Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

8 llocs que heu de conèixer al Solsonès

Propostes per descobrir el bo i millor de la comarca de les mil masies

Al cor del Prepirineu, la comarca del Solsonès és un paradís natural força desconegut i un dels indrets més indicats per fer-hi turisme rural. Entre boscos i prats, travessats per cabalosos rius i rodejats de serralades imponents, s’amaguen un munt d’indrets ideals per organitzar una escapada en plena natura, a més d’un gran nombre de masies pairals que ofereixen la possibilitat de fer-hi una estada. Un cop instal·lats, us recomanem explorar la zona. Podeu començar per:

La presó natural de Capolatell

Altiplà de Capolatell El pla i la serra de BusaGetty Images
A 1.526 metres d’altitud, és un altiplà que s’interromp bruscament en un barranc impressionant. Hi podeu arribar per la carretera de Solsona a Berga. Després de fer uns quatre quilòmetres, agafeu el desviament de Besora i Busa. Quan la pista s’estreny, deixeu el cotxe i seguiu a peu fins al pla (una mitja hora de recorregut). Un cop al pla, camineu fins a l’extrem per arribar al mirador del Capolat i des d’allà fins al Capolatell, una talaia natural que també rep el nom de ‘presó de Busa’, ja que en la guerra del Francès va ser utilitzada amb aquest fi perquè tan sols era accessible a través d’una rampa que es retirava després de portar-hi els presoners. De camí trobareu la palanca de ferro que actualment fa d’accés al Capolatell. És un pont de ferro que salva una caiguda de 109 metres d’altura. Creuar-lo representa entrar a l’antiga presó militar natural, però, això sí, amb la seguretat que ningú el retirarà.

La ribera Salada

Ribera Salada Un dels trams de la Ribera SaladaÒscar Rodbag / Consell Comarcal del Solsonès
El curs de la ribera Salada adopta en diferents trams formes molt capritxoses i atractives. Un dels punts més curiosos és el seu naixement, situat al municipi d’Odèn, a la font de Sant Quintí, d’on raja abundant aigua salada (d’aquí en ve el nom), situada molt a prop de l’ermita romànica de Sant Quintí de Cambrils. Un altre indret interessant és el pont del Clop, on el riu ha erosionat la conca i ha creat un grapat de revolts i gorgs. S’hi arriba per la carretera de Solsona a Bassella (al quilòmetre 3,4 hi trobareu el desviament). Des de la mateixa pista que porta al pont del Clop es pot accedir al mirador, amb una bonica vista de la zona de la ribera Salada i l’Alt Urgell.

Els embassaments de la Llosa i de Sant Ponç

Visió generals els embassaments de la Llosa i Sant Ponç Guixers i l’embassament de la Llosa, amb la serra de la creu del Codó al darrereGetty Images
Podeu gaudir d’aquests dos embassaments apropant-vos-hi i fins i tot fent una ruta en caiac per les seves aigües, però també contemplant-los des dels miradors que esquitxen tota la comarca. Us recomanem el mirador de la creu del Codó per veure l’embassament de la Llosa, i el de la mola de Lord. Al primer, hi arribareu des del coll de Jou seguint un cartell indicatiu a peu de carretera (deu minuts caminant). I al segon, per la pista que surt de Sant Llorenç de Morunys i després caminant vint minuts fins arribar al capdamunt de la mola. Un cop a dalt, podreu visitar el santuari de la Mare de Déu de Lord i contemplar les vistes del pantà i de la serra de Busa.

El riu Aigua d'Ora

Pont romà riu Aigua d'Ora Pont romà sobre el riu Aigua d'OraTurisme Solsonès
Als peus dels cingles de Busa, dins del terme municipal de Navès, el riu Aigua d’Ora forma una àmplia vall amb atractius paratges naturals. Hi podeu accedir des de Navès prenent la pista asfaltada que segueix el riu i arribar fins a indrets com Pujol, Sant Lleïr i Sant Pere de Graudescales. De camí trobareu gorgs d’aigua cristal·lina, petits salts d’aigua, molins fariners o una serradora on es poden veure en funcionament dues de les activitats tradicionals en aquesta vall.

El centre històric de Solsona

Catedral de Solsona Vista general de la catedral de SolsonaÒscar Rodbag
Una passejada per Solsona us permetrà explorar carrers plens de fonts, esglésies, portalades, placetes, façanes decorades amb escuts i caps de biga. Inicieu el recorregut des de l’Oficina de Turisme al Palau dels Llobera, on hi ha el Centre d’Interpretació Turística del Solsonès i el Museu del Ganivet. Un cop situats al pont de Solsona, es pot contemplar una de les millors vistes de la ciutat, amb la muralla en primer pla, la cúpula de la catedral darrere i moltíssims terrats traient el cap muralles endins. Al capdamunt del portal del Pont, el Sol (de Solsona) dona la benvinguda. A partir d’aquest punt, cadascun dels carrers i places de la vila ofereix un atractiu diferent. Visiteu-hi la imponent catedral, el Palau Episcopal amb el Museu Diocesà, la plaça Major, la pastisseria Massana (on fan una coca de croissant boníssima!), el pintoresc carrer i portal de Llobera, la plaça de Sant Joan i la Torre de les Hores.

Les fonts del Cardener

Fonts del Cardener Aigua que brolla a les fonts del CardenerOscar Rodbag / Consell Comarcal del Solsonès
El Cardener és un dels rius més importants de la Catalunya interior i el seu naixement, un dels punts d’interès paisatgístic de la comarca. El punt des d’on comença a brollar el riu és a prop del poble de la Coma, a tocar de l’estació d’esquí de Port del Comte. S’hi poden veure diverses cascades i un salt d’aigua impressionant que cau sobre roques entapissades de molsa. Tot, emmarcat per un paisatge que convida a passar-hi una estona escoltant la remor de l’aigua i contemplant la vegetació.

Torre de Riner

Sant Martí de Riner L'església romànica de Sant Martí de RinerTurisme Solsona
Al cor del Solsonès, en una zona oblidada pels circuits turístics habituals, hi ha Riner, un poble amb deu cases abandonades que formaven part de l’antic nucli situat a la vora del riu Negre. Visiteu-ne la torre medieval, del segle XII, de 16 metres d’alçària i murs de 2 metres d’amplària. Després de veure la torre, contemplant les vistes i escoltant el so del riu Negre, que queda als peus, passegeu pel poble abandonat, contemplant l’església romànica, la rectoria i el cementiri, amb cinc o sis tombes, totes amb les antigues creus de ferro.

Santuari de Pinós

Santuari de Pinós El santuari de Pinós, al centre de CatalunyaTurisme Solsonès / J.A. SAnguinetti
A 894 metres d’altitud, des d’on s’albiren els Pirineus, el Montseny i el Collsacabra, aquest santuari està, ni més ni menys, que al centre geogràfic de Catalunya. Una rosa dels vents, esculpida en pedra, ho indica. Més enllà d’aquesta curiositat, el lloc és un mirador excepcional on també es pot visitar la capella del segle XII, construïda pels cavallers templers. Al costat es troba l’Ajuntament de Pinós i un hostal. S’hi accedeix des de Manresa, des de Calaf o des d’Ardèvol (entre els pobles de Su i Torà).
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació