Anuncia't al Descobrir

7 castells amb vistes privilegiades al passat i al present

Un recorregut per les fortaleses de la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana és sinònim de sol i de platja, però també de cultura. Emprendre una ruta pels seus castells és un pla immillorable que uneix mar i muntanya, passat i present, cultura i oci. I és que no hi ha millor forma de conèixer el patrimoni d’una terra que perseguir les petjades que les diferents civilitzacions han deixat en la seva fisonomia en forma de castells i fortificacions. Al llarg de la història, al territori valencià, s’hi han succeït una infinitat de batalles que han fet que la Comunitat estigui plena de construccions defensives que avui ens regalen unes vistes privilegiades.

Castell de Peníscola

castell peniscola El castell de Peníscola des de la platjaComunitat Valenciana
Arrenquem la nostra ruta a la província de Castelló, al castell de Peníscola, una imponent fortificació al costat del mar que ens submergeix en la història dels templers. Entre la platja i la serra d’Irta, aquest castell d’estil romànic es troba en perfecte estat de conservació. La visita incita a imaginar llegendes sobre l’orde dels cavallers templers. Conten que el rei de França, Felip IV, llavors empobrit, va voler desmantellar l’orde del Temple per apropiar-se de les seves riqueses. Davant aquesta amenaça, els templers de París van connectar amb els de Peníscola per enviar un vaixell carregat amb cofres de pedres precioses i un manuscrit de Salomó. Ningú no sap què se’n va fer, d’aquest tresor. Diu la llegenda que encara es manté amagat al castell o en algun lloc de la serra d’Irta. Però qui ha fet famós el castell de Peníscola és, sense dubte, el papa Benet XIII, el papa Luna, que el va convertir en seu pontifícia, un privilegi que comparteix només amb el Vaticà i el Palau dels Papes d’Avinyó. Com a curiositat, cal assenyalar que també va ser el lloc on es van rodar algunes escenes de la famosa sèrie Joc de trons. 

Castell de Morella

Morella El castell de Morella presideix el pobleComunitat Valenciana
Seguim el nostre viatge cap a l’interior de Castelló, amb parada obligatòria a Morella, una bonica població on ibers, celtes, grecs, romans, cartaginesos i àrabs van deixar-hi empremta. Erigida als peus del castell i envoltada per una robusta muralla, els seus carrers porticats, les seves cases pairals i el seu ric patrimoni han estat declarats conjunt històric artístic. El castell domina un oceà de muntanyes que va portar Morella a ser una de les fortaleses més importants de tot el Mediterrani. 

Castell de Sagunt

Castell Sagunt Vistes des del castell de SaguntComunitat Valenciana
Ens dirigim ara fins a la província de València, on trobem la ciutat bimil·lenària de Sagunt, amb un teatre romà que és una de les joies indiscutibles de la cultura romana a Espanya. El conjunt arquitectònic, envoltat de muralles de les diferents cultures que es van assentar a la zona, està distribuït en set espais des dels quals s’albira una formidable panoràmica de la comarca i del mar. A la zona de la plaça d’Armes, s’hi localitzen les construccions més antigues, com el fòrum municipal o una vetusta cisterna tallada a la roca coneguda com la dels vint-i-un pilars. S’hi pot trobar, a més, un pis subterrani amb calabossos. El castell va ser declarat monument nacional el 1931. 

Castell de Xàtiva

Castell Xativa Vistes des del poble al castell de XàtivaComunitat Valenciana
Seguim la fins al castell de Xàtiva. Escenari de grans batalles en el passat, després de la conquesta del rei Jaume I es va convertir en la principal fortalesa del Regne de València davant el de Castella. Envoltat de tarongers, està dividit en dos: el castell menor, assentat sobre restes ibèriques i romanes, i el castell major, construït després del període medieval, que és la part més ben conservada. 

Castell de Santa Bàrbara

Castell Santa Bàrbara Des del castell de Santa Bàrbara hi ha unes vistes privilegiades de la ciutat d'AlacantComunitat Valenciana
Baixant fins a Alacant, visitem el castell de Santa Bàrbara, que s'eleva a 200 metres de la costa i que ofereix una impressionant panoràmica de la ciutat. Té tres recintes diferenciats: el més alt conserva les restes més antigues, ibèriques, romanes i àrabs; a l’intermedi, les dependències del segle XVI, i a l'últim, l'anomenat Revellí del Bon Repòs i el monument a l'alacantí Fèlix Berenguer de Marquina, capità general de les Filipines i virrei de Nou Mèxic. 

Castell de Guadalest

Castell Guadalest El castell de Guadelest, un mirador impressionantComunitat Valenciana
Continuem la ruta i arribem fins al castell de Guadalest, un dels pobles més bonics d'Espanya. Situat a la part alta d'un penyal, amb les cases encaixades a la roca, ofereix les vistes més espectaculars de la serra de la Xortà, Serrella i Aitana. Està dividit en dues zones: el barri del Castell, a la part alta de la penya, envoltat per les muralles, i el barri del Raval, que es va crear més tard. Sorprèn la gran quantitat de museus d'aquesta petita localitat, dedicats als pessebres, les cases de nines, les microminiatures o la història medieval. 

Castell de Biar

Castell de Biar El castell de Biar és d'origen musulmàComunitat Valenciana
I acabem el nostre viatge a Biar i al seu castell d'origen musulmà, construït al segle XII, on es poden apreciar les restes de l'antiga muralla i de les torres medievals, i gaudir d'una meravellosa vista. Destaca la ben conservada torre de l’homenatge en un dels laterals i els aljubs destinats a conservar l'aigua de pluja. En definitiva, un recorregut fascinant entre el mar i la muntanya, que ens eleva, ens connecta amb el nostre passat i ens permet, a més, gaudir dels allotjaments amb encant i l'excel·lent gastronomia de la zona.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació