Anuncia't al Descobrir

8 meravelles del Parc Natural de la Serra de Montsant

El bo i millor de la muntanya dels ermitans

No és la serra més alta ni la més extensa, però sí una de les més evocadores i significatives de les que s’aixequen a les comarques tarragonines. Tradicionalment ha estat una muntanya on s’han refugiat un gran nombre d’ermitans, fugint de la societat i de les seves temptacions, amb l’objectiu de viure en un paratge solitari, lluny de qualsevol senyal de civilització. És per això que la serra és plena d’ermites aïllades que avui són un reclam per als excursionistes. Us proposem, doncs, un petit viatge per descobrir algunes d’aquestes ermites, endinsar-vos en els boscos, enfilar-vos fins als miradors, passejar pels pobles o conèixer els seus conjunts monumentals. I si hi voleu posar la cirereta, visiteu algun dels cellers que envolten el parc, famosos per la qualitat del seu vi, amb la denominació d’origen que porta el seu nom (Montsant).

Cartoixa d’Escaladei

Cartoixa d'Escaladei Entrada a la Cartoixa d'EscaladeiWikimedia Commons
Als peus d’un dels grans cingles del Montsant, anomenat la serra Major, és una de les visites imprescindibles si feu una ruta pel Priorat. Es tracta d’un conjunt monumental format pels vestigis del que fou la primera cartoixa de la península Ibèrica, i el lloc des d’on antigament el prior gestionava el territori de l’actual comarca del Priorat. Visiteu-ne el claustre i la cel·la reconstruïda, la qual permet veure amb claredat com vivien els monjos d’aquesta comunitat, i no us perdeu l’audiovisual sobre la història de la cartoixa i unes maquetes on veureu com era abans i com és ara.

Albarca

Albarca El poble d'Albarca està situat entre dues vallsSiurana Turisme
Aquesta vila, avui pràcticament deshabitada, forma part del municipi de Cornudella de Montsant. Passegeu pels carrerons del poble, que conserven tot el seu encant, i visiteu la seva església, amb l’absis romànic. A banda de visitar el poble, podeu fer moltes rutes pel Parc Natural, com la que arriba a l’ermita de la Mare de Déu de Montsant.

Roca Corbatera

Roca Corbatera La serra Major i la Roca Corbatera, des de SiuranaGetty Images
Amb una altitud de 1.163 m hi ha la roca Corbatera, el cim de la serra de Montsant. S’aixeca sobre els cingles de Cornudella de Montsant i és un lloc privilegiat des d’on s’albira tota la comarca del Priorat, el Camp de Tarragona i, fins i tot, els Pirineus o, en dies molt clars, l’illa de Mallorca. Hi podeu arribar des d’Albarca, seguint l’itinerari 11 del Parc Natural.

El congost de Fraguerau

Congost de Fraguerau Roques de formes capritxoses i arrodonides al congost de FraguerauWikimedia Commons / Mikipons
Planteu-vos a Ulldemolins per visitar les ermites de Sant Antoni i Santa Bàrbara i fer l’excursió fins a aquest paratge que forma el riu Montsant entre la serra la Llena i la de Montsant. El lloc rep el nom de l’ermità fra Guerau, un home que va viure en una balma propera al riu a l’edat mitjana, al costat de la qual s’alça l’ermita romànica de Sant Bartomeu. Passareu per les Cadolles Fondes, unes basses esculpides a la roca, pel pont penjant per travessar el riu i pel costat de grans roques de formes arrodonides, com les dels Tres Jurats o la Roca Balladora.

Ermita de la Pietat

La Pietat Per arribar a la Pietat, caminareu sota l’atenta mirada de les parets verticals de MontsantWikimedia Commons (Teresa Llena)
Des de la cartoixa d’Escaladei es pot fer una excursió fins a la Pietat, una masia del segle XVIII que es va construir per ordre del prior com a lloc de repòs per als monjos. En només quinze minuts, i a través del camí dels Cartoixans, amb molt bona vista sobre les ruïnes de la cartoixa i el mar de vinyes del territori de la denominació d’origen Montsant, s’arriba a la masia. Un cop allà, hi ha dues opcions: o bé tornar al punt d’inici o bé continuar fins al mas de Sant Antoni (antic poble de Montalt) i la font Pregona, on, segons la tradició, l’aigua mai no deixa de brollar. Per fer tota la ruta sencera, es necessiten unes dues hores.

El mirador del Montsant

Mirador Montsant Vista des de la serra de MontsantGetty Images
Hi ha moltes maneres d’endinsar-se en el Parc Natural de la Serra de Montsant, al nord del Priorat. Una d’elles és accedir-hi pels cingles de la serra Major de Montsant des de la Morera de Montsant, el poble més alt i antic del Priorat històric. La ruta avança pel grau de la Grallera, amb les altíssimes parets rocalloses que impressionen per la seva rectitud i que li donen la forma de gran taula, i arriba fins al mirador de la serra Major. Des d’aquí, la vista de tot el Priorat és impagable. Per brindar per tot el que heu vist i viscut, us recomanem una visita al celler Perinet, on podreu gaudir d’un esmorzar o un pícnic entre vinyes o d’una visita guiada i un tast.

Els cingles de Siurana

Siurana L’església, els cingles i el pantà de SiuranaGetty Images
No és estrany que la vila de Siurana, un poble mig penjat al capdamunt d’uns cingles damunt l’embassament que porta el seu mateix nom, sigui un dels llocs d’interès més visitats del Priorat. El tipisme dels seus carrers, la bellesa de la seva església romànica, la singularitat de les restes del darrer castell àrab de Catalunya i l’espectacularitat del paratge on està situada, la fan única.

Ermita de Sant Salvador

Ermita de Sant Salvador L’ermita de Sant Salvador, a MargalefWikimedia Commons / Arnaucc
Una de les tantes ermites amagades de la serra de Montsant és la de Sant Salvador, del segle XVI. Es tracta d’un temple molt senzill, construït dins d’una balma, recollit dins la muntanya. És un lloc ideal per fer-hi una excursió, contemplar el paisatge dels voltants i fer un glop d’aigua fresca a la font. S’hi arriba des del poble de Margalef de Montsant, on podeu visitar el Centre d’Interpretació de l’Oli i de les Economies Productives de la Serra del Montsant.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació