Anuncia't al Descobrir

Una cita ineludible amb la cultura popular: la Fira Mediterrània de Manresa

Més de 60 propostes artístiques de cultura popular tindran lloc a la capital del Bages entre el 14 i el 17 d'octubre

Més d’una seixantena de propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu tenen una cita del 14 al 17 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa, que celebra la 24a edició i recupera part de l’activitat que no va poder fer l’any passat a causa de la pandèmia.

 
Joves protagonistes
Els artistes emergents que parteixen de l’arrel com a matèria primera tindran un protagonisme destacat que s’evidenciarà des del primer dia amb l’estrena de Trencadís, la primera proposta artística de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), una formació integrada per trenta-un joves amb esperit innovador i experimental que interpreten noves creacions inspirades en l’arrel tradicional catalana. La Fira també comptarà amb artistes internacionals, com la cantant i compositora gregosudanesa Marina Satti i l’artista francomarroquí Walead Ben Selim.
 
Mirades a l’arrel
Diferents artistes del món contemporani que també incorporen la mirada a l’arrel en les seves propostes seran els protagonistes d’un altre dels eixos al voltant dels quals es desenvoluparà la Fira en la seva edició d’enguany. És el cas d’artistes com Tanxugueiras, que demostraran per què han revolucionat el folk gallec amb la seva proposta festiva i contundent; o el d’Amorante, que acostarà al públic el cançoner d’arrel basc a partir del seu darrer treball en solitari, i també experimentant amb el duet Los Sara Fontán.
 
Circ i dansa
El circ i la dansa també conflueixen amb la cultura popular. A la Fira quedarà palès amb l’espectacle de circ Kristall Bohème [excavación anónima], amb què la creadora Vivian Friedrich es retrobarà amb la tradició familiar de l’artesania del vidre, i amb diferents propostes de dansa, com les que oferirà el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert amb Andrés Marín i Jon Maya per presentar les seves interpretacions de l’aurresku, dansa tradicional basca, o les de Laia Santanach, que amb Tradere s’aproparà a les tradicions que exposen el cos.
 
Els Rizomes de la Fira
El rizoma és una tija subterrània que creix de forma horitzontal respecte a la superfície del sòl i conserva la capacitat d'emetre nous brots i arrels a partir dels seus nusos. Amb aquesta idea, la  Fira proposa la descoberta de noms de la cultura popular a partir d’exposicions o conferències. En aquesta edició descobrirem l’etnocoreògraf Manuel Cubeles, amb motiu del centenari del seu naixement, així com el músic i folklorista Joan Tomàs i la poetessa, folklorista, compositora i pedagoga Palmira Jaquetti, dels quals se celebra el 125è aniversari del naixement.
 
L’ObradorLAB
El públic de la Fira Mediterrània podrà veure tres treballs que es troben en procés de creació. Serà el cas del que Heura Gaya, Marçal Ramon, Ivó Jordà i Atzur duen a terme traslladant a l’actualitat el llegat recollit pel musicòleg Felip Pedrell al Cancionero musical español; el que Adrià Grandia desenvolupa refent l’imaginari sonor de la viola de roda a Re-, i Al voltant dels trobadors contemporanis, un projecte que reuneix quatre joves autors, compositors i intèrprets de llengua occitana i catalana per fer una relectura de l’art del trobar.
 
Per a famílies i escoles
La Fira Mediterrània vol arribar a totes les edats i, en aquesta edició, ho fan relacionant la cultura i l’educació, proposta que encapçala també les jornades professionals de la cita manresana. Enguany ho fa amb la programació d’espectacles com Ganbara Doinuak, de la companyia basca Markeliñe i que tracta la importància de conservar el patrimoni; amb la veritable història d’en Jan Petit, protagonista de la cançó popular, que explicarà la Cia. del Teatre de l’Aurora, o amb No sé com gloses!, una proposta teatral sobre el cant improvisat.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació