Anuncia't al Descobrir

11 museus marítims a la costa catalana

Del cap de Creus al delta de l’Ebre, us proposem diverses maneres d’endinsar-vos en el patrimoni mariner del nostre litoral

Més de cinc-cents quilòmetres de costa ho certifiquen: som gent marinera. Als nuclis costaners, el mar ha marcat la vida, la història i la cultura dels seus habitants. La podem descobrir visitant els diferents espais museístics dedicats a la cultura marinera, al món de la pesca o a la fauna i la flora que habita la Mediterrània. Són indrets on s’atresoren objectes, documents i fotografies que us faran navegar per la història. A més, en molts d’ells s’organitzen activitats, visites guiades i tallers. Us embarqueu en aquesta aventura?

Museu Marítim de Barcelona

Museu Marítim Les naus de les Drassanes, més de 8.000 m2 d’exposicions permanents i temporalsMuseu Marítim de Barcelona
És, sens dubte, un dels museus imprescindibles de la costa i de tot Catalunya. Visiteu-hi l’exposició permanent, situada en un espai únic: les antigues drassanes de Barcelona, on podreu passejar-vos al voltant de reproduccions de vaixells a mida real, com la impressionant Galera Reial de Joan d’Àustria i peces úniques com el mascaró de proa de la corbeta ‘Blanca Aurora’. Ara hi podeu veure les exposicions temporals ‘Traspassant mars i murs. L’art com a salvavides’ i ‘El desig és tan fluid com la mar’. A més, s’hi organitzen activitats familiars, rutes i visites comentades.

Museu del Port de Tarragona

Museu port Tarragona En l’àmbit ‘Entre el mar i la terra’ s’expliquen els inicis i l’evolució del port de TarragonaPort de Tarragona
El nou museu del port va obrir les portes el passat mes de juliol. Es tracta d’un nou espai expositiu situat al refugi número 2 dels Tinglados del Port de Tarragona. Podreu fer-hi un recorregut en què es combina l’exposició d’objectes mariners —com reproduccions de barques o restes de vaixells enfonsats— amb mòduls interactius —com grans pantalles verticals o jocs immersius, com el que us permetrà ficar-vos a la pell d’un capità i conduir una embarcació clàssica de vela. Apunteu-vos a les visites guiades o a les activitats familiars

Museu del Mar de Lloret

Museu del Mar Lloret La façana del Museu del Mar de Lloret de MarTurisme LLoret de Mar
Embarqueu-vos en un viatge al passat per descobrir el comerç de cabotatge per la Mediterrània i les grans aventures d’altura dels pilots i navegants lloretencs. Tan sols us cal entrar a l’edifici de Can Garriga, una de les cases indianes més boniques de la vila, per conèixer les estances d’aquest edifici i endur-vos en el record una pila d’històries marineres.

Museu de la Pesca de Palamós

Museu de la Pesca de Palamós La sala gran del Museu de la PescaMuseu de la Pesca de Palamós
Palamós té sabor de mar. I, sobretot, de peix. Per entendre el passat, el present i el futur de la pesca en aquesta població de la Costa Brava, travesseu el llindar de la porta d’entrada d’aquest museu situat en un antic magatzem del port i deixeu-vos seduir per tot el que es presenta a l’exposició permanent i de tot el conjunt d’activitats que s’organitzen periòdicament, com les visites guiades a la subhasta del peix o els ‘show cookings’ de cuina marinera a l’Espai Peix.

La Confraria, Centre d’Interpretació del Calafell Pescador

Confraria Palamós L’edifici de la Confraria de Pescadors, al passeig de CalafellCalafell històric
Abans de l’arribada del turisme, Calafell havia estat un gran nucli pescador. Com que no hi havia port, les barques es varaven a la sorra, a prop d’un giny mecànic popularment conegut com ‘La Maquinilla’, que ajudava a treure les barques de la mar. Ara, aquest espai es pot visitar, ja que s’ha convertit en un centre d’interpretació que explica els oficis, les arts de pesca i els costums de l’època. A banda de visitar l’exposició permanent, podreu participar en les activitats que organitzen.

Centre d’Interpretació del Far de Calella

Far de Calella El far de CalellaTurisme Calella
El Centre d’Interpretació del Far de Calella és avui dia un espai dedicat a la divulgació dels diferents sistemes de comunicació marítima, terrestre i urbana. Però la seva història ve de molt lluny. Estrenat el 1859, és un dels fars més antics de Catalunya. Els continguts s’expliquen de forma amena a través d’audiovisuals, mòduls interactius i textos en tres idiomes: català, castellà i anglès. Un cop feta la visita, val la pena gaudir de la vista des del mirador: la ciutat i la platja de Calella, a un costat, i les muntanyes del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, per l’altra.

Museu de la Mar de l’Ebre

Museu del mar de l'ebre Una de les sales del Museu de la Mar de l’EbreMuseu de les terres de l'Ebre
A Sant Carles de la Ràpita, aquest museu és una de les seus del Museu de les Terres de l’Ebre. Està situat a l’antic edifici d’oficines i tallers de la Real Compañía de Canalización del Ebro (1857-1858), a tocar del port pesquer. Acull exposicions permanents que mostren la rica biodiversitat, la importància i perillositat de la navegació i les formes de vida del territori entorn de la desembocadura de l’Ebre. Destaca la col·lecció malacològica que va recollir durant més de 50 anys el senyor Joan Brunet.

Espai Far

Far de Sant Cristòfol El far de Sant Cristòfol, la casa de l’Espai FarEspai Far / Juan Giribet
Situat al far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú, consta de tres espais expositius: el Museu del Mar, amb una interessant instal·lació dedicada a la memòria oral dels veïns i veïnes del nucli de Baix-a-Mar; l’espai Víctor Rojas, on s’exposa el bot de salvament de nàufrags del 1916, i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, amb la col·lecció d’objectes de Francesc Roig Toqués i el record de la famosa carpa Juanita. A banda de visitar aquests museus i passejar pel recinte del jardí, des del museu s’organitzen tallers familiars, visites guiades i rutes per la façana marítima.

Museu de l’Anxova i de la Sal

Museu de l'anxova i de la sal Una de les sales del Museu de l’Anxova i de la SalMuseu de l'escala
L’anxova de l’Escala és famosa arreu. A banda de poder tastar-la en els establiments d’aquesta població de la Costa Brava, us animem a descobrir-ne la història en aquest original espai. Visitant-lo coneixereu els secrets de la pesca i la salaó de peix blau, des del segle XVI fins avui. El museu organitza visites comentades, rutes guiades i disposa d’una botiga on podeu comprar, naturalment, anxoves i altres productes.

Museu de la Mediterrània

Museu de la Mediterrània Exposició permanent del Museu de la MediterràniaMuseu de la Mediterrània
Aquest museu us despertarà els sentits i les passions per un territori comú banyat per la mar: la Mediterrània. És un espai dedicat a l’art, la música i la manera de viure de les terres que envolta el ‘Mare Nostrum’. Oloreu-ne les aromes, sentiu els sons i toqueu la seva història a través de l’exposició permanent i de les actuals. Ara n’hi podeu veure una que està dedicada al pintor Francesc Gimeno i, també, l’exposició fotogràfica d’Alejandra Morales i ‘Analogies’, de Col·lectiva Foto Torroella.

Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània

Far de Tossa Exterior del far de Tossa de MarTurisme Tossa de Mar
Els amants dels fars tenen una cita obligada a Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània, un espai dedicat a la història i la tecnologia dels fars de la Costa Brava situat al far de Tossa de Mar. A banda de ser un referent per a qui vulgui endinsar-se i obtenir una visió profunda del món dels senyals marítims, el far s’ubica en un indret privilegiat, al capdamunt del cap de Tossa, a 70 metres d’altura sobre el nivell del mar. Tant la visita al museu com la vista panoràmica des del mirador que hi ha al davant mereixen l’esforç del viatge.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació