Anuncia't al Descobrir

L’hivern al Pirineu de Lleida

Neu, cultura i gastronomia per viure les comarques pirinenques lleidatanes

El ventall d’activitats i serveis que ofereixen aquestes muntanyes durant l’hivern combina la practica de l’esquí i una gran varietat d’activitats complementàries a la neu amb oferta cultural i gastronòmica, que constitueixen una experiència única per viure en bona companyia.

 
L’hivern és un dels moments en què gent vinguda d’arreu aposta per les comarques del Pirineu de Lleida per passar-hi uns dies. I no és casualitat: són indrets que van més enllà de l’oferta de neu. El conjunt de serveis és extens i pensat per a l’activitat a la muntanya, sigui amb família o amics.

La neu infinita

Sant Maurici amb raquetes Al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es poden fer excursions amb raquetes de neuOriol Clavera
El Pirineu de Lleida disposa d’onze estacions d’esquí, que sumen més de 500 km esquiables. L’estació d’esquí alpí més al nord de tot el Pirineu és Baqueira Beret. Situada entre les muntanyes de la Val d’Aran i les Valls d’Àneu és un complex únic, amb el domini més gran de l’Estat amb més de 160 quilòmetres esquiables. L’estació de Boí Taüll té les cotes més altes de la serralada, fins als 2.750 metres, i la seva orografia orientada al nord és sinònim d’una neu excel·lent. A tocar del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici hi ha Espot Esquí, i a l’ombra del pic de l’Orri s’amaga Port Ainé, amb molt bona neu, envoltada pels paratges del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Al bell mig d’aquest parc natural, al Pallars Sobirà, el refugi de la Pleta del Prat és la base de Tavascan, una estació que ofereix esquí alpí, nòrdic, de muntanya i raquetes. Al Solsonès es troba l’estació de Port del Comte, amb pistes amples acompanyades d’un gran bosc de pi negre amb més de 40 quilòmetres de circuits de raquetes. L’oferta d’esquí nòrdic destaca per l’espectacularitat dels seus boscos i muntanyes i l’escalf dels seus refugis. A l’entorn màgic del Parc Natural de l’Alt Pirineu, hi ha Sant Joan de l’Erm. El nucli de l’estació és el refugi de la Basseta, d’on surten travessies que creuen boscos d’avet, bedoll i pi negre. Sense sortir de l’escenari de conte del Parc Natural de l’Alt Pirineu, hi ha el refugi del Gall Fer, centre principal de l’estació nòrdica Virós-Vallferrera. A la cara nord del massís del Port del Comte i amb unes vistes magnífiques del Pedraforca hi trobem l’estació d’esquí nòrdic Tuixent-la Vansa. A Lles de Cerdanya se situa el domini nòrdic més gran de l’Estat, on hi ha l’oferta més àmplia de circuits senderistes i de raquetes de neu. També a la Cerdanya lleidatana es troba l’estació d’Aransa, enllaçada amb Lles per la seva part alta. Amb unes grans vistes de la serra del Cadí, aquest complex disposa de circuits d’esquí nòrdic i de raquetes.

Muntanyes amb arrels culturals

Sant Climent de Taüll nevat Sant Climent de Taüll és una de les icones del romànic de la Vall de Boí, que és patrimoni mundial de la Unesco.Fransesc Tur
Fa 21 anys que les esglésies romàniques de la Vall de Boí es van incloure en la llista del patrimoni mundial de la Unesco. Des d’aleshores, més de dos milions de persones han visitat aquest conjunt medieval que destaca pel seu excel·lent estat de conservació, format per vuit esglésies i una ermita.

Una cinquantena de museus formen l’oferta museística del Pirineu de Lleida. Són espais que mostren diferents aspectes de les muntanyes. Per destacar-ne alguns, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici disposa d’espais didàctics per conèixer la seva biodiversitat. A la Val d’Aran l’Ecomuseu Çò de Joanchiquet permet veure com vivia la gent d’aquestes latituds abans de l’arribada d’elements bàsics avui dia, com l’electricitat. A l’Alt Urgell, el Museu dels Raiers permet endinsar-se en aquesta tradició fluvial de navegar pels rius. Als amants de la fauna, el Museu de les Papallones de Catalunya els semblarà un espai magnífic. Al Pallars Sobirà hi ha també l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, dedicat a l’etnografia del Pallars.

Els balnearis són parada obligada al Pirineu lleidatà. L’oferta termal és àmplia i de qualitat, una herència de l’època romana que es manté ben viva amb el balneari de Caldes de Boí, els Banhs de Tredòs, les aigües termals d’Arties, les termes de Les i el balneari de Sant Vicenç.

L’observació astronòmica és una de les ciències més antigues que hi ha i amb les seves muntanyes el Pirineu és un mirador fantàstic. Situat als afores del municipi d’Àger, el Parc Astronòmic Montsec és un dels millors indrets del món per fer observació astronòmica i gaudir de les estrelles. També cal destacar els miradors astronòmics d’Espot, Vilaller i la Vall de Boí. Aprofitant la certificació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com a Destinació Turística i Reserva Starlight el 2018, s’han potenciat espais des d’on admirar la qualitat del cel nocturn.

Gastronomia autòctona i exquisida

Olha aranesa L'Olha aranesa és el plat més conegut de l'AranSergi Boixader Catot
La gastronomia és un dels punts forts del Pirineu. L’oferta de restauració és extensa, amb plats i cartes que són un reflex de la vida a la muntanya amb uns productes autòctons exquisits. Carns de caça i de pagès, acompanyades amb llegums i verdures de la terra muntanyenca, són el millor àpat per descobrir aquest territori. Hi trobem productes de km 0 com la vedella dels Pirineus Catalans, el pollastre de pagès i el xai, la truita de riu, els patés, l’escudella i carn d’olla, l’olla aranesa o el trinxat.

Els productes lactis són una altra de les joies de la seva gastronomia. A les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya elaboren formatges amb llet fresca de vaques frisones autòctones, d’una qualitat excel·lent. I per als amants dels vins, la DO Costers del Segre està formada per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà. L’experiència al Pirineu no s’acaba mai. Unes muntanyes que han vist passar els segles sense perdre la seva autenticitat ni esveltesa. El verd de l’estiu i el blanc de l’hivern continuen alternant-se en una comunió perfecta. Està tot preparat perquè els visitants puguin descobrir els seus secrets. És un lloc únic al món. Viu-lo.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació