Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

La Generalitat impulsa un carnet per identificar els guies habilitats

Aquesta nova eina permet lluitar contra l’intrusisme i assegurar un guiatge de qualitat

El Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, juntament amb la Direcció General de Turisme (DGT), ha creat un nou carnet oficial per tal d'identificar els guies turístics habilitats. Amb aquesta mesura es vol garantir la qualitat de les visites i dels guiatges a les diferents activitats turístiques a Catalunya. Tenir aquest carnet implica que la Generalitat ha validat que la persona en qüestió compleix uns requisits específic, com són la professionalitat del guia de turisme, una qualitat més alta en el desenvolupament de l'activitat i la seguretat que la persona que el té compleix uns estàndards en l'exercici de l'activitat. El carnet, dissenyat en consens amb l'Associació de Guies de Turisme (AGUICAT) i l'Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya (APIT), ja ha entrat en vigor i s'emet en format electrònic, amb la possibilitat de descarregar-lo a dispositius mòbils. Aquest inclou nom, cognom, DNI, número d'inscripció al Registre de Turisme de la Generalitat i, opcionalment, fotografia.

La creació d'aquesta eina vol contribuir a formar un model turístic en què es garanteixi la qualitat amb un benefici directe per als turistes. Fer visites a l'interior de museus o monuments sense estar acreditat comportarà sancions i falsificar el carnet serà considerat delicte penal.
 
Reivindicar els guies
Aquesta mesura dona resposta als reclams del sector, que feia temps que protestaven contra la pèrdua de valor de l'acreditació de guia. Txell Carreras, presidenta de l'AGUICAT explica que "un seguit de polítiques europees ens van fer perdre drets fins al punt que la nostra identificació era un QR, fàcilment falsificable, que havíem de dur a la cartera. D'aquesta manera tothom podia ser guia". Ara fa un any AGUICAT, l’APIT i l'Associació de Guies de Girona van començar un seguit d'accions de protesta que van culminar amb l'inici d'una negociació amb el Departament d'Empresa per recuperar els carnets amb les dades identificaries personals i els idiomes que parla qui el porta.
 
Carreras afegeix que "reivindicar la qualitat dels guies és feina nostra, cosa que ja fem, però sobretot del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat, ja que nosaltres depenem d'ells". Carreras explica també que els canvis fets a la conselleria en els darrers mesos han accelerat aquest procés i des del departament ja pensen a crear una web on apareguin tots els guies acreditats amb les seves especialitats. "Actualment si busques a internet Guies Oficials Barcelona les primeres respostes són guies de Free Tours, els quals no són oficials" exposa la presidenta de l'AGUICAT.
 
Festival Senderista de les Muntanyes de Prades, amb guies acreditat
És per això que el primer Festival Senderista de les Muntanyes de Prades, organitzat per DESCOBRIR i amb la col·laboració de Costa Daurada Turisme i els consells comarcals de la zona, compta amb la totalitat dels seus guies acreditats. El festival també vol ser un reconeixement i una reivindicació de les empreses de guiatge i els guies que en formen part. En aquest cas, els treballadors us aportaran seguretat gràcies a la seva formació i us ajudaran a interpretar l’entorn natural i cultural.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació