Anuncia't al Descobrir

El plaer de fruir de l'alta muntanya

Obaga Activitats fa vint anys que ofereix propostes ecoturístiques al Pallars Sobirà

Les valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, són l’entorn predilecte d’Obaga Activitats, un projecte ecoturístic situat a Isavarre que funciona des de fa vint anys i que permet a visitants i locals meravellar-se i aprendre sobre la natura a qualsevol època de l’any.

Natura amb respecte

Obaga L'observació de fauna amb respecte és una de les propostes d'Obaga activitatsObaga Activitats
L'any 2001, la Montse Ballbè i en Francesc Rodríguez, guies de muntanya i educadors ambientals, van decidir unir esforços i fer realitat un projecte al Pallars Sobirà que tenia l’objectiu d’acostar la muntanya a tothom que tingués ganes de comprendre com funciona la natura d’una manera respectuosa i genuïna. Així va néixer Obaga Activitats, una empresa que, vint anys més tard, continua complint el propòsit inicial amb què es va fundar. El que va començar essent una petita oferta d’activitats de senderisme interpretat i observació astronòmica, avui és un projecte d’ecoturisme que permet a visitants i locals gaudir de tota mena d’experiències que obren la porta a descobrir una pila de mons fascinants que amaguen les muntanyes. A més, també organitzen activitats d’educació ambiental per a escoles del territori i altres punts del país i dissenyen projectes educatius vinculats a la natura per a tota mena d’entitats, escoles i instituts.

Lluny de les massificacions

Observació astronòmica L’activitat que més representa i diferencia Obaga Activitats és l’observació astronòmicaObaga Activitats
“Procurem transmetre als clients l’estima que tenim per la nostra feina i per la natura. El medi que ens envolta és un regal que valorem molt i cuidem cada dia”, explica la Montse. Per tal de contribuir a cuidar l’entorn natural i oferir experiències de qualitat, a Obaga treballen sempre amb grups petits, procuren fer les activitats fora dels circuits habituals massificats i vetllen perquè el seu pas per qualsevol indret de les valls d’Àneu no deixi rastre ni malmeti res. El resultat és una experiència personalitzada, enriquidora, en què els clients han pogut connectar amb aquell entorn i han pogut preguntar tot allò que no han entès o que els ha generat curiositat. “Hem de ser conscients del privilegi que és gaudir de la muntanya i de la sort que tenim de poder-la visitar, de respirar quan som allà i omplir-nos d’aquesta sensació de natura immensa”, recorda la Montse.

Una de les propostes que més èxit té durant l’hivern és el senderisme amb raquetes de neu, un matí que combina explicacions de descoberta de rastres, flora i fauna amb moments de silenci entre els espectaculars paisatges que ofereix el Pirineu nevat. En altres èpoques de l’any tenen especial demanda propostes d’observació de fauna. A la tardor, es tracta de llevar-se ben d’hora per arribar fins a racons on és possible sentir i contemplar la brama del cérvol, de lluny, mentre veus néixer el dia. Durant l’esclat de vida de la primavera les flors i les papallones són les protagonistes, i a l’estiu és el moment de veure de prop un grup d’isards pujant tarteres o algunes marmotes feinejant.

L’activitat que més representa i diferencia Obaga Activitats és l’observació astronòmica, una experiència nocturna que es pot viure a diversos indrets del Pallars Sobirà durant tot l’any. Durant les sessions, que permeten aprendre els coneixements bàsics per poder interpretar el firmament, es fa en primer lloc una observació del cel a simple vista amb l’ajuda d'un làser per tal d’identificar fàcilment tot allò que sigui necessari, i després es passa a l’ús del telescopi. A banda d’identificar els principals elements del cel profund, la Montse i en Francesc combinen explicacions científiques amb relats sobre mitologia popular catalana vinculada amb les estrelles, les constel·lacions i la nit. A més a més, no hi falten infusions preparades amb herbes de la zona o alguns licors pirinencs, com tampoc algunes menges tradicionals pallareses que canvien segons la temporada.

Entre llegendes, estels i productes locals, els visitants se’n tornen a casa amb un bocí de patrimoni cultural pirinenc català sota el braç. “Més enllà dels coneixements, el que volem que s’enduguin els clients d’Obaga és una nova mirada cap a la natura, ganes de tornar en un altre moment de l’any i un somriure a la boca”, afegeix la Montse.

Entrevista a Montse Ballbè Herrero, geògrafa i codirectora d’Obaga Activitats

Montse OK
Com s’ha de fer per trobar l’equilibri entre les activitats turístiques a la muntanya i la conservació de la natura?
La conservació de la natura va estretament lligada a la formació, al coneixement i a la consciència de com cal actuar en el medi natural. I la realitat és que cada vegada s’accedeix més a la muntanya, però anem com més va més justos d’aquesta consciència. És per això que crec queles activitats turístiques a la muntanya són una eina per oferir informació a les persones que s’hi apunten i impregnar-les de bons consells. Són una oportunitat per entendre el medi amb una obertura de ment que sobrepassi les nostres necessitats. Ara bé, aquestes activitats cal que es facin amb qualitat i bon tarannà, per no aconseguir l’efecte contrari. El client se n’ha d’anar havent entès que la muntanya no és un parc temàtic on només compta el seu gaudi. Per tant, el turisme de natura és possible —i necessari!— però amb una regulació de les activitats i la formació necessària per part de les persones que l’ofereixen.
 
Per què us heu adherit al ‘Manifest Descobrir’?
És evident que hi ha un increment del desconeixement en acostar-nos a la muntanya i les empreses que hi fem activitats sovint som els responsables de males praxis. Per això creiem que cal reflexionar per veure l’abast de les activitats que desenvolupem i les conseqüències que tenen. El Manifest Descobrir ens ajuda a caminar en aquesta direcció.

Altres signants del Manifest Descobrir

Reboll L’obaga de la Vall de Montblanc, una de les rutes que ofereix la Cooperativa RebollCooperativa Reboll
Cooperativa Reboll
Una cooperativa formada per persones del camp de la biologia, la geologia, l’enginyeria forestal i les ciències ambientals que ofereixen serveis vinculats a l’ecoturisme, l’educació ambiental, l’estudi i la gestió del medi natural i la participació ciutadana, entre d’altres.
 
Foment Excursionista de Barcelona
Aquest club excursionista de la ciutat de Barcelona, que va ser fundat l’any 1922, treballa per promoure l’activitat esportiva i de muntanya als barris menestrals de la ciutat. Està organitzat en cinc seccions: senderisme, muntanya, escalada, esquí de muntanya i espeleologia.
 
Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya
Aquest col·legi, que aglutina tots els professionals de les Ciències Ambientals, ha creat un cercador de propostes de turisme sostenible per tal d’impulsar el turisme ambientalment responsable. Un projecte participatiu on és possible trobar tota mena d’activitats que tenen en comú el respecte pel medi.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació