Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

7 escapades sostenibles per gaudir de la natura a la tardor

Idees originals fora dels circuits turístics habituals per viure experiències úniques i respectuoses amb el medi ambient durant els mesos d’octubre, novembre i desembre

És temps d’endinsar-se en un bosc per contemplar l’espectacle cromàtic de les fulles, tenyides de mil tons de vermell, groc i marró. És temps de passejar entre vinyes rogenques o daurades, collir bolets i castanyes, escoltar la brama del cérvol o dormir en una cabana de fusta sota l’ombra d’un faig. A la tardor, la natura esdevé aclaparadora; però deixa de ser-ho si tothom decideix visitar aquests indrets paradisíacs en el mateix moment, d’una manera massiva i sense tenir cura de l’entorn. Emportem-nos els nostres residus, aparquem on toca (encara que hàgim de caminar una mica més), no destorbem els animals, no arrenquem plantes ni flors i —a mesura que sigui possible— evitem les destinacions més clàssiques. Aquest recull de propostes us ajudarà a complir totes aquestes premisses i a gaudir de la tardor d’una manera amable i agradable amb el medi ambient.

Boscos de conte

Fageda de la Grevolosa tardor Tardor a la fageda de la GrevolosaGetty Images
Més enllà de la fageda d’en Jordà i la fageda de Santa Fe, al Montseny —indrets preciosos i fotogènics, però molt concorreguts en aquesta època de l’any—, us animem a descobrir altres espais forestals menys populars i igualment atractius, per gaudir de la increïble gamma de colors amb què es vesteixen les fulles, especialment durant el mes de novembre. Busqueu els boscos de fulla caduca que tingueu més a la vora, i tindreu l’espectacle assegurat. A prop de Centelles, Balenyà i Castellcir, entre el Moianès i Osona, us animem a descobrir l’Espai Natural Protegit de la Sauva Negra, un bosc de faigs, roures, blades, aurons i avellaners amb diversos itineraris per passejar per ombrívols corriols i aturar-vos a descansar en indrets com la font de la Sauva Negra. És un bosc de conte, com també ho són la fageda del Retaule, al Parc Natural dels Ports, la fageda de la Grevolosa, a Sant Pere de Torelló (Osona); o la roureda de les Tàpies, a Calders (el Bages), la roureda del roure reboll al Paratge Natural de Poblet o la roureda de Tordera, al Parc Natural del Montnegre-Corredor. I si no n’heu tingut prou, endinseu-vos al bosc de Carlac, o al bosc de l’Artiga de Lin, a la Vall d’Aran, o en l’única fageda del Pallars Sobirà, situada al bosc de Virós.

Rutes entre vinyes

Vinyes vermelles a la tardor Vinyes vemelles a la tardorGetty Images
Acabada la verema, les vinyes es tenyeixen de colors vermells, grocs i marrons abans de perdre totalment les fulles per rebre l’hivern. Els camps formen postals efímeres que es repeteixen any rere any, però que duren només unes poques setmanes. Un dels millors llocs per gaudir d’aquest moment és al Baix Penedès, concretament, a les vinyes d’Aiguaviva, a la vora del Montmell. Deixeu el vehicle al poble i arribeu a les vinyes a peu, o aprofiteu per fer algun dels itineraris que hi passen. A prop de Barcelona, us esperen les vinyes de la DO Alella, en particular, les que hi ha de camí al turó d’en Galceran, dins del Parc de la Serralada de Marina. Hi podeu arribar des de Tiana. Una altra ruta que us permetrà passar a la vora de camps de vinya és la que va des del nucli antic del poble d’Olivella, al cor del Garraf, fins al castell d’Olivella. L’itinerari, que podreu fer en una hora i mitja, aproximadament, permet conèixer una zona força desconeguda del massís del Garraf, i passa en molts moments al costat d’extensions de vinya. I no hi podia faltar el Priorat, on us animem a viatjar fins a Bellmunt del Priorat i fer una ruta circular de gairebé deu quilòmetres que en gran part del recorregut transcorre entre camps de vinyes. En tots els casos, trobareu cellers on podreu posar la cirereta del viatge fent una visita i un tast de vins.

Quan és temps de collir castanyes

Castanyer a latardor Colors de tardor en un bosc de castanyersGetty Images
El més sostenible és collir-ne només per al consum propi, o, encara millor, no collir-ne. A Catalunya, actualment hi ha 20 milions de castanyers que ocupen 30.000 hectàrees repartides principalment per la Selva i Osona, així com el Vallès Oriental, el Maresme i les muntanyes de Prades. Els boscos més coneguts són els que hi ha al Montseny, i, per tant, són els més massificats durant la tardor. Us recomanem, doncs, altres llocs per contemplar aquests gegants del bosc, amb espectaculars troncs (alguns dels quals, si són molt vells, amb un forat tan gran que us hi podeu ficar a dins). A tocar d’una altra fageda, la de la baga de Collformic, al Brull (Osona), hi ha una colla de castanyers centenaris. Són arbres molt grans i magnificents. Els reconeixereu pels seus troncs arrugats, foradats i retorçats. També en trobareu a l’Alt Empordà, entre Agullana i la Vajol, a la finca de Can Quera; a la castanyeda d’Espinàs, a prop d’Espinelves, a Osona; a la baga d’en Cuc, a Cànoves i Samalús, al Vallès Oriental; o als boscos de l’obaga del Montnegre, entre Sant Celoni i Olzinelles, a tocar de Sant Martí de Montnegre.

Rutes per collir bolets (pintats)

Bosc dels bolets pintats de Poblet Un dels bolets del bosc dels bolets pintats de PobletConsell Comarcal de la Conca de Barberà
Tant se val si no ha plogut o si el terra és massa sec. En aquest bosc sempre hi ha bolets! A la Conca de Barberà, al bosc de Castellfollit, hi trobareu un espai natural molt especial on els bolets estan pintats als arbres. Un recorregut circular de tres quilòmetres, ideal per a famílies, permet albirar fins a sis espècies diferents de bolets gràcies a les pintores de l’artista Genís Colell. La ruta s’inicia a l’àrea de lleure de la casa forestal de Castellfollit, dins del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, des d’on s’agafa la pista forestal. Passareu per til·lers i per una pineda de pi roig, on hi ha els bolets pintats als arbres: peu de rata, apagallums, pinetells, fredolics o farineres bordes… Caceu els bolets amb la mirada i deixeu el cistell i la navalla per a properes ocasions.

El cel de la tardor

Parc Astronòmic Montsec El Parc Astronòmic Montsec és un dels indrets estrella per observar el cel nocturn a CatalunyaParc Astronòmic Montsec
En cada estació de l’any es poden veure constel·lacions i estrelles diferents. Les que es veuen millor en aquesta època de l’any són Orió, les Plèiades, Taure o el Ca Major. Des dels diferents observatoris que hi ha a Catalunya s’organitzen sessions i activitats per distingir-les. Al Parc Astronòmic de Prades tenen una programació periòdica per descobrir el cel. A l’Observatori Astronòmic del Garraf podreu gaudir de sessions d’observació amb orientacions per aprendre a llegir una carta celeste i activitats que us faran estar més a prop de les estrelles. També en fan a l’Observatori Astronòmic de Castelltallat, al Bages; al Parc Astronòmic del Montsec, a la Noguera, o al de Pujalt, a l’Anoia.

Plantes que curen

Herbes aromàtiques en pots Herbes aromàtiques i medicinalsGetty Images
La natura ens regala tota mena de plantes, fruits i arrels que serveixen per cuinar, aromatitzar o fins i tot curar. A la tardor són molts els obsequis que podem trobar a la muntanya, com el saüc —molt eficaç per combatre els refredats, la faringitis, la bronquitis i fins i tot per fer baixar la febre— o la farigola —que afavoreix la digestió i evita els gasos, a més de ser antisèptica i expectorant. Passegeu pels boscos més propers i feu el rebost de l’hivern. O potser preferiu apuntar-vos a algun dels cursos i activitats que organitzen en diversos espais per aprendre a fer servir les plantes com a medicina i cosmètics. Algunes idees són la Xarxa de Parcs de les Olors; l’Herboristeria Nogué, a Ossera; el Museu de les Trementinaires de Tuixent , o Montseny en Viu.

Allotjar-se enmig del bosc

Cabanya a un arbre Cabanyes als boscos de la GarrotxaCabanyes entre valls
El somni de dormir en una cabana a dalt d’un arbre és possible a diferents indrets de Catalunya. Les cabanes més conegudes són les de Sant Hilari Sacalm, situades a tocar del parc d’aventura Selva Aventura, a la comarca de la Selva. Però n’hi ha d’altres, com les Cabanes Dosrius, al Parc Natural del Montnegre-Corredor, al Maresme; o les Cabanyes entre Valls, enmig de la fageda a la Vall de Bianya, a la Garrotxa.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació