Anuncia't al Descobrir

'Menja, actua, impacta’: una exposició per qüestionar-nos com mengem

Fundesplai inaugura una mostra que revela el poder de les eleccions individuals en l'àmbit alimentari com a motor per canviar el món

Una exposició immersiva i interactiva mostra de quina manera la nostra alimentació pot canviar el món. Sota el títol de 'Menja, Actua, Impacta', Fundesplai proposa un viatge de descoberta dels greus efectes que la nostra manera de menjar té sobre la nostra salut i la del planeta, però també de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari. Durant el recorregut de l’exposició es plantegen els grans reptes de l’alimentació sostenible: el malbaratament alimentari, la reducció del consum de proteïna animal, el consum de productes de proximitat i de temporada, els riscos per la salut del consum d’ultraprocessats i la reducció del consum d’envasos, especialment del plàstic.
 
"Tenim prou evidències que el sistema alimentari actual posa en escac i mat la vida a la terra tal com la coneixem ara", en paraules de Carles Xifra, director d’innovació i continguts i director de l’exposició, que explica que el projecte es basa en el convenciment que "la nostra dieta canvia el món". En aquest sentit, s'ha plantjat una exposició "intencionadament provocadora, per animar a actuar."
 
'Menja, Actua, Impacta' ocupa més de 1.500 m2 i ocupa el nou espai multifuncional de la seu de Fundesplai (c/Riu Anoia, 42-54, al Prat de Llobregat). Està programada fins al juliol de 2023 i, al llarg dels divuit mesos de durada, s’espera que la visitin més de 200.000 persones. La visita a l'exposició promet ser impactant. No s'han estalviat recursos plàstics i audiovisuals al servei dels objectius que enumera el títol de l'exposició. Des del videoclip projectat en tres pantalles gegants en què el raper Yung fa un crit d'alarma contra la situació actual, fins a la proposta de mantenir-se connectat digitalment amb el projecte després de visitar-lo, el recorregut promet mantenir desperta l'atenció dels visitants en cada passa. Per fer-se una idea de la dimensió del projecte, la mostra ha tingut un cost d'1.250.000 euros.

Activitats per descobrir el Delta del Llobregat
A més, fora de l'espai on s'ha instal·lat, l’exposició es pot combinar amb diverses activitats per gaudir d’una jornada de descoberta del Delta del Llobregat, l'entorn immediat d'aquest equipament. D'aquesta manera, hi ha visites coordinades amb els guies dels espais naturals, el CRAM (Centre de Recuperació d´Animals Marins), el parc agrari del Baix Llobregat, etc. I, més enllà del pla presencial, l’exposició ofereix un programa digital a través de www.menjaactuaimpacta.org, que en serà la perllongació virtual i una forma de conèixer-la, comunicar-s'hi i interactuar-hi. 
 
Paral·lament, s'ha dissenyat un programa educatiu adreçat a escoles i centres de lleure. El programa proposa visites adaptades a l’exposició i tallers amb propostes  d’experimentació, jocs i enigmes centrats en descobrir aspectes de l’alimentació que van des de la salut, la ciència, l’art, etc. Per a Carles Xifra, "l'educació no canvia el món, però sí que canvia les persones que canvien el món", de manera que l'àmbit pedagògic és una peça fonamental del prohecte.
 
D’altra banda, durant els divuit mesos de l’exposició, es durà a terme un extens programa d’activitats, fòrums i debats entorn a l’alimentació sostenible desenvolupat en col·laboració amb universitats, experts, entitats, empreses i moviments ciutadans.
 
'Menja, Actua, Impacta', forma part de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021, compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament del Prat de Llobregat, així com la col·laboració i suport de diferents centres de recerca, institucions i empreses.

Amplicació del Centre Esplai
La inauguració de la mostra coincideix amb la inauguració de l'ampliació del Centre Esplai, la seu que Fundesplai (Fundació Catalana de l'Esplai) va obrir al barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, l'any 2007. Amb l'ampliació, a més de l'espai multifuncional, de 4.500 m2, la seu guanyarà un centre de formació de 1.400 m2, amb 14 aules amb una àgora per a actes especials i un nou mòdul de l’actual alberg, que passarà de 175 a 225 habitacions. L’ampliació es completarà amb la propera obertura d’un gran parc públic dins del mateix recinte inspirat en l’ecosistema del Delta del Llobregat.
 
Fundesplai és una entitat sense afany de lucre amb més de cinquanta anys d'història. Se centra en projectes d’educació dels infants i joves, del tercer sector i del medi ambient. L'any 2019, el conjunt dels seus programes van sumar gairebé 300.000 participants.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació