Anuncia't al Descobrir

El monestir de Santes Creus torna a lluir el badalot del portal de l’Assumpta

Han acabat les obres de reparació de la construcció que va ser malmesa el 2018 per culpa de la caiguda d’un llamp

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha finalitzat les obres de reparació i consolidació del badalot, la coberta i les golfes del portal de l’Assumpta del monestir de Santes Creus al municipi d’Aiguamúrcia, a l’Alt Camp. La torre estava en obres des del 2018, ja que un llamp va malmetre aquesta part del monestir. De fet, la constant entrada d’aigua va fer que s’hagués de fer una intervenció d’urgència per evitar una degradació més important. Aquesta reconstrucció s’ha fet a través de l’Institut Català del Sòl basant-se en un projecte de l’arquitecte Pau Jansà. El cost total ha estat de gairebé 87.000 euros, finançats per la companyia asseguradora del monument.

 
Les obres han consistit a substituir-ne els elements en mal estat, conservant-ne els recuperables. A la zona de la torre s’han canviat els elements de fusta i les teules que estaven en mal estat per unes altres de vidriades, semblants a les actuals. També s’hi ha col·locat una anella metàl·lica a l’interior per evitar l’obertura dels paraments i s’ha instal·lat un parallamps al centre de la coberta per evitar que un llamp torni a fer-la malbé. Pel que fa a les golfes, s’han substituït els elements de fusta malmesos i s’ha aplicat un tractament a la resta, així com als elements ceràmics. Finalment, s’ha tret la vegetació acumulada i rejuntat la unió entre les peces en tots els paraments. A la part inferior de la torre s’han repicat els arrebossats amb perill de despreniment, tancat les vies d’aigua i refet les parts degradades amb morters de calç.
 
El portal de l’Assumpta comunicava el recinte exterior amb la mitja clausura, un espai restringit per preservar l’aïllament dels monjos. L’edifici acull la residència del vicari, el monjo encarregat dels serveis religiosos a l’església de Santa Llúcia, on atenia els habitants dels dominis de Santes Creus. La torre que el corona podria haver fet les funcions de comunidor, l’espai des d’on, durant la festa de la Santa Creu (3 de maig), es beneïen totes les terres del domini per exorcitzar-les de tempestes i altres inclemències meteorològiques.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació