Anuncia't al Descobrir

7 pobles petits, tranquils, encantadors i poc coneguts de Catalunya

Us proposem conèixer un seguit de petites poblacions que no són grans destinacions turístiques però que, en canvi, tenen una gran riquesa patrimonial i natural

Ja diuen que al pot petit hi ha la bona confitura. És el cas d’aquests set pobles situats en diferents racons de la nostra geografia. Són indrets idíl·lics que estranyament no s’han fet massa populars i que encara conserven la seva essència. Sense ànim que deixin de ser llocs tranquils, us animem a visitar-los sense presses, amb cura i alterant el mínim possible la seva pau i autenticitat.

Sant Llorenç de la Muga

Sant Llorenç de la Muga Església de Sant LLorenç de la MugaGetty Images
Amb un recinte emmurallat dels segles XIV i XV, les torres de vigilància, les portes d’accés a la vila i l’església romànica, aquest poble de l’Alt Empordà és el més ben conservat i pintoresc de l’espai natural de Salines-Bassegoda. Us hi podeu endinsar travessant el pont medieval sobre el riu Muga i, pas a pas, anar descobrint portals, carrers empedrats, el passeig a la vora del riu o l’església de Sant Llorenç —d’origen romànic.

Montfalcó Murallat

Montfalcó Murallat El castell de Montfalcó presideix el poble de Montfalcó MurallatClodio / Getty Images
Viatgeu en el temps fins a l’edat mitjana en aquest poble de la comarca de la Segarra, que, com indica el seu nom, està envoltat per muralles. Es tracta d’un exemple excepcional de vila closa, declarada bé cultural d’interès nacional, una de les que millor es conserven a Catalunya. Passegeu pels carrerons amb porxos, visiteu l’antic forn comú i arribeu fins a l’església de Sant Pere, amb vista a la plana segarrenca.

Rivert

Rivert Cases de pedra encimbellades a la muntanya de RivertWikimedia Commons / Gustau Erill i Pinyot
Al Pallars Jussà, Rivert és un poble singular, amb les cases enclavades a les roques i carrers empedrats plens de cases i edificacions que s’adapten a les formes de la muntanya. Té gairebé cinquanta habitants de tot l’any, si bé a l’estiu i en períodes de vacances el nombre creix. Passegeu pels carrerons i visiteu les seves fonts naturals, la cascada i l’antic molí, que encara conserva part de la maquinària original.

Copons

Copons La plaça porticada de Copons és un dels atractius del pobleWikicomons
És un dels pobles més acollidors a la vall alta de l’Anoia. A qualsevol racó, s’hi respira història. Està situat entre dues valls, al peu de la serra de Rubió. Deambuleu sense presses pels carrers estrets i la seva plaça porticada, amb restes d’edificacions antigues i cases senyorívoles.

Tivissa

Poble de Tivissa Tivissa, el nucli que dóna nom al muntanyós municipiKovgabor79 / Thinkstock
Cerqueu l’encant meridional passejant per aquesta vila de la Ribera d’Ebre, situada a les faldes de la serra de Llaberia. Es tracta d’un poble medieval, que encara manté l’estructura original dels carrers estrets i empedrats. Al centre hi ha l’església de Sant Jaume de Tivissa, un gran edifici format per l’antiga església, la capella del Rosal i el nou temple. Passeu per l’agrobotiga a comprar productes de la zona: vi, avellanes, olives, mel…

Viliella

Viliella Les cases de Viliella, a la CerdanyaGetty Images
És el darrer poble de la vall de la Llosa, a la Cerdanya, format per un grupet de cases a quatre quilòmetres de Lles. Una passejada pels seus carrers us permetrà observar cases de pagès molt pintoresques a la vora del riuet que travessa el nucli, i l’ermita romànica de Sant Sebastià, amb el petit cementiri a tocar. Apropeu-vos a peu fins al Molí del Salt, una cascada que va a parar a una gorga profunda. S’hi arriba en mitja hora des del poble seguint el GR 107 i desviant-se pel primer trencall a la dreta. El so del salt d’aigua del riu de la Llosa és la millor guia sonora per arribar-hi.

Olivella

Olivella - Jordi Avellaneda Olivella - Jordi Avellaneda
El nucli antic d’Olivella és una de les portes d’entrada al Parc Natural del Garraf i punt de partida de diferents rutes per descobrir la zona Està situat a 211 metres d’altitud, sobre un petit turó. L’acollidor grup de cases de pedra s’agrupa al voltant de la casa de la vila i l’església de Sant Pere i Sant Feliu, un edifici bastit entre els anys 1625 i 1671, fruit de l’ampliació d’un temple anterior. Les excursions estrella són les que arriben des del poble fins al Castell Vell o la que baixa fins al poble abandonat de Jafre.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació