Anuncia't al Descobrir

5 maneres de descobrir les botigues del passat

Cinc poblacions on podreu viatjar en el temps i conèixer com era el comerç fa cinquanta, seixanta o setanta anys

Les prestatgeries, els productes que s’hi exposen, els mobles, les olors, les textures… Les botigues antigues ens evoquen temps pretèrits. Els adults, quan hi entrem, recordem amb nostàlgia els episodis de la infància. Els nens i nenes, en canvi, se sorprenen en veure com eren les balances o les caixes registradores fa dècades. Cada vegada queden menys comerços històrics en funcionament, però per sort algunes botigues —encara que hagin deixat de fer el paper per al qual van ser pensades— s’han convertit en museus. Les voleu conèixer?

Cal Jaume Punto a Santa Coloma de Queralt

Cal Jaume Punto Visita guiada a la botiga de Cal Jaume PuntoSanta Coloma de Queralt
A Santa Coloma de Queralt, al cor de la Conca de Barberà, hi trobareu intacta una de les botigues més famoses d’aquesta població al llarg del segle XIX i fins al darrer terç del segle XX. Cal Jaume Punto, situada al número 17 del carrer Major, era una típica botiga de queviures. S’hi podia comprar gairebé de tot: queviures, licors, espècies, productes de pastisseria i confiteria, herbes, espècies, dolços… Hi ha qui recorda els articles que es fabricaven ells mateixos a l’obrador que tenien a la part posterior de la botiga —com la xocolata a la pedra, els torrons, les neules o tota classe de dolços, a més de les espelmes o les pastes de sopa. Des de l’Oficina de Turisme organitzen visites guiades per recordar amb tots els sentits un temps en què a la mateixa botiga es torrava la fruita seca o el cafè, es molien les espècies i el cacau o es feien els xarops de poncem o l’orxata d’ametlles.

Ruta de les antigues botigues de Barcelona

Rei de la Màgia Barcelona El Rei de la Màgia, una de les botigues per les quals passa la ruta dels comerços centenarisIcono Serveis
Punt de partida: la plaça de Sant Jaume. Punt d’arribada: la Rambla, a l’altura del Gran Teatre del Liceu. I entremig: un tast de la Barcelona que fa poques dècades estava en un moment d’esplendor visitant els comerços del centre. Fet i fet, alguns d’aquests comerços centenaris encara estan en actiu, per bé que molts es troben en perill d’extinció. D’una manera o d’una altra, són locals gastronòmics, botigues de roba especialitzades, bars o cafeteries. Testimonis d’un temps passat que ens ajuden a entendre i recordar com es vivia a Barcelona fa cent anys, adonar-nos de com ha evolucionat la societat i el comerç d’aleshores ençà i reivindicar el seu valor. No debades, aquestes botigues històriques són un bé que cal conservar. La ruta dura unes dues hores i està guiada per Icono Serveis Culturals.

Les botigues de la plaça Gran de Calaf

Calaf botiga antiga A Calaf es poden visitar fins a vuit botigues antiguesTurisme Calaf
Calaf viatja a l’inici del segle XX recuperant els antics petits comerços de la plaça Gran, ara tancats, i convertint-los en un gran museu amb diferents seus que exposa les botigues tal com eren abans de tancar-les. Aquest projecte pren el nom de ‘Les botigues de la plaça Gran, un tresor recuperat’. Actualment hi ha fins a set botigues museïtzades: el celler, la impremta Joan Oller, la pastisseria Cal Mestres, els ultramarins Cal Feu, el colmado Cal Sala, la merceria perfumeria Cal Garrifa, l’antiga Escuela de niñas i, finalment, Vetes i fils Cal Cisteller. Les visites són els dissabtes, a les 10 h i a les 12 h, i el primer i el tercer diumenge de mes, a les 11 h. Trobareu més informació a la web de turisme de l'Anoia i de Calaf

Vermut i botigues amb història a Reus

El Barató Reus El Barato és una de les botigues més ben conservades de ReusLa teva ruta
Un dels atractius de Reus són els seus establiments. Els carrers i places del centre són plens de botigues centenàries, espais plens d’història que formen part del patrimoni material i immaterial de la ciutat. Podeu fer la ruta guiada amb ‘La teva ruta’ o per lliure. Cerqueu la botiga de teixits Casa Navàs, la botiga de teixits per a la llar i disfresses El Barato, la Ganiveteria i Perfumeria Cavallé, la Cereria Salvadó, la Sastreria Queralt, l’estudi de fotografia Niepce, l’Armeria i Ferreteria Vernis i el Colmado Baró.

Ruta de l’antic comerç a Salàs de Pallars

La botiga d'ultramarins a Salàs de Pallars La botiga d’ultramarins a Salàs de PallarsBotigues Museu Salas
A poc a poc, les petites botigues de pobles i ciutats han anat desapareixent. Els productes genèrics o a granel s’han substituït per milers de marques que es fan la competència entre elles amb tota mena d’anuncis i reclams. El petit comerç està en perill i les botigues que queden als pobles són molt diferents de les que hi havia a començaments de segle. És per això que a Salàs de Pallars, al Pallars Jussà, ens proposen una ruta per diferents botigues d’època, que s’han recuperat i ambientat tal com eren entre mitjans del segle XIX i finals dels anys setanta. La visita guiada s’inicia al Cafè Salón, a la plaça del Mercat, i continua per un itinerari pel nucli antic que porta a set establiments més: l’estanc, la farmàcia, la botiga d’ultramarins i colonials, el quiosc, la impremta i la barberia. A més, també es pot visitar l’exposició sobre la marca Danone fins al gener del 2020.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació