i les rutes en família. Si aneu amb infants de 5 a 12 anys, la millor proposta és la de ‘Grumets intrèpids’, una activitat que fan el tercer diumenge de cada mes i que consisteix a aprendre les tasques que fan els mariners a bord d’una embarcació. I, per visitar les exposicions d’una manera divertida, hi ha diverses opcions. ‘Els tresors amagats dels Guitart’ és un itinerari autoguiat per l’exposició ‘7 vaixells, 7 històries’; ‘Tripulants de Galeres’, una aventura vinculada a ‘Drassanes i galeres’, una de les mostres permanents del museu, amb en Nico i els seus amics, grans coneixedors de les naus que guarda el museu; o ‘Un viatge mar enllà’, en la qual la Laia us ajudarà a descobrir què s’amaga darrere de cada objecte de l’exposició ‘Catalunya mar enllà’.

Cosmocaixa (Barcelona)

El cosmocaixa ofereix un gran nombre d'exposicions La Sala Univers, del Big Bang als nostres dies

Cosmo Caixa
És un dels plans familiars més clàssics per descobrir la ciència d’una manera interactiva i didàctica. No falla mai. I ara, amb l’exposició permanent renovada, és un dels museus imprescindibles per visitar amb infants a Barcelona. A banda de mirar i jugar a la sala Univers i quedar embadalits amb la fauna i la flora amazònica del Bosc Inundat, aquesta tardor podreu visitar les exposicions ‘Print3D’ (fins al 31 de setembre), ‘Tesla, el geni de l’electricitat moderna’ (del 29 d’octubre al 13 de febrer de 2022) i ‘El sol, vivint amb la nostra estrella’ (del 16 de març al 16 d’octubre de 2022). Aprofiteu, també, per participar en les activitats guiades per a famílies per descobrir i explorar diferents temàtiques, com ‘El planetari bombolla’, el taller ‘Dona-li vida al teu robot’, la visita en família ‘Menjar i no ser menjat’, el taller de ‘slime’ o la sessió d’astronomia ‘Planetari. El cel d’avui’. Per a totes, cal reservar amb antelació.

El Museu del Ferrocarril de Catalunya (Vilanova i la Geltrú)

Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú Locomotores a l’espai exterior del Museu del FerrocarrilMuseu del Ferrocarril
Preparats per gaudir de tretze mil metres quadrats d’instal·lacions a l’aire lliure dedicats al món dels trens? Aquest museu, ubicat a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, ofereix una pila de propostes per als més petits i petites de la casa. Hi podreu veure més de cinquanta vehicles exposats, com locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers, entre els quals hi ha el Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a la Península el 1848, o el primer Talgo que va funcionar. Les famílies podreu gaudir del nou espai ‘L’estació petita de Vilanova’, de les audioguies amb dos tipus diferents de recorreguts o de les propostes de cap de setmana: el ConteTREN (a les 11.30 h) o les TRENexperiències (a les 12.30 h). Ah! I si voleu quedar-vos a dinar al recinte, si reserveu amb antelació, també us tindran preparat un pícnic!

Museu de Ciències Naturals de Catalunya (Barcelona)

L'entrada del Museu de Ciències Naturals de Catalunya El vestíbul d’entrada al museu, amb el gran esquelet de balena al sostreMuseu de Ciències Naturals de Catalunya
És el lloc ideal per conèixer la història de la Terra i de la vida d’una manera amena i interactiva. Al Museu Blau els infants es poden passejar per la biodiversitat del món, descobrir-ne la fauna i la flora, connectar amb temes d’actualitat científica i social en l’àmbit de les ciències naturals o contemplar obres d’art inspirades en el món natural. A més, des del museu ofereixen un ampli ventall de possibilitats perquè nens i nenes comprenguin millor el nostre entorn natural i l’impacte en les nostres vides. Visiteu el museu i les seves exposicions (com ‘Bebès animals’, per a nens de 3 a 8 anys) i feu una pausa en el recorregut a les diferents àrees de descans sonor, on podreu escoltar els sons que hi ha un dia de primavera al Montseny, o la zona de descans visual per gaudir d’un audiovisual amb imatges de la natura, especialment, d’éssers microscòpics. Pel que fa a les activitats guiades, també n’hi ha per a tots els gustos, com la ‘Visita guiada al Terrat Viu’, el taller de creació d’històries ‘Un niu d’històries’ o l’activitat per crear criatures i paisatges amb les ombres ‘NiuViu: Ombres que dibuixen’.

Museu del Joguet de Catalunya (Figueres)

Museu de Joguet de Catalunya, a Figueres Una de les sales del Museu del JoguetMuseu del Joguet de Catalunya
Jocs de taula, xarranques, baldufes, bales, figuretes, nines, pilotes... Les sales del Museu del Joguet a Figueres són plenes d’objectes que serveixen per divertir-se o entretenir-se. Travesseu el llindar de la seva porta d’entrada i endinseu-vos en un món de jocs, sorpreses i fantasia. Gaudiu de l’exposició permanent, amb més de 1.200 peces, entre les quals en destaquen algunes dels segles XIX i XX, com nines, cavalls de cartó o cuinetes, o una gran maqueta ferroviària amb tota mena de detalls. Fins al 30 de setembre podeu veure l’exposició ‘Don Osito. L’osset dels Dalí i de García Lorca’; fins al 16 d’octubre, ‘Els vint primers anys de Salvador Dalí’, i fins al 6 de gener de 2022, ‘L’exploració de l’espai: els somnis com a base del coneixement’.

Museu de les Matemàtiques (Cornellà de Llobregat)

Una de les sales del museu de les matemàtiques Matemàtiques manipulatives al Museu de les MatemàtiquesMuseu de les Matemàtiques
‘Les matemàtiques entren per les mans!’ o ‘Prohibit NO tocar’. Són alguns dels lemes d’aquest museu situat al Palau Mercader, on els nens i nenes poden jugar i experimentar les mates interactuant amb tots els materials exposats. Cada sala està dedicada a una personalitat del món de la didàctica i la divulgació de les matemàtiques o de l’antiguitat clàssica. L’exposició permanent es diu ‘Experiències matemàtiques’ i està formada per jocs, construccions i elements diversos agrupats en sales dedicades a la geometria, els miralls, el càlcul i l’estadística, la combinatòria i l’estratègia, i la cartografia. Si hi aneu un diumenge, aprofiteu per reservar plaça al taller de cúpules, que consisteix a construir, utilitzant un únic model de bastó, diferents models d’estructures. En acabar, podreu entrar dins la cúpula com si fos una cabana o iglú, o bé aixecar-la i traslladar-la.

Museu de la Xocolata (Barcelona)

Museu de la xocolata Experimentar amb xocolata, una de les activitats al Museu de la XocolataMuseu de la xocolata
A l’antic convent de Sant Agustí, al barri de la Ribera de Barcelona, els més golafres de la casa trobareu el vostre paradís particular. Es tracta d’un museu que presenta un recorregut pels orígens de la xocolata, la seva arribada a Europa i la seva difusió com un element situat entre el mite i la realitat. Hi trobareu fotografies, textos, maquinària antiga, objectes i espectaculars figures de xocolata com la Sagrada Família, l’Arc de Triomf, el Kremlin o els molins del Quixot. L’equipament està impulsat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona. Apreneu a fer i a crear postres amb xocolata amb les activitats per a nens i nenes, com ‘Artistes de la xocolata’ (de 4 a 12 anys), o les que s’ofereixen per a famílies, com ‘Piruletes’, en què aprendreu a fer piruletes de xocolata utilitzant una mànega i decorant-les amb espècies, fruita seca i fruita.

Gran Museu de la Màgia (Santa Cristina d’Aro)

Sala del Gran Museu de la Magia, a Santa Cristina d'Aro Cartells i objectes màgics a la Sala Faquir SagerGran Museu de la Màgia
En una masia típica catalana, del segle XVIII, situada als afores de Santa Cristina d’Aro, els infants podran endinsar-se en l’univers màgic de l’il·lusionista internacional Xevi, a través d’una espectacular exposició de més de deu mil objectes relacionats amb la màgia. Hi trobareu autòmats, pòsters, aparells de màgia de diferents èpoques, pintures, baralles de cartes, tarots, llibres, objectes curiosos o fotografies. Destaca la col·lecció d’autòmats, de diferents èpoques, la Sala del Violí, la cuina màgica o la Sala del Faquir Sager. Deixeu-vos guiar per en Xevi, que ofereix visites els diumenges i festius a les 12 h.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona)

Vista general de l'exterior del MNAC El Palau de Montjuïc, seu del Museu Nacional d’Art de CatalunyaGetty Images
La millor col·lecció d’art romànic del món, algunes de les obres modernistes més valuoses de Catalunya, noves sales d’art contemporani i molt més. Tot això, en un edifici històric i que deixarà bocabadats els infants, el Palau Nacional, ple d’espais emblemàtics com la sala oval, la sala de la cúpula, l’escala d’honor i el vestíbul. Visiteu-lo d’una manera divertida i entretinguda amb les propostes per a famílies i els itineraris autoguiats i jocs de pistes per a diferents edats, com ‘El robatori del bestiari’, ‘Veig, veig molts capells’ o ‘Crim artístic’.

Museu Egipci (Barcelona)

Primer pla d'un faraó al Museu Egipci El primer àmbit del museu es desenvolupa al voltant de la figura del faraóMuseu Egipci
Desperteu l’arqueòleg que porteu dins al Museu Egipci, un espai on podreu veure una col·lecció permanent formada per més de mil peces de l’antic Egipte. Entre les peces més destacades trobareu l’estàtua del faraó Ramsès, el sarcòfag amb la mòmia d’Ibis, el cap d’or del déu Osiris..., a més de joies, més sarcòfags, més mòmies, vasos canopis, vaixelles, gerres o altres objectes de la vida terrenal i del més enllà. I, per viure una experiència completa, participeu en els diferents tallers per a famílies que organitzen des del museu. Ara en tenen preparat un que us ajudarà a conèixer i entendre els signes d’escriptura dels egipcis, un altre sobre els elements funeraris i les creences màgiques de l’Egipte dels faraons o un tercer que us aproparà a Egipte a través de l’arqueologia i us permetrà participar en l’excavació d’un jaciment egipci del principi de la civilització faraònica, recreat exactament igual que l’original, amb sarcòfags, mòmies, textos jeroglífics, aixovar funerari i moltes sorpreses més.
 

Museu de la Vida Rural (Espluga de Francolí)

Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí Detall d'un dels artilugis del Museu de la Vida RuralMuseu de la Vida Rural
Les xifres del Museu de la Vida Rural parlen per si soles: dotze seccions instal·lades museogràficament en cinc mil cinc-cents metres quadrats amb diverses escenografies, divuit audiovisuals, un ciclorama (calidoscopi de grans dimensions). Tot plegat, per aconseguir que les persones que el visiten coneguin la societat, la cultura, el patrimoni, l’agricultura, l’art i els oficis de la vida rural i reflexionin sobre diversos temes que hi estan vinculats. A més, al Museu de la Vida Rural proposen activitats per a famílies, com la visita taller ‘Cultura ecològica per a famílies’ per tal que els més petits aprenguin, divertint-se, a valorar algunes de les coses més essencials de la vida.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació