Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

La Reserva Nacional de Caça de Boumort celebra trenta anys aquest octubre

És un dels millors punts de les comarques de Lleida per a l’observació de fauna salvatge

La Reserva Nacional de Caça de Boumort és un dels millors punts per a l’observació d’animals salvatges de la demarcació de Lleida i aquest mes està de celebració: es compleixen trenta anys des de la seva fundació. La reserva va ser creada el 23 d’octubre de 1991 per tal de protegir i fomentar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge. 

L’espècie que caracteritza la reserva és el cérvol, que ha aprofitat la zona per crear una de les poblacions més ben estructurades dels Pirineus. També hi destaca la presència de l’isard i del cabirol. Durant els mesos de setembre i octubre té lloc l’anomenada ‘brama del cérvol’, un espectacle auditiu utilitzat per a l’aparellament. Els cérvols mascles competeixen amb els seus brams per conquistar les femelles, i els exemplars dominants creen els seus propis harems, bramen constantment i no paren de perseguir-se i de lluitar amb la resta de mascles competidors. Algunes empreses autoritzades ofereixen excursions guiades per observar aquest ritual.

El cérvol, però, no és l’únic animal que podem trobar a la zona de Boumort. Hi abunda la presència del porc senglar, el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc, la becada, l’aufrany, l’àliga daurada, el falcó pelegrí, el duc, la guineu, el teixó o la fagina. En l’àmbit ornitològic, Boumort pot presumir d’haver acollit el naixement de seixanta exemplars de voltor negre en els últims deu anys. Per tal de millorar l’observació tant de voltors com d’altres tipus d’aus, la reserva ha habilitat punts especials per fer el seguiment dels ocells. La Reserva Nacional de Caça de Boumort ha estat pionera en la utilització d’observatoris o aguaits per a l’observació i fotografia de la fauna salvatge. L’aguait del canyet de Boumort —zona on es deixen restes d’animals morts i on és possible veure un animal en perill d’extinció com és el trencalòs— va entrar en servei l’any 2004 i va ser dels primers de Catalunya que responien a una visió moderna dels observatoris de fauna.

La protecció i el control de què s’han beneficiat aquestes serres, a partir de la creació de la reserva han generat una millora del seu estat de conservació, un ordenament i regeneració dels hàbitats naturals i una potenciació dels recursos turístics i econòmics dels municipis integrats a la reserva i a la seva rodalia.

Des del punt de vista econòmic, la reserva genera uns ingressos directes als municipis que la integren. Els ajuntaments i els propietaris de terrenys disposen d’uns permisos de caça per a la venda directa, els quals reverteixen directament als municipis i a les propietats.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació