Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
portada barida
Número 282 - novembre 2021

Baridà, els dominis del Cadí

En aquest número

Món Descobrir

A la recerca del vermell intens

Els agricultors del safrà treballen de valent des de finals d’octubre i fins a mitjans de novembre per tal de recollir la flor, separar-ne el bri i assecar-lo; un procés llarg, artesanal i difícilment mecanitzable. Text: Laia Creus Badia

Reportatge

Costers del Segre

Els paisatges de la DO vitivinícola més diversa i amb més contrastos La DO Costers del Segre no és uniforme. De la plana del Segrià fins als Pirineus, els contrastos en el paisatge i el clima la fan ben particular. I en aquesta diversitat rau la seva fortalesa: a les set subzones de la DO (Valls del Riu Corb, Segrià, Pallars, Rai-mat, Artesa de Segre, Segrià, Urgell i Garrigues) es fa vi amb la marinada, la neu, la boira i el sol roent. I el resultat és exclusiu i singular. Text: Ignasi Revés / Fotografia: Marc Trilla

Dossier central / Baridà

Un paradís de natura entre la Cerdanya i l’Alt Urgell

Reportatge fotogràfic: Jordi Bas

Dossier central / Baridà

La frontissa baridana
 

Recorrem les muntanyes, les valls i els estanys on gaudir de la natura en estat pur El Baridà és un territori curiós que uneix dues planes, la de la Cerdanya i la de l’Urgellet. És un territori petit, certament, però que custodia uns grans espais natu-rals com la cara nord del Cadí, cims que toquen el cel com la tossa Plana de Lles, estanys tan populars com els de la Pera i la vall de la Llosa, sorprenent i de visita imprescindible. Text: Albert Villaró

Dossier central / Baridà

Un rebost immens
 
 

Formatges, carns, bolets, pans cuits amb llenya i restaurants amb bon producte són el menú gastronòmic del Baridà

Les vedelles pasturen a més de 1.500 m d’altitud. Les cabres campen pels camins esbrossant marges i de la seva llet s’elaboren uns formatges de renom internacional. Els pans es couen en forns de llenya. I les carnisseries són obradors d’embotits que serveixen en els millors restaurants. Benvinguts al paradís gormand del Baridà.
Text: Carles Pont

Dossier central / Baridà

Conèixer un indret pel que se n’explica
 

Escoltem les llegendes vinculades a pobles, masos i ponts del Baridà

El Baridà és un territori llegendari, el que suma més densitat de llegendes de tots els Pirineus. Es pot dir que a cada lloc hi ha una llegenda, però n’hi ha que en tenen més de vint. Aquest article n’és una mostra.
Text: Manel Figuera Abadal

Dossier central / Baridà

Al vostre ritme
 

Us proposem cinc rutes per descobrir el territori a peu, pedalant o a cavall Us hem seleccionat cinc itineraris que us permetran gaudir i conèixer el Baridà, els seus entorns naturals, els seus pobles, la seva història. Tres rutes estan pensades per fer-se a peu, una requereix pedals i dues rodes i l’altra la podeu fer a lloms d’un equí. Esteu preparats? Text: Miquel Spa Peradejordi

Dossier central / Baridà

L’allongada canal Baridana
 

L’estudiós del patrimoni pirinenc i escriptor Jordi Pasques ens descriu el Baridà com una terra amb caràcter. Text: Jordi Pasques i Canut / Il·lustració: Navy Muluk

48 hores a...

Blanes
 
 

Passem un cap de setmana tranquil en aquesta població de la Selva marítima, porta d’entrada a un dels litorals més espectaculars del país. Text: Judith Vives Bellalta / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

Cap a l’ermita de Sant Mateu, a Premià de Dalt
 

Us proposem una excel·lent passejada que ens portarà fins a una ermita d’origen ro-mànic mentre gaudim d’una vista espectacular de la façana litoral del Maresme. Text i fotografia: Jordi Bastart

Ruta amb nens

L’enigmàtica torre de Vallferosa
 
 

Una torre de guaita i defensa que té més de mil anys d’existència és l’objectiu d’aquesta ruta que pren la riera de Llanera com a guia fins que arribem a un dels in-drets més inesperats de la Segarra. Text i fotografia: Sergi Ramis i Vendrell

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació