Anuncia't al Descobrir

Immersió a la Catalunya rural

Coneixem Olea Soul, una agència de viatges de les Garrigues especialitzada en turisme gastronòmic adherida al Manifest Descobrir

Olea Soul és una agència de viatges especialitzada en turisme gastronòmic situada a la comarca de les Garrigues. Al darrere hi ha l’Ariadna Boixader i l’Ignasi Merino, que fan d’amfitrions d’una terra feta d’oliveres, vinyes i murs de pedra seca on l’oli, el vi i el menjar són part indestriable del paisatge.

D’Estats Units a la Pobla de Cérvoles

tast olis
Antropòloga de formació i curiosa de mena, l’Ariadna Boixader va estudiar antropologia als Estats Units i va fer un mestratge en estudis rurals a Mèxic. Com que no n’havia tingut prou, en tornar a casa va cursar un altre màster sobre antropologia urbana amb la intenció de fer un doctorat i dedicar-se a la recerca. Però les poques expectatives del món acadèmic la van desencisar i així es va començar a dibuixar un nou camí que l’ha portat fins on és ara. Va deixar el món universitari per assumir el repte de tornar al lloc que l’havia vist créixer, la Pobla de Cérvoles, i intentar guanyar-se la vida des d’aquest poble de gairebé 200 habitants situat al sud de la comarca de les Garrigues, als peus de la serra de la Llena. “Un cop al poble, vaig tenir una feina que em va permetre descobrir que a la zona hi havia una pila de projectes molt potents vinculats a l’agricultura i a la gastronomia, alguns d’innovadors, que no tenien visibilitat. Unes joies absolutes que segur que molta gent voldria conèixer. I així va néixer Olea Soul”, explica l’Ariadna. Vuit anys més tard de l’inici del projecte, Olea Soul ofereix experiències pensades per gaudir amb els cinc sentits i que donen la possibilitat de descobrir des de dins el dia a dia de la Catalunya rural. “Sovint treballem amb gent que no ha fet mai turisme i a partir de nosaltres obren puntualment aquesta porta”, celebra l’Ariadna. Ella i el seu soci i company, l’Ignasi Merino, s’encarreguen de detectar aquells productors lligats al territori que tenen alguna cosa a explicar i que ofereixen quelcom diferent i original. Tot seguit dissenyen, conjuntament, experiències turístiques de petit format atractives per al visitant, beneficioses per al pagès i respectuoses amb el territori.

Una comarca per descobrir

olea
“Es diu que som una comarca empobrida i envellida, però jo defenso que cal donar la volta a aquesta idea. Les Garrigues també són una terra d’oportunitats. A més, viure aquí t’obliga a ser creatiu i optimista, i això sempre porta coses bones”, reivindica l’antropòloga. Bona part de les propostes que ha creat Olea Soul tenen a veure amb l’oli, un dels productes estrella a la comarca. Visites guiades a molins, degustacions d’olis, tallers d’olis macerats amb herbes aromàtiques acabades de recol·lectar o maridatges amb productes locals són algunes de les activitats que ofereixen amb les oliveres i l’oli com a element central. A més a més, l’Ariadna i l’Ignasi també acompanyen els visitants en la descoberta d’altres ingredients propis de la seva i de comarques veïnes, com ara el vi, el safrà o la tòfona. I com a amfitrions d’un territori altament comestible com són les Garrigues, també organitzen àpats al camp, ubicats en indrets tan especials com ara una bauma, un camp d’ametllers florits
o una vinya. “Per a molts, el nostre és un territori totalment desconegut, no s’esperen la bellesa del paisatge de secà, i és un honor obrir els ulls a tanta gent”, explica l’Ariadna.

Fer reviure una finca

olea
Com a part del projecte d’Olea Soul, però també com a projecte de vida, l’Ariadna i l’Ignasi estan recuperant dues finques familiars. Una d’aquestes inclou un bosc, una bauma i un camp d’oliveres de muntanya i l’objectiu és fer-hi activitats com ara banys de bosc o retirs de meditació, a més de reprendre la producció d’oli. “Retornar a la vida aquestes finques centenàries i tornar a fer productives les oliveres és posar un granet de sorra per la producció local, per la sostenibilitat dels territoris rurals i per la sobirania alimentària. I sobretot és un homenatge als pagesos i pageses que les havien cuidat abans que nosaltres”, conclou la copropietària d’Olea Soul.

Entrevista a Ariadna Boixader, copropietària dʼOlea Soul

ariadna
Com afectarà Olea Soul el projecte del parc eòlic que està previst fer a la comarca?
Es tracta d’un macroprojecte eòlic de 30 aerogeneradors de 200 m d'alçària al nostre poble. És un més a la comarca, però aquest és especialment preocupant perquè afecta una bona part de la serra de la Llena, on hi ha cultius i patrimoni arquitectònic de pedra seca, a banda de ser hàbitat d’espècies protegides. Aquí, nosaltres hi vivim, hi estem construint un allotjament rural i hi rehabilitem finques d'oliveres centenàries on fem activitats de turisme gastronòmic i de benestar. El macroprojecte no només amenaça el nostre projecte de vida, les nostres inversions i les de molta altra gent, sinó que converteix sòl agrícola i espais d’alta biodiversitat en polígons industrials per sempre més. A més, aquests aerogeneradors serien just a tocar del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, el qual portem moltes generacions esperant i que, per fi, sembla que tenim a tocar, amb totes les oportunitats que això comporta per al poble, les Garrigues i el Segrià sec.
 
Per què us heu adherit al Manifest Descobrir?
El manifest reivindica els valors en els quals creiem. És necessari que tota la gent que ens hi hem adherit treballem junts per una nova manera de fer turisme, més transversal i sostenible, i de què ens puguem sentir orgullosos.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació